maandag, juni 18, 2007

 

Bankanalisten en bankadviseurs

"Mijn bankadviseur adviseerde me aandeel xxxxx te kopen, bent u het daarmee eens?"
Dit soort mailtjes krijg ik helaas nog wel eens binnen. Ik zeg helaas, omdat ik er niet veel mee kan. Ik ben immers geen bankadviseur.

Die bankadviseur krijgt zijn loon van de bank en dat krijgt hij niet omdat u als klant prachtige winsten gaat maken. Het zou leuk meegenomen zijn, maar de bankadviseur werkt bij de bank om de bank veel geld te laten verdienen.

Hoe doet de bank dat? Door beurshandel te stimuleren en door bankadviseurs de aandelen die de bank als aandelenbezitter heeft, aan te laten prijzen...

Maar dat mag toch niet meer sinds de 'chinese walls' van toepassing zijn?

Klopt misschien wel, maar een grootbank heeft posities in heel veel beursgenoteerde bedrijven, dus hoe dan ook zitten daar ook regelmatig de aandelen die de bank wil verkopen bij. Het blijft een discutabel punt.

Waar verdient de bank meer mee, met u adviezen laten geven door de door haar betaalde adviseurs, of door te handelen in aandelen zie ze goedkoop kocht en op de top van de beurs via allerlei wegen in de markt dumpt. Denk aan warrants, beleggingsfondsen, en adviezen aan particulieren.

Hoe valt te bewijzen dat de bank moedwillig aandelen dumpt bij particulieren? Dat lukt haast niet, want aandelenhandel is anoniem. Daarnaast zegt de bank: "koop dit aandeel, want het is al heel lang te vinden in een opgaande trend. U weet "the trend is your friend". Dus koop dit aandeel nu, het risico is laag".

Dat de bank zelf de verkoper is, dat weet die individuele bankadviseur vaak niet eens. Hij heeft het vak 'in house' geleerd en krijgt van zijn baas door welke aandelen nu voor de klanten 'koopwaardig' zijn. Hij is een goede adviseur en krijgt opslag en een loopbaan als de bank veel geld verdient. De grootbanken hebben op die manier heel veel goede adviseurs en analisten in dienst. Adviseurs die zelf niet beleggen. Ze kijken wel uit. Ze zien teveel particulieren geld verliezen en daarnaast hebben ze nog een mooie smoes... Ze mogen het niet.
Dat laatst is kul, ze mogen best beleggen, maar in tegenstelling tot hun werkgever, hebben ze ernstige handelsrestricties.
Banken hebben die zelf niet. Die krijgen binnenkort zelfs nog meer vrijheden. U weet toch wel wie de wetten in dit land maakt?


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?