donderdag, juni 21, 2007

 

Hedgefunds in problemen

Twee Bear Stearns hedgefunds zijn bezig te redden wat er te redden valt, maar zullen naar verwachting snel geliquideerd worden. Ooit goed voor 20 miljard belegd vermogen, zijn ze nu in acute nood omdat Merrill Lynch niet akkoord gaat met een reddingsplan. Merrill Lynch heeft haar bezittingen in het fonds goed beschermd en heeft weinig zin om andere beleggers daarmee van dienst te zijn. Ze wil simpelweg snel haar geld terug.
De hedgefunds hebben zo'n 9 miljard geleend. Ze hebben daarvan nu zo'n 2,25 miljard terugbetaald en het is de vraag of andere grote aandeelhouders en Bear Strearns zelf willen lappen om de fondsen te redden en eventueel de andere aandeelhouders terug te betalen.
De fondsen zijn in zwaar weer gekomen door een zware correctie in subprime hypotheken. Die markt is enkele weken geleden in elkaar geklapt en daar hebben de Bear Stearns fondsen heel veel last van. Het is voor de hedgefondsen geen acuut probleem als beleggers gewoon blijven zitten, maar Merrill Lynch heeft alle recht om haar geld terug te eisen. Netjes is het niet, maar als belegger moet je op je rechten staan om je kapitaal in stand te houden. De fout ligt bij Bear Stearns, die had nooit zoveel risico moeten nemen. Merrill Lynch is nu slechts de partij die het laatste duwtje geeft aan een fonds dat al weken op wankelen staat.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?