dinsdag, juni 26, 2007

 

Waarom Dividend belangrijk is

Warren Buffett is geen pleitbezorger voor dividend, maar hoewel ik de man bewonder om zijn enorme kunde, hoef ik het niet overal met hem eens te zijn. Er zijn in mijn ogen enkele redenen om dividend interessant te vinden. Eén van die redenen is het feit dat bedrijven die dividend uitkeren vaker een degelijke bedrijfsvoering kennen. Degelijk in die zin dat ze er naar streven om ieder jaar winst te maken waarmee het dividend betaald kan worden. Dividend zorgt dan voor discipline.
Sinds eind jaren negentig zien we veel bedrijven die geen dividend uitkeren omdat ze winst niet interessant vinden. Ze willen alleen maar groeien. Het mag niet verbazen dat extreem veel van de fraude en hype bedrijven in die hoek te vinden waren. (Niet exclusief, zoals Royal Dutch en Ahold ons hardhandig geleerd hebben)
Aandelen van bedrijven die alleen voor meer omzet gaan, zijn voor beleggers heel gevaarlijk. Een beetje correctie en dit soort aandelen duikt omlaag. Ze maken immers nog geen winst.
Versatel was zo'n bedrijf. Heel bewust wilden die geen winst maken, want groei ging voor alles. Zijn beleggers daar wijzer van geworden? Amazon is een bedrijf waar het wel bij lukte, maar die heeft nog altijd een K/W van 115. Voor mij eerder een short kandidaat, dan een aandeel om te willen hebben. Kwaliteits bedrijven maken winst en kunnen een deel van die winst aan de aandeelhouders uitkeren... Tenzij de ondernemer denkt er meer rendement mee te kunnen maken...
Zelfs Warren Buffett moet zich onderhand gaan afvragen of hij toch niet eens aan dividend moet denken. Hij heeft teveel geld cash en kan er maar geen belegging voor vinden. Een oplossing kan dan zijn om de aandeelhouders het geld terug te geven. Mogelijk dat ze dan elders meer rendement kunnen halen. Niet leuk voor Warren Buffett, maar ik denk dat er wel aandelen zijn die nu meer gaan opleveren dan zijn Berkshire Hathaway.

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?