vrijdag, juni 29, 2007

 

StockTrends: een uitstekend analyse pakket. Inclusief koersfeed voor Euronext!

Door Adriaan Bakker

U wilt graag gewaarschuwd worden, wanneer de markt op zijn top is… en u wilt aangemoedigd worden wanneer een bodem is bereikt. Nu kunt u natuurlijk af gaan op adviezen van anderen… maar is het niet beter om ook vooral zelf de fondsen te volgen waar u in geïnteresseerd bent?

StockTrends is een uitstekend analyse- en beleggingspakket dat precies dat doet wat u ervan zou verwachten: een dagelijkse koersfeed, grafieken met de belangrijkste indicatoren, en portefeuillebeheer waarin u uw bezit kunt volgen, inclusief optiebeheer.

Dagelijkse koersfeed, zelf instelbare signalen

Via de ruime koersfeed die bij het pakket hoort heeft u de beschikking over eindedagkoersen én de koershistorie van AEX, CAC40 en Bel20 fondsen. Inclusief midkap, continumarkt en smallcap fondsen!

Een nieuwsbrief die u te zien krijgt nadat u de koersinformatie bijwerkt houdt u wekelijks op de hoogte en geeft u onontbeerlijke tips.

Makkelijk bijwerken, ook als u op vakantie bent geweest: zelf kunt u de fondsen toevoegen waarin u bent geïnteresseerd. Ieder scherm heeft een help knop met een uitstekende uitleg. U kunt het pakket gratis een maand uitproberen. Kijk op de site: www.next150.com

Een beursanalyse doen kunt u toch het beste zelf ook doen!

Labels: , , ,


donderdag, juni 28, 2007

 

Eerste 100%plus winstname voor Topaandelen.com en nieuw rapport beschikbaar

(door Jack Hoogland)
Gisteren nog kwamen we met een verkoopsignaal en konden we op de positie een winst van ruim 110% bijschrijven. Vandaag komen we met een splinternieuw "Super Rendement Rapport". Gezien de huidige onzekere beurs situatie hebben we in deze keer vooral het accent gelegd op een korte terugverdien periode én een hoog dividendrendement, want daarmee loop je het minste risico als de beurs toch besluit het zuiden op te zoeken.
Het bleek echter dat het ook dat je ook dan aandelen kunt vinden met een prachtig winstpotentieel, want we selecteerden deze keer bijvoorbeeld een aandeel dat aan bovenvermelde eisen voldoet, maar toch een winstpotentieel van 100% heeft.
Bestel daarom nu snel het nieuwe "Super Rendement Rapport" en kies in deze onzekere tijden voor aandelen met hoog dividendrendement én hoog winstpotentieel.

Labels: , , ,


 

Opties ABNAMRO, who's holding the bag?

Stel, u heeft recent opties ABNAMRO gekocht of geschreven, wat gaat er dan gebeuren als het aandeel van de beurs gehaald wordt?
Uiteraard ligt het er aan hoe u in welke positie zit. Kopers van call opties kunnen geconfronteerd worden met uiteindelijk een fair value prijs die afwijkt van de beursprijs. Fair value is berekend via de Black and Scholes formule en als de prijs waarvoor u kocht flink afwijkt van de fair value prijs bij afwikkeling van de opties dan kan u dat flink kosten... of opleveren. Houdt u er echter maar rekening mee dat het meestal 'kosten' is.
Schrijvers van opties worden ook afgerekend op fair value. Ook hier geldt dat u behoorlijk gesneden kunt worden als de opties die u schreef qua premie flink afwijkt van de fair value prijs op datum afwikkeling.
Hoe wordt die fair value berekend?
Allereerst is daarvoor de prijs van het bod op de aandelen van belang en daarnaast ook de serie en looptijd van de opties. Des te langer de resterende looptijd, des te meer tijd en verwachtingswaarde premie zit er in de afrekening. Het is nu dus nog niet definitief vast te stellen wat het wordt, want we weten heb bod nog niet en nog niet wat de datum liquidatie aandeel ABNAMRO is. Moet u gaan gokken?
Ik zou het niet doen, de professie weet straks als eerste hoe de zeilen erbij staan. Die naaien op dat moment particulieren die deze kennis dan nog niet hebben een oor aan. Ze kunnen dan namelijk handelen met de kennis van de koers van morgen, terwijl u als particulier die kennis niet heeft. Hoe kunt u het daar van winnen?


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , ,


woensdag, juni 27, 2007

 

Amerikaanse huizenmarkt

De malaise is nog niet over. Niet alleen is het aantal verkochte nieuwe huizen iets omlaag, maar ook is de gemiddelde verkoopprijs in april met 2,1% gedaald. Dit is de grootste daling van de afgelopen 6 jaar.
Het aantal te koop staande huizen is nu op recordhoogte gekomen en kopers hebben dus ruimte keuze en kunnen de prijs bepalen. Eén van de lezers van de nieuwsbrief is nu druk doende om in Georgia een huis te kopen en ik krijg van hem bijna dagelijks de laatste stand van zaken door. De prijzen liggen in Amerika nog altijd fors onder wat we in Nederland gewend zijn. Natuurlijk moeten we niet de stad New York, uitkijkend over Central Park, vergelijken met een woning in Groningen, maar als u ziet hoeveel huis er zoal verkregen kan worden, dan is een huis in Amerika heel wat goedkoper dan in Nederland. Het lijkt wel wat op het verschil tussen Nederland en België.
Ik heb zelf een leuk optrekje net over de grens op het oog. Twee keer zo groot als dat ik nu heb, met drie keer meer tuin. Het is vervolgens goedkoper dan wat ik nu heb...
Of ik het ga doen? Ik weet het nog niet. Een keertje misschien wel, maar dat keertje is waarschijnlijk nu nog niet aangebroken.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , ,


 

Corporate Express

De gratis service www.speculatievetips.nl zat er vorige week een keer goed op. Het aandeel Corporate Express werd genoemd als een ´no brainer´ en aanbevolen als tip.
Gisteren zagen we een koerssprong van bijna 6% op basis van de aankondiging dat het bedrijf een strategische heroriëntatie gaat uitvoeren. Die heroriëntatie komt niet als een verrassing. Immers is recent één van de haaien in de financiële wereld een 5%+ aandeelhouder geworden en dat geeft ook enige druk bij de onderneming. Corporate Express kan nu niet bepaald aantonen dat ze het de laatste jaren erg goed gedaan hebben.
Wat of de heroriëntatie tot gevolg gaat hebben is onduidelijk, maar meer aandacht voor de waarde van de onderneming lijkt in dit geval alleen maar meer aandeelhouderswaarde te kunnen opleveren.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,


dinsdag, juni 26, 2007

 

BRIC land Brazilië interessant

Waarom is Brazilië als één van de BRIC landen interessant?
Eén van de redenen is het feit dat het een grote markt is. Daarbij is de politieke en economische stabiliteit van Brazilië de laatste jaren enorm toegenomen. Westerse beleggers hebben het land echter nog amper ontdekt. We zien in het Westen Brazilië steeds als onderdeel van Latijns Amerika en dus economisch onbetrouwbaar. Heel wat landen in dat werelddeel weten er iedere 15 jaar vanzelf weer een puinhoop van te maken en dat schrikt Westerse beleggers (misschien wel volkomen terecht) flink af. Hoewel Brazilië nu politiek en economisch heel goed gaat, is het natuurlijk niet gegarandeerd dat het nu onder Lula ook zo zal blijven. Hij lijkt echter wel op de goede weg te zijn.
Brazilië is een exporteur van olie en is dus niet zoals het Westen afhankelijk van dure buitenlandse olie.
Als u in Brazilië gaat zoeken naar laag gewaardeerde structureel winstgevende bedrijven, dan zult u daar zeker interessante beleggingen vinden. Met een economische groei van tussen de 3 en 4% is er geen overdrijving in de markt aanwezig. Zo'n gematigde en toch stevige groei is goed te handhaven en onder controle te houden.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , ,


 

Who's holding the bag

Dit is een Engels/Amerikaanse uitspraak die u de aankomende maanden en jaren vaker gaat lezen. Het komt er op neer: "wie is de sukkel die uiteindelijk de posities in portefeuille heeft als de grote beursdalingen plaatsvinden."
U weet, aandelen zijn altijd van iemand. Of u heeft ze zelf in bezit, of uw pensioenfonds heeft ze, of, als u meer geluk heeft, heeft een ander de aandelen in de beursdaling.
Hoe dan ook, als de beurs enorm omlaag gaat, 'iemand' is het haasje, someone is 'holding the bag'.
Een akelige gedachte, maar we negeren het omdat we, gretig als we zijn, ook niet naast de markt willen staan als deze markt enorm aan het stijgen is. We hopen dan, tegen beter weten in, dat we tijdig zullen onderkennen dat bepaalde aandelen maar beter verkocht kunnen worden. Wie is dan toch de sukkel die aandelen in bezig houdt als ze van 80 naar 20 dalen...
Vraag het iedere belegger die al in 2000/2001 actief was. Ze weten allemaal het antwoord.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,


 

Stork

Vanochtend werd bekend dat het bod van Candover op Stork 47 euro zal zijn. De directie van Stork ondersteund het bod. Zo zie je maar, met stroop bereik je meer dan met azijn. Centaurus kwam een jaar geleden met een pot azijn aanzetten. Stork moest splitsen want dan zou de aandeelhouderswaarde vrijkomen. Nu is er een nieuwe overnemer die dat potje azijn keurig vermeden heeft en zonder ook maar een serieuze weerstand kon Stork verkregen worden.
Waarom moest Stork verkocht worden? Ik heb geen idee. Een stemmetje achter in mijn hoofd zegt dat het vooral moet om de managementleden in één klap rijk te maken. Immers, die hoeven nu, als ze dat willen, nooit meer te werken.
Voordeel voor de aandeelhouders Stork, de prijs is de vinden op het hoogste punt ooit. In die zin zijn de aandeelhouders er niet slecht uit gekomen. Stond Stork begin 2003 nog op 7 euro. Nu wordt 47 betaald.
Je vraagt je af of de overnemer wel echt zo'n slimme ondernemer is...

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,


 

Waarom Dividend belangrijk is

Warren Buffett is geen pleitbezorger voor dividend, maar hoewel ik de man bewonder om zijn enorme kunde, hoef ik het niet overal met hem eens te zijn. Er zijn in mijn ogen enkele redenen om dividend interessant te vinden. Eén van die redenen is het feit dat bedrijven die dividend uitkeren vaker een degelijke bedrijfsvoering kennen. Degelijk in die zin dat ze er naar streven om ieder jaar winst te maken waarmee het dividend betaald kan worden. Dividend zorgt dan voor discipline.
Sinds eind jaren negentig zien we veel bedrijven die geen dividend uitkeren omdat ze winst niet interessant vinden. Ze willen alleen maar groeien. Het mag niet verbazen dat extreem veel van de fraude en hype bedrijven in die hoek te vinden waren. (Niet exclusief, zoals Royal Dutch en Ahold ons hardhandig geleerd hebben)
Aandelen van bedrijven die alleen voor meer omzet gaan, zijn voor beleggers heel gevaarlijk. Een beetje correctie en dit soort aandelen duikt omlaag. Ze maken immers nog geen winst.
Versatel was zo'n bedrijf. Heel bewust wilden die geen winst maken, want groei ging voor alles. Zijn beleggers daar wijzer van geworden? Amazon is een bedrijf waar het wel bij lukte, maar die heeft nog altijd een K/W van 115. Voor mij eerder een short kandidaat, dan een aandeel om te willen hebben. Kwaliteits bedrijven maken winst en kunnen een deel van die winst aan de aandeelhouders uitkeren... Tenzij de ondernemer denkt er meer rendement mee te kunnen maken...
Zelfs Warren Buffett moet zich onderhand gaan afvragen of hij toch niet eens aan dividend moet denken. Hij heeft teveel geld cash en kan er maar geen belegging voor vinden. Een oplossing kan dan zijn om de aandeelhouders het geld terug te geven. Mogelijk dat ze dan elders meer rendement kunnen halen. Niet leuk voor Warren Buffett, maar ik denk dat er wel aandelen zijn die nu meer gaan opleveren dan zijn Berkshire Hathaway.

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , ,


maandag, juni 25, 2007

 

Olie onrust

Onrust en stakingen in Nigeria en uranium verrijking in Iran, het zijn geen nieuwe onderwerpen, maar ze worden wel weer aangehaald als reden voor de stijging van de olieprijs tot bij de zeventig dollar.
In Nigeria is er nu de angst dat de staking gaat uitlopen op een afsluiting van olieleidingen, hetgeen de prijs voor olie op de wereldmarkt verder kan doen oplopen.
Ondertussen heeft Iran al 100 kilo verrijkt uranium en dat zijn hoeveelheden die al militair gezien interessant zijn. Een kilo verrijkt uranium in een raketkop maakt geen bom, maar geeft het ontvangende land wel een enorm probleem, namelijk een enorme paniek en publieke onrust. Hoe lang is Israël nog bereid om alleen maar toe te zien? De argwaan richting Iran is bijzonder groot en laten we eerlijk zijn, er is natuurlijk geen mens in de wereld die daadwerkelijk gelooft dat Iran dit uranium alleen maar wil om energie op te wekken.
Hoe dan ook, de oliesector is als beleggingssector bijzonder interessant, want met $70 per vat zijn de winsten enorm. Ook biedt deze prijs enorme ruimte aan initiatieven buiten de oliesector. Als energiebelegger ben ik daarom bijzonder gelukkig met deze olieprijs. De hogere benzineprijs aan de pomp verdien ik dubbel en dwars terug op de winsten in mijn portefeuille. Ook u zou dat kunnen doen!

Tom Lassing

Labels: , , ,


 

Beursgang Blackstone groot succes

Beleggers die mee hebben gedaan aan de beursgang van Blackstone hebben vrijdag een fantastische dag gehad. De IPO was een groot succes en na de beursnotering ging de beurskoers in één dag 20% omhoog.
Als een gek zijn beleggers deze luchtbel nu nog verder aan het opblazen. Maar liefst 4,1 miljard dollar werd uit de markt getrokken.
KKR, een collega/concurrent van Blackstone was er dan ook als de kippen bij om haar beursgang ook aan te kondigen. KKR is de laatste tien jaar nog succesvoller dan Blackstone geweest en zal haar prijs daar uiteraard op aanpassen.
Beleggers zijn nu gretig en betalen om het even welke prijs. De uiteindelijke uitkomst van heel dit circus staat al vast, dat is een bloedneus voor iedereen die zo stom is om te lang in deze hype te blijven beleggen. Nu lijkt het nog een loterij zonder nieten, maar als het bijltje valt, dan is iedereen die er dan nog in zit te laat om de nek in te trekken.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

Labels: , , , , ,


vrijdag, juni 22, 2007

 

Dit is waar we het voor doen

(door Jack Hoogland)

"Ik heb nog maar een paar "Super Rendement Rapporten" besteld, en toch kan ik u reeds zeggen dat ik heel tevreden ben met deze rapporten. Ik vind ze heel leerrijk, overzichtelijk en verstaanbaar voor een leek zoals ik. Vooral de professionele en toch voor iedereen verstaanbare manier waarop u de aandelen benadert en aan een grondige en kritische beoordeling onderwerpt, is indrukwekkend. Dat bespaart enorm veel tijd en het is zeer zeker zo dat ik mij niet meer zo rap ongerust maak bij een correctie van de beurs, daar ik aan de lijve ondervonden heb dat de besproken aandelen die ik gekocht heb zich heel rap herstellen na een daling van de beurs. Ik zal in de toekomst zeker nog gebruik maken van uw aanbod en ik denk er zelfs sterk aan om binnenkort een abonnement te nemen."

Uit bovenstaande reactie blijkt duidelijk dat we een zeer positieve impact hebben gehad op het leven van deze belegger. En dat is het belangrijkste compliment wat je kunt krijgen. Deze belegger zit beter in zijn vel dan voorheen, wéét waarin hij belegt en wordt niet meer nerveus van dagelijkse koersbewegingen. Voelt u zich net zo zeker over uw aandelen als deze belegger? Dan complimenteer ik u daar van harte mee.
Bent u toch niet zo zeker over de manier waarop u nu aan het beleggen bent?
Dan is dit misschien het ideale moment op eens te kijken op www.topaandelen.com en nu te beginnen met beleggen in ondergewaardeerde aandelen van zeer goed presterende bedrijven.

Labels: , ,


 

OK Score Landis

Ik heb al vaker geschreven over de fantastische OK score, die in staat is om financiële problemen bij bedrijven vooraf duidelijk te krijgen. Nu wil het feit dat Willem Okkerse toevallig bij Landis indertijd een rapportage openbaar heeft gemaakt. Hij presenteerde die op het congres van Rienk H Kamer in 2001, die daarmee in staat was om zijn abonnees indertijd tijdig uit het eerder ook door hem aanbevolen fonds te halen.
U kan dit toendertijd gepubliceerde rapport hier nalezen
Helaas is de OK score tot op heden voor de kleine belegger vrij onbereikbaar gebleven. Ik hoop dat hier in de toekomst verandering in komt. Zoals het bovenstaande rapport laat zien is zo'n tijdige waarschuwing van groot belang. Op dit moment zijn er wel wat aandelen in de AEX en AMX die veel in handen van particuliere beleggers zijn, maar waarvan een dergelijke analyse van bewezen kwaliteit nu ontbreekt. Het zou ook de kleine beleggers heel wat geld kunnen opleveren om vooraf te weten in welke bedrijven particulieren liever niet beleggen, simpelweg omdat het risico veel te hoog is. U krijgt die informatie niet van de grootbanken en niet van de analisten. Die hebben simpelweg niet de beschikking over de superieure werkwijze van de OK score.

Tom Lassing

www.beursbox.nl

Labels: , , , ,


 

Private Equity firma Blackstone naar de beurs

Blackstone is een private equity onderneming en het mag enige verbazing wekken dat een 'private' onderneming toch publiek gaat.
Waarom gaat een Private Equity bedrijf nu naar de beurs?
- Ze doen dat niet om Sinterklaas te spelen. Immers, waarom zouden ze? Er is geld genoeg in de markt.
Ik zal dus wel weer zeer argwanend zijn, maar naar mijn idee doen ze dit omdat ze weten dat de top in zicht is. De top van de Private Equite hausse. In 2001 was er wereldwijd geen miljard bijeen te krijgen in Private Equity, enkele jaren later kunnen deze bedrijven de duurste beursgenoteerde ondernemingen met gemak overnemen.
Dat is niet gezond, dat is een luchtbel van ongekende proporties en binnenkort prikt iemand die ballon genadeloos lek.
Beleggers in Blackstone raken dan minstens de helft van hun vermogen kwijt.
De huidige eigenaren halen de dan fors gedaalde aandelen op dat moment weer van de beurs af en kunnen vervolgens op de bodem van de markt weer volledig in eigendom eea nogmaals opbouwen. Het is geen nieuw spelletje, het is alleen voor het eerst dat het met private equity bedrijven gespeeld wordt.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,


donderdag, juni 21, 2007

 

Marktleider KPN

Begin dit jaar waren er grote problemen bij KPN ivm de grote aanwas van VOIP klanten. Het bedrijf kon de vraag niet aan en toen ook de techniek het af liet weten ging het mis.
Uiteraard geeft zo'n bedrijf de problemen niet toe, want dat is in de zakenwereld een doodzonde. Neen, de problemen vielen wel mee en klanten moesten niet zeuren. Die drie keer dat het mis ging was puur een uitzonderingssituatie.
Tot bleek dat consumentenorganisaties wel iets meer dan drie klachten binnen hadden gekregen.
Letterlijk tienduizenden klanten waren gedupeerd en heel wat van die mensen hebben weken, soms zelfs maanden zonder goed werkende telefoon en internet verbinding gezeten.
Geen reclame voor KPN derhalve.
Pas nu, een half jaar later, heeft KPN aangegeven dat de problemen overwonnen zijn en dat het aantal nieuwe klanten weer omhoog gebracht kan worden. Het was achteraf gezien wel degelijk een heel groot probleem. KPN andermaal fors in de problemen, maar als marktleider kan je je wel een misstap veroorloven. Wat kunnen klanten anders? Naar de concurrent gaan? In theorie is het mogelijk, maar in de praktijk zitten heel wat consumenten toch wel aan KPN vast. Wie durft er na al deze perikelen nog van Internet provider te wisselen? KPN koopt ze allemaal op, dus zelfs als je al bent weggegaan en eerder naar XS4ALL of Tiscali bent gegaan, zit je nu toch weer bij KPN!



Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , ,


 

Hedgefunds in problemen

Twee Bear Stearns hedgefunds zijn bezig te redden wat er te redden valt, maar zullen naar verwachting snel geliquideerd worden. Ooit goed voor 20 miljard belegd vermogen, zijn ze nu in acute nood omdat Merrill Lynch niet akkoord gaat met een reddingsplan. Merrill Lynch heeft haar bezittingen in het fonds goed beschermd en heeft weinig zin om andere beleggers daarmee van dienst te zijn. Ze wil simpelweg snel haar geld terug.
De hedgefunds hebben zo'n 9 miljard geleend. Ze hebben daarvan nu zo'n 2,25 miljard terugbetaald en het is de vraag of andere grote aandeelhouders en Bear Strearns zelf willen lappen om de fondsen te redden en eventueel de andere aandeelhouders terug te betalen.
De fondsen zijn in zwaar weer gekomen door een zware correctie in subprime hypotheken. Die markt is enkele weken geleden in elkaar geklapt en daar hebben de Bear Stearns fondsen heel veel last van. Het is voor de hedgefondsen geen acuut probleem als beleggers gewoon blijven zitten, maar Merrill Lynch heeft alle recht om haar geld terug te eisen. Netjes is het niet, maar als belegger moet je op je rechten staan om je kapitaal in stand te houden. De fout ligt bij Bear Stearns, die had nooit zoveel risico moeten nemen. Merrill Lynch is nu slechts de partij die het laatste duwtje geeft aan een fonds dat al weken op wankelen staat.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , ,


 

Ontluisterende gang van zaken Landis

Het beursgenoteerde bedrijf Landis heeft indertijd, geheel in stijl met wat andere bedrijven ook deden, haar gepubliceerde cijfers vreselijk opgepoetst. Ik zeg het er met nadruk bij dat anderen dat ook deden. Het verschil is echter, Landis ging failliet en daarmee waren beleggers hun geld kwijt.
Bijzonder zuur, want het bedrijf groeide en maakte steeds meer winst. Dat althans, was wat de directie beleggers liet weten.
Nederland is nog altijd een bananenrepubliek als het om vervolging op acties van deze aard gaat. Landis is in 2001 failliet gegaan en pas nu, zes jaar later komt boven water dat er grove misleiding in het spel was. Wilde men wachten tot de schuldigen letterlijk dood en begraven waren? Wilde men kijken of ze de verjaringstermijn konden volmaken voor de conclusie naar buiten zou komen?
De redenen van de vertraging blijven onduidelijk. Goed is dat de VEB als een pitbull is blijven hangen aan dit dossier. Waar was de AFM? Waar was de rest van de overheid? Er zijn toch wel meer toezichthouders en een justitieel apparaat dat zich druk maakt om grove misleiding en fraude?

De Raad van Commissarissen van Landis mag ook ter verantwoording opgeroepen worden en ook de accountant (Ernst & Young) schoot ernstig tekort. Al met al was het achteraf gezien blijkbaar één georganiseerde oplichtersbende die zich vermomde onder de kap van een beursgenoteerde onderneming.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,


 

Global Energy Newlsetter

We krijgen nog wel eens vragen van geïnteresseerde bezoekers over hoe de portefeuille er bij staat. Daar wij posities vaak voor langere tijd aanhouden, kunnen we beter niet aangeven per positie hoe alles erbij staat. Immers geven we dan heel de portefeuille weg. Daar is ook niet iedereen mee gebaad omdat posities met een bepaalde strategie worden ingenomen.

Die onderliggende strategie niet kennen, kan tot latere problemen leiden.

Wel kunnen we aangeven hoe de portefeuille er gisteren in grote lijnen uit zag:


Onze china posities, die we op 9 maart 2007 innamen, doen het fantastisch.

Gisteren hebben we wederom een nieuwe China positie ingenomen. Op dat moment deden de andere posities het als volgt:
Onze positie in de reis sector staat + 13%
Onze positie in de Internet / reis sector + 32%
Onze posities in de medische sector + 22% en + 38%
Onze voedselsector positie + 16%
Onze basismaterialen positie + 67%
Onze Olie sector positie + 44%
Onze verzekeringen positie + 28%
Kortom, tot op heden is onze 2007 China strategie zeer succesvol gebleken.
We hebben daarnaast nog één grondstoffen positie die momenteel + 113% sinds 2 januari 2007 staat.

Daarnaast hebben we ook enkele afdekkende posities ter bescherming van de portefeuille. Die zijn vrij recent ingenomen en staan nog net in de min. Verder hebben we enkele weken geleden een aantal watersector posities ingenomen die momenteel ook nog licht negatief staan.

Het energiedeel van de portefeuille staat nu gemiddeld + 4%. We hebben eerder deze week een kleine winst genomen en twee nieuwe posities van in totaal 8 posities ingenomen. Eén positie in de speculatief aandeel staat op -15% en drie trekt het gemiddelde flink omlaag. De andere posities staan neutraal of hoger.


Tom Lassing
www.globalenergynewsletter.nl

Labels: , , , , ,


 

Ahold reverse splitsing

Gisteren hebben de aandeelhouders Ahold ingestemd met de verkoop van US foodservice. $7,1 miljard is de opbrengst. Daarvan zal 3 miljard euro gebruikt worden om eigen aandelen in te kopen. Verder zal er een everse stock split plaats gaan vinden. Daarmee wordt de koers per aandeel hoger, zodat Ahold eindelijk van het <10 euro aandeel stigma af komt. Dat soort grappen werken, hoe gek het ook klinkt. Op zich werken stocksplits zelf overigens niet als stimulans voor waardestijging. Vaak zien we juist aandelen na de reverse split weer dalen richting de oude koers. Beleggers zijn die koers een beetje 'gewend' en vinden de nieuwe koers dan vaak 'te hoog'. Zo'n 'Reverse Split' is dus geen koopaanbeveling.
Meer informatie over stocksplitsingen op www.beursbox.nl

Tom Lassing

www.beursblogger.nl

Labels: , , ,


 

Stork weer in beeld


Een indicatief bod van 47 euro, dat is wat naar buiten is gebracht. Het aandeel Stork steeg gisteren tot vrijwel dat niveau, een winst van bijna 10%.
Wat bij mij dan direct in beeld komt is dat het bedrijf nu in zijn geheel door een andere investeerder wordt overgenomen, die vervolgens als alles in kannen en kruiken is, alsnog de splitsing van de onderneming kan doorvoeren.
Het enige slimme aan de huidige Private Equity koper is het feit dat hij het niet heeft over die toekomstige splitsing van het bedrijf.
Blijkbaar MOET Stork ook verkocht worden, net zoals er blijkbaar een MOETEN zit in de verkoop van ABNAMRO.
Ik begrijp dat niet goed. Naar mijn idee laten de topmanagers zich helemaal gek maken door Private Equity fondsen die de deur platlopen en net doen alsof de enige beschikbare weg nu nog slechts bij 'overgenomen worden' te vinden is. De topmanagers gaan er in mee, alsof ze geen 'nee' meer durven te zeggen. Zou het vooruitzicht van miljoenen de man aan overname premies daar iets mee te maken kunnen hebben?

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,


 

Chinese IPO's

De succesverhalen vanuit China zijn enorm.
Wie daar meedoet met de IPO's, dus meedoet met het kopen van de aandelen die naar de beurs gebracht worden, die kan vaak op één dag al 100% winst maken.
Een loterij zonder nieten, maar dachten we dat hier in Nederland ook niet in 2000? We zouden toch allemaal miljonair worden met Worldonline?
Recent ging in China een lokaal makelaarskantoor naar de beurs.
Tot verrassing van iedereen haalden ze 1,6 miljard dollar op!
De ondernemer in één klap miljardair, maar of zijn onderneming nu beter is geworden, dat lijkt me niet. De goede man zal amper weten hoe hij 1,6 miljard voor zijn makelaarskantoor moet inzetten. Hij kan nu een stad kopen, maar verdien je daar vervolgens genoeg aan om de investering van al die particuliere beleggers mee te redden. Hij zal nu eerder bang zijn dat hij in de toekomst vervolgd gaat worden voor oplichting. Iets waar in China wat vervelende consequenties aan kunnen hangen. Je krijgt daar geen privé cel met tv en meer vrijheden dan je thuis hebt.
Google haalde indertijd ook 1,6 miljard op bij haar IPO. Dat was echter Google. Nu kan zelfs een lokale makelaar in China dit bedrag al ophalen. Het mag duidelijk zijn dat het kopen van dit soort aandelen zelfs op een schaal van speculatieve aandelen buitenschaals zal noteren. Dit soort beleggingen doen is gewoon smeken om geknipt en geschoren te worden. Er komt een moment dat de beurs aan die smeekbede gehoor zal geven.

Tom Lassing
www.globalenergynewsletter.nl

Labels: , , ,


dinsdag, juni 19, 2007

 

Geen beursgang Uni-Invest

Echt op het allerlaatste moment heeft Uni-Invest de voor vandaag voorziene beursgang afgeblazen.
Volgens de directie zijn er nu 'ongunstige marktomstandigheden'.
Persoonlijk denk ik dat beleggers heel de beursgang teveel wantrouwden en wel in zo'n ernstige mate dat de kans bestond dat de aangeboden aandelen niet gekocht zouden gaan worden. Immers zou Uni-invest zo'n beetje de enige zijn die momenteel te maken heeft met 'ongunstige marktomstandigheden'. Rodamco is net voor veel geld overgenomen en de vastgoedmarkt in Nederland ligt er niet slecht bij. Er zijn zover mij bekend geen verslechteringen van die markt in de laatste dagen of weken.
Blijkbaar heeft het fonds beleggers niet kunnen overtuigen van de eerlijkheid van de prijs per aandeel en de geboden kans.
Het fonds is eerder beursgenoteerd geweest en niet alle transacties in het verleden zijn zonder smetje geweest. De 'slimmigheden' van vroeger, altijd ten koste van de kleine aandeelhouder, die bijten Uni-Invest nu.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , ,


maandag, juni 18, 2007

 

Top drie landen met miljardairs

Zou u zo het rijtje namen kunnen noemen van de landen met de meeste miljardairs?
Ik wil nummer één wel weggeven, dat is de Verenigde Staten.
De nummers twee en drie zijn veel lastiger te bepalen.
Immers zijn er in Saoudi Arabië meer dan 20.000 sheiks, maar hoeveel daarvan hebben meer dan een miljard dollar in bezit?
Hoe zit het met China waar al meer dan 300.000 miljonairs zijn? Hoeveel daarvan hebben ook het miljard al achter zich gelaten?
Wil u de nummers twee en drie weten, klik dan hier. U zult verbaasd staan.
De nummer twee blijkt Duitsland te zijn. Het oude Europa heeft dus toch nog heel veel vermogen in huis.
De nummer drie heeft slechts twee miljardairs minder dan Duitsland, maar heeft wel in totaal enkele tientallen miljarden meer dan Duitsland bij haar miljardairs heeft zitten.
De nummer drie is Rusland.
16 jaar na de val van het communisme. 9 jaar nadat staatobligaties niet meer afgelost werden, is Rusland in staat om de nummer drie plaats qua miljardairs te bezetten. Dat is nog eens een opmerkelijk herstel!
Overigens is Moskou de plaatst met de meeste miljardairs ter wereld. Het zijn er 53. In New York, dat nummer twee staat, wonen slechts 51 miljardairs.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,


 

Stop met gokken!

Het artikel, afgelopen vrijdag, van Jack Hoogland over de belegger die met de verkeerde beleggingen rampzalige resultaten behaalde, heeft wat los gemaakt.
Het was blijkbaar voor veel beleggers een herkenbare situatie.
Te snel worden de prachtige verhalen over de toekomstige kansen gezien als een gouden kans die niet gemist mag worden. Wat beleggers dan echter vergeten is dat slechts 1 op de 100 (?) van die situaties daadwerkelijk een klapper zal worden. Veel van de anderen worden uiteindelijk ook wel wat, maar het duurt dan heel lang en vaak is de verwatering onderweg al zo groot, dat beleggers van het eerste uur er helemaal niets meer aan hebben.
Dat soort posities zijn de aandelen waar particuliere beleggers hun geld achterlaten en uiteindelijk is het een belangrijke reden waarom particuliere beleggers in 90% van de gevallen tot de verliezers behoren.
De grote beleggers zeggen het niet voor niet, beperk u tot kwaliteit en het zal u als belegger goed vergaan. Vergeet die klappers maar. De kans dat de professionals u als particulier daar van mee laten genieten, is verwaarloosbaar.
Als u er al eens één meemaakt, dan is het met 100 stukjes en haalt u 400% rendement met 100 aandeeltjes van 10 dollar per stuk. Het staat leuk, maar zet geen zoden aan de dijk.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,


 

Trading services

Als een beurstrend overduidelijk is, dan is het makkelijk voor tradingservices. Immers, volg de trend en verder niet nadenken. De laatste trade in de trend wordt een jammerlijke bedoeling, maar alles onderweg gaat prachtige winsten opleveren.
Dat is tenminste, als een service de trend ook echt gaat bespelen.
Vrijdag kregen we ook verschillende mailtjes binnen van klanten van een service die de huidige opwaartse trend niet erkend.
Een service die dus bij iedere vier punten verlies voor de AEX direct vol short gaat en vervolgens bij de volgende stijging van tien punten helemaal uit de markt gedrukt wordt.
Twee van de abonnees van die service zijn naar eigen zeggen hun te beleggen geld nu volledig kwijt.
De service draait ondertussen gewoon door. Die werkt met virtueel geld en kan na een volledige wegvaging van de portefeuille gewoon weer opnieuw met een nieuwe virtuele portefeuille beginnen.
Ook hier geldt dat de particuliere belegger, in dit geval samen met de service verlener, aan het gokken is geslagen en in feite alles of niets spelletjes doet.
ook hier raad ik aan om deze weg niet te bewandelen en met meer structuur voor kwaliteit te gaan. Ook als alleen derivaten gebruikt worden. De schrijver blijft en 'the trend is your friend'. Immers, de beurs heeft altijd gelijk. Eigenwijs tegen de trend in blijven gaan is het laatste dat je moet doen.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , ,


 

Bankanalisten en bankadviseurs

"Mijn bankadviseur adviseerde me aandeel xxxxx te kopen, bent u het daarmee eens?"
Dit soort mailtjes krijg ik helaas nog wel eens binnen. Ik zeg helaas, omdat ik er niet veel mee kan. Ik ben immers geen bankadviseur.

Die bankadviseur krijgt zijn loon van de bank en dat krijgt hij niet omdat u als klant prachtige winsten gaat maken. Het zou leuk meegenomen zijn, maar de bankadviseur werkt bij de bank om de bank veel geld te laten verdienen.

Hoe doet de bank dat? Door beurshandel te stimuleren en door bankadviseurs de aandelen die de bank als aandelenbezitter heeft, aan te laten prijzen...

Maar dat mag toch niet meer sinds de 'chinese walls' van toepassing zijn?

Klopt misschien wel, maar een grootbank heeft posities in heel veel beursgenoteerde bedrijven, dus hoe dan ook zitten daar ook regelmatig de aandelen die de bank wil verkopen bij. Het blijft een discutabel punt.

Waar verdient de bank meer mee, met u adviezen laten geven door de door haar betaalde adviseurs, of door te handelen in aandelen zie ze goedkoop kocht en op de top van de beurs via allerlei wegen in de markt dumpt. Denk aan warrants, beleggingsfondsen, en adviezen aan particulieren.

Hoe valt te bewijzen dat de bank moedwillig aandelen dumpt bij particulieren? Dat lukt haast niet, want aandelenhandel is anoniem. Daarnaast zegt de bank: "koop dit aandeel, want het is al heel lang te vinden in een opgaande trend. U weet "the trend is your friend". Dus koop dit aandeel nu, het risico is laag".

Dat de bank zelf de verkoper is, dat weet die individuele bankadviseur vaak niet eens. Hij heeft het vak 'in house' geleerd en krijgt van zijn baas door welke aandelen nu voor de klanten 'koopwaardig' zijn. Hij is een goede adviseur en krijgt opslag en een loopbaan als de bank veel geld verdient. De grootbanken hebben op die manier heel veel goede adviseurs en analisten in dienst. Adviseurs die zelf niet beleggen. Ze kijken wel uit. Ze zien teveel particulieren geld verliezen en daarnaast hebben ze nog een mooie smoes... Ze mogen het niet.
Dat laatst is kul, ze mogen best beleggen, maar in tegenstelling tot hun werkgever, hebben ze ernstige handelsrestricties.
Banken hebben die zelf niet. Die krijgen binnenkort zelfs nog meer vrijheden. U weet toch wel wie de wetten in dit land maakt?


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , ,


vrijdag, juni 15, 2007

 

Tranen in mijn ogen

(door Jack Hoogland)


Deze week kreeg ik een mail van iemand die mij vertelde welke aandelen hij in portefeuille had en of ik daar een oordeel over wilde geven.
Helaas voor deze vriendelijke mens kunnen en mogen we daar zelfs geen gehoor aan geven. Maar natuurlijk heb ik wel even gekeken naar enkele aandelen op het lijstje gekeken en ik moet u zeggen dat de tranen me bijna in de ogen sprongen. Van de 5 aandelen die ik bekeek was er 1 van een bedrijf dat nog nooit omzet had behaald, 3 van bedrijven die verlies lijden had er 1 een koers winst verhouding van 40.
Ik durf te stellen dat deze mens echt niet een sukkel is met een IQ van 75, maar een gewoon mens als u en ik. Misschien iemand die niet al te veel verstand heeft van het financieel goed beoordelen van een onderneming, maar dat is bij de meeste beleggers het geval.
Wel is het heel triest, want hij staat uiteraard op fors verlies. Ik weet dan ook bijna zeker dat er veel meer mensen zijn die dit soort aandelen in portefeuille hebben. De basis van verstandig beleggen is en blijft om u te beperken tot aandelen van bedrijven die winst maken én winstgroei realiseren.

Met www.topaandelen.com is dát de eerste eis die we aan een aandeel stellen en als u dezelfde eis stelt zult u zich al veel toekomstig leed besparen.
Wilt u uit deze aandelen ook nog de goedkoopste, dus de aandelen met het minste risico en het hoogste winstpotentieel?
Neem dan snel een abonnement op www.topaandelen.com

Labels: , , , ,


woensdag, juni 13, 2007

 

USEC

Als ik kijk naar één van mijn blunders van de afgelopen twee jaar, dan is op het eerste gezicht USEC er helaas één. Het ging zo goed in het begin. Er werd zelfs na korte tijd op 25% winst genomen en alles leek fantastisch te blijven gaan. Vervolgens kreeg ik ernstige berichten van binnenuit en vanuit Rusland, alwaar Putin een rode knop heeft waarmee het bedrijf ernstig in de problemen kan komen. Op de overgebleven aandelen positie werd dus uit voorzorg verlies genomen.
Tot mijn grote verbazing trok de beurs belegger zich niets aan van de gegevens die naar buiten sijpelden. De koers verdubbelde na mijn verkoop! 100% winst in een jaar tijd misgelopen!
Dat is balen. Punt is echter, ik vind dat je daar niet altijd op kan gokken. Ik blijf dus achter mijn verkoopbesluit staan. Als je hoort dat de zaak op drijfzand begint te staan en je houdt dat stil in niets anders dan de hoop dat anderen het nog niet zien, wat voor adviseur ben je dan?
Gisteren kwam er via de Times eindelijk wat meer uit over de gang van zaken.
Eindelijk 'zien' beleggers de benarde situatie waarin het bedrijf zich bevindt. De aandelen doken 11,7% omlaag. De directie ontkent de problemen, maar gaf al wel toe dat ze ondertussen al een jaar achter op schema loopt en dat ook het budget al overschreden wordt. Ik weet het niet, dat klinkt mij niet in de oren als een bedrijf waar alles onder controle is. De hoop is nu dat de Amerikaanse regering te hulp zal komen. Een lekker idee in het land van de vrije handel.

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , , ,


 

Traden of Buy and Hold

Wat is beter?
Het antwoord daarop is niet makkelijk te geven. Immers wat is Traden en wat is Buy and Hold? Om met die laatste te beginnen. Als het inhoudt 'iets' kopen en vasthouden, dan kan ik u zeggen dat Traden altijd zal winnen. Het wordt wat anders als Buy and Hold gekoppeld wordt aan een heel doordachte strategie. Een strategie van zeer goedkoop kopen, of een strategie van heel bewust redelijk geprijsde marktleiders kopen. Als het zo'n Buy and Hold is, dan is bewezen dat dit op de lange termijn een zeer goed resultaat gaat geven.
Traden is ook weer zoiets. U heeft ongetwijfeld al gehoord van 'De schrijver blijft'. Optietraders die als schrijver opereren doen het bij een redelijke volatiliteit heel goed. Optiebeleggers die steeds alleen maar Calls kopen, die doen het vaak veel minder. De meesten verliezen uiteindelijk geld. Beleggers die zich specialiseren op de golfbewegingen van de beurs kunnen bovengemiddelde resultaten behalen. Het kan dus wel, maar die personen houden zich dan vaak bijna beroepsmatig met de materie bezig. Daarnaast nog een 40 uurs baan aanhouden is onmogelijk. Beleggers die nog werken zijn meer gebaad bij een goede 'Buy and Hold' strategie.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , , ,


 

Economie en de beurs

Bij beleggers is er nog wel eens de opvatting dat een goede economie ook een goede beurs inhoudt. Het vervelende is, het is niet waar. De timing van die twee loopt niet gelijk op. De beurs gaat al corrigeren voordat de economie dat doet en terwijl de economie een bodem zoekt kan het al best zo zijn dat de beurs al bijna nieuwe records aan het maken is.
Het heet dan dat beleggers vooruit lopen. Het kan ook zo zijn dat de beurs met al haar overdreven bewegingen gewoon niets met de algemene economie van doen heeft.
De beurs wordt heel erg gedreven door de financiële pers en bepaald door grote instituten die hierin actief zijn. Er zijn meer beursgenoteerde beleggingsfondsen dan dat er echt aandelen van bedrijven zijn. Zolang dus die grote instituten maar nieuw geld binnen blijven krijgen en moeten beleggen, zal de beurs stijgen. Ook dat is een plus voor de Chinese markt voor de lange termijn. Ook daar zal 'pensioen' geregeld gaan worden en al die gespaarde gelden gaan dan weer naar de beurs toe. Voor de lange termijn een enorme steun voor de Chinese beurs. Die beurs is mijn succesnummer van dit jaar.

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,


dinsdag, juni 12, 2007

 

Google en Microsoft in conflict

Microsoft doet het opnieuw. Het is alweer tien jaar geleden dat Microsoft besloot om in haar Windows pakket ook een browser op te gaan nemen. In korte tijd werd daarmee de toenmalige marktleider Netscape volledig uit de markt gedrukt. Overheden en toezichthouders vonden de stap misbruik van macht en monopolie gedrag en hebben daarop Microsoft vermanend toegesproken en sancties opgelegd, maar voor Netscape kwam dat allemaal jaren te laat.
Google stelt nu dat Microsoft in haar nieuwe Vista besturingssysteem een desktop zoekmachine functie ingebracht heeft waarvoor in feite hetzelfde geldt als indertijd voor de browser.
De rechter die er nu over moet beslissen, heeft al laten doorschemeren dat Microsoft de eerder opgelegde beperkingen slecht naleeft. Het is nu de vraag of sancties snel genoeg komen om andere partijen zoals Google krachtig genoeg te houden. Het feit is namelijk dat 90% van de PC gebruikers de standaard in het Microsoft geleverde besturingssysteem blijft gebruiken. Als Microsoft dus services levert die eerder alleen 'los' door anderen werden geleverd, dan kan ze die anderen simpelweg uit de markt drukken. Op 98% van de PC staat immers het Microsoft product. Sancties helpen blijkbaar niet, de winsten en belangen zijn simpelweg voor Microsoft te groot.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,


 

Volgend doel: Corperate Express

Centaurus, dat eerder een aanval deed op Stork, gaat het rijtje af en heeft nu Corperate Express op haar vizier staan. Heel bewust werd een belang van net iets meer dan 5% opgebouwd, zodat de AFM de reclame mag maken voor deze stap. Immers moet een 5% belang worden gemeld en vervolgens gaat de AFM dat publiceren.
Volgens Corperate Express heeft Centaurus al enkele keren kritische geluiden laten horen en waren dat constructieve gesprekken.
Onzin natuurlijk, Centaurus voert geen gesprekken, maar probeert slechts haar wil op te leggen aan het management. Ze doen dat door te dreigen met een overname als niet snel de beurskoers omhoog gebracht wordt. Centaurus helpt daar aan mee door heel bewust positie in te nemen. Het management wordt vriendelijk doch kordaat gevraagd om mee te werken of anders op te krassen. Als de beurskoers niet vanzelf flink stijgt, worden de persuitingen sterker, waarbij uiteindelijk ook het daadwerkelijk doordrukken van een verkoop of managementwisseling door Centaurus niet uitgesloten wordt.
Speculanten kopen nu massaal de aandelen Corperate Express. Dit lijkt nu een 'no brainer' te zijn.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,


maandag, juni 11, 2007

 

Nieuwe voorzitter voor AFM

Met de aanstelling van Hans Hoogervorst als Voorzitter AFM zal er een nieuwe wind bij de AFM kunnen gaan waaien. Hans Hoogervorst komt pas op 1 september en heeft dus genoeg tijd om zich in te lezen. Hoogervorst was eerder korte tijd minister van Financiën in Balkenende 1. (22 juli 2002 tot 27 me1 2003).
Ik moet eerlijk zeggen, als minister van financiën kan ik me hem niet herinneren, maar het was in een jaar dat de politiek in Nederland feitelijk stil stond.
In tegenstelling tot de huidige voorzitter Docters van Leeuwen, is Hoogenvorst vanuit zijn loopbaan gericht op opbouw en samenwerking. De huidige voorzitter was eerder procureur-generaal en vooral gewend met dieven en bedriegers om te gaan. De aanpak van de AFM is in die lijn voortgezet, hetgeen de fraudes overigens niet kleiner maakte. De AFM pakte vooral de kleine ondernemers in de financiële sector keihard aan met enorm veel regelgeving en betutteling. Dit terwijl de grootbanken vanuit het buitenland op fraude na fraude betrapt werden en van de AFM slechts een tikje op de vingers kregen.
De rol van de AFM is enorm breder geworden, de impact op het aantal fraudes is het helaas niet. Het idee dat regels fraude tegen kunnen gaan is een utopie gebleken. In die zin is de aanpak van Dokters van Leeuwen volkomen mislukt. Voor 'het bedrijf' AFM is zijn aanpak echter fantastisch geweest. De AFM is van een marginaal bedrijfje nu een bedrijf met flinke omvang geworden. Helaas produceert de AFM niets, alleen maar hogere kosten voor de sector en daarmee de consument. De VEB is voor de rol en bescherming van de consument veel effectiever gebleken en dat mag de AFM zich terdege aantrekken.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , ,


 

Het einde van de bullmarkt

Het eerste wat bij me opkomt als iemand me vraagt of het einde van de bullmarkt al is aangebroken, is... Is het belangrijk?
Maakt het serieus voor uw beleggingen uit wat of de beurs doet?
Waarom?
De helft van de lezers ben ik nu in volkomen wanorde kwijt...
Immers NATUURLIJK maakt het voor hen uit, wie belegt er nu in een markt die daalt!
Ik dus.
En niet eens altijd neerwaarts, want ik koop óók dan long posities die profiteren van een opgaande beurs, dus OOK als de beurs daalt.
Niet iedere dag en ook niet direct bij de start van een daling, maar ik koop kwaliteit aandelen van super bedrijven die hun markt domineren. Die koop ik wanneer ik het aandeel interessant vind, wat ook de beurs op dat moment ook doet.
Als dan andere beleggers vinden dat die prachtige aandelen NOG goedkoper mogen worden, wie ben ik dan om die buitenkans te laten liggen?
Ik ben echter niet van steen, dus ik geef toe dat het pijn doet dat mooie bezittingen minder waard worden. Als ik de overtuiging heb dat het nog veel verder omlaag gaat, dan zal ik van die beweging wel willen profiteren. Ik kan zelfs besluiten om dan tijdelijk posities te verkopen. Echter ga ik niet bij iedere kleine neerwaartse beweging die misschien het begin van de bearmarkt is deze prachtige aandelen uit de portefeuille gooien. Liever koop ik bij. Immers zou ik verkopen en trekt de markt onverwachts weer snel aan, dan heb ik het nakijken. Ik ben dus een heel luie belegger die heel bewust kwaliteit koopt. Mijn 'investeringsbeleggingen', dus niet mijn trades, die liggen daarom niet in Amsterdam, maar liggen allemaal in Amerika... Of beter gezegd, via Amerika.
Energie, China en sinds een paar dagen ook 'water'
www.globalenergynewsletter.nl


Tom Lassing

Labels: , , , ,


donderdag, juni 07, 2007

 

Prudential stopt met aandelenanalyses

Wereldwijd waren 420 analisten bezig om bij Prudential ten behoeve van eigen handelaren en institutionele beleggers rapporten te schrijven over bedrijven en aandelen.
Prudential is samen met de hierboven al genoemde Morgan Stanley één van die partijen die daarmee een enorme invloed op de markt heeft. Als één van de groten een aandeel van een positief advies voorzagen, dan was het feest in de directiekamer van dat bedrijf dat een positieve review kreeg. Immers ging dan de koers echt wel flink hoger.
Prudential heeft nu aangegeven te gaan stoppen. Onduidelijk is waarom. Al jarenlang is er onvrede in de markt over de enorme invloed die de brokersfirma´s hiermee in de markt hebben. Deze macht kan natuurlijk makkelijk misbruikt worden. Is Prudential misschien onderwerp van een onderzoek geworden en bleek er fraude...
Er dan helemaal mee stoppen is een manier om onder vervolging uit te komen.
Ze zeggen zelf dat ze te klein zijn... Ik geloof er niet veel van. Zo´n lucratieve onderneming laten schieten en niet proberen te verkopen? Wie willen ze in de maling nemen?

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , ,


woensdag, juni 06, 2007

 

GannTrader viert feest

Deze week, vandaag om precies te zijn, is het de 129e geboortedag van Gann en dat feit wordt natuurlijk gevierd bij Ganntrader.
Als u deze maand een halfjaar of jaarabonnement neemt op het wekelijkse analyserapport GannTrader Market Analysis ontvangt u naast de 3 bonussen die u normaal ook al ontvangt GRATIS een uniek software programma. Hiermee kunt u op een eenvoudige manier zelf koers- en tijddoelen kan berekenen (cijfermatig maar ook visueel/grafisch weergegeven) zowel op basis van Gann technieken als op Fibonacci technieken. De normale prijs van dit unieke software programma is normaal $99. U ontvangt ook een handleiding met uitgebreide voorbeelden (t.w.v. $20)
Alleen in de maand juni GRATIS
2 van de beste technieken om eenvoudig koers- en tijddoelen te bepalen bij een halfjaar of jaarabonnement op GannTrader Market Analysis.
Bestel nu via www.systeemtrader.nl


Jan van Gemeren

Labels: , , , ,


dinsdag, juni 05, 2007

 

Chinese afkoeling

De Chinese economie blijft prachtig groeien, maar met een beurs die in 2006 een enorme 130% steeg en die in 2007 al meer dan 60% gestegen was, leek er op dat vlak een onacceptabele verhitting op te treden.
Die verhitting van de beurs is leuk voor beleggers die er al in zaten, maar zo'n wilde rit omhoog eindigt in chaos en daar is niemand blij mee.
De actie van de Chinese overheid om dan via een trading belasting het snelle traden te ontmoedigen is gezien de marktomstandigheden geen slechte stap. Het is alleen wel van belang dat bij een verkoeling op de beurs, deze tarieven weer dalen. Als de Chinezen 'gewend' zijn aan de beurs en deze niet meer als een loterij zonder nieten zien, dan kan de overheid de touwtjes ook weer laten vieren.
Laten we echter niet alleen de Chinezen de schuld geven. Ook in het Westen zien steeds meer nieuwe beleggers de beurs als het casino waar je niet kan verliezen. Dat laatste lijkt nu wel zo, maar de klap komt vanzelf een keer.

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,


 

Groene energie

Hoe ver is men hier nu eigenlijk mee? Kan groene energie in de vorm van hernieuwbare energie uit wind, golven of zonneschijn onze behoefte aan energie dekken? Kan bio-brandstof het alternatief op olie worden? Kan dit alles gecombineerd een alternatief op geïmporteerd olie en gas worden?
Het antwoord is heel duidelijk en is negatief. Groene energie kan zelfs bij volle capaciteit op dit moment en zoals het er nu naar uitziet de komende tien jaren, niet meer dan hooguit enkele tientallen procenten van onze huidige behoefte dekken.
Dat houdt dus in dat we te veel energie verbruiken, of dat de ontwikkelingen in groene energie nog een heel lange weg te gaan hebben.


Beide zijn waar vrees ik. Ik zou nu graag in groene energie beleggen, maar beleggers doen er momenteel niet veel mee. Dit houdt in dat er dan nu ook weinig in te verdienen is. Veel van de bedrijven die nu ontwikkelen zijn zwaar verliesgevend. De bedrijven moeten nog enorm investeren en daarmee is het risico voor beleggers ook heel hoog. Niet voor niets dat op dit moment de Global Energy Newsletter geen investeringen heeft lopen in die sector. Het levert op dit moment geen geld op, hoe mooi de verhalen ook zijn.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , ,


maandag, juni 04, 2007

 

Hoe kan een bedrijf in de problemen komen?

In de grens streek tussen Oeganda en Congo loopt een rivier. Al heel lang is het zo dat de linkeroever van het ene land is, en de rechteroever van het andere land. Nu wil het feit dat er enkele interessante mijnen vlak naast de rivier liggen.
In de lente regens van dit jaar is ineens de rivier een nieuwe weg gaan volgen. Die interessante mijnen liggen nu ineens aan de andere kant van de rivier.
Het ene land claimt nu de mijnen, want de grens is immers de rivier... Het andere land wil de belastinginkomsten niet kwijt en wil nu de grens vasthouden op de oude plek en daarmee het bestaande feit loslaten dat de rivier de grens is.
In Europa zouden we kiezen voor een vaste plek. Echter in Afrika werkt dat tot op heden vaak net iets anders, zeker als het in de rimboe is. De bedrijven die nu ineens in het andere land werken, zullen te maken krijgen met nieuw af te sluiten contracten. Dus dubbele kosten. Dat is dan nog als er geen oorlog over gaat ontstaan. De bedrijven kunnen ook ineens midden in een oorlogszone komen te liggen en alles kwijtraken. Ook dat is dus een risico van in 'nog niet ontwikkelde landen' beleggen.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , ,


 

Een bedrijf dat de vraag niet aan kan

(Jack Hoogland)
Kent u die situatie dat het bijna onmogelijk lijkt om aan een goede loodgieter komen? Als je in er in onze omgeving een nodig hebt, zorg je maar beter dat je iemand kent, daar vriendelijk tegen bent en altijd een extraatje geeft, want deze man heeft de klanten voor het uitzoeken. Wat we als beleggers het liefste willen is dat we aandelen vinden van bedrijven die een soortgelijke luxe positie hebben. En zo'n aandeel hebben we onder meer voor u ontdekt in ons nieuwste "Super Rendement Rapport". Het bedrijf zit in een enorme luxe positie, want ze kunnen hun klanten hoge tarieven berekenen en door de gespecialiseerde kennis die voor hun service is vereist, is het voor nieuwkomers bijna onmogelijk om in de markt te stappen. Het gekke is nu dat we dit aandeel op dit moment nog goedkoop kunnen oppikken, want volgens onze berekeningen zou het nu al ruim 150% hoger moeten noteren. Wel is het zaak om te reageren, want de koersontwikkeling van de laatste maanden laat zien dat de markt het aandeel aan het ontdekken is.
Risico: lachwekkend klein. Winstpotentieel 150%+. Kan het mooier dan dat?
Bestel snel het nieuwste "Super Rendement Rapport".

Labels: , , , ,


This page is powered by Blogger. Isn't yours?