maandag, juni 11, 2007

 

Nieuwe voorzitter voor AFM

Met de aanstelling van Hans Hoogervorst als Voorzitter AFM zal er een nieuwe wind bij de AFM kunnen gaan waaien. Hans Hoogervorst komt pas op 1 september en heeft dus genoeg tijd om zich in te lezen. Hoogervorst was eerder korte tijd minister van Financiën in Balkenende 1. (22 juli 2002 tot 27 me1 2003).
Ik moet eerlijk zeggen, als minister van financiën kan ik me hem niet herinneren, maar het was in een jaar dat de politiek in Nederland feitelijk stil stond.
In tegenstelling tot de huidige voorzitter Docters van Leeuwen, is Hoogenvorst vanuit zijn loopbaan gericht op opbouw en samenwerking. De huidige voorzitter was eerder procureur-generaal en vooral gewend met dieven en bedriegers om te gaan. De aanpak van de AFM is in die lijn voortgezet, hetgeen de fraudes overigens niet kleiner maakte. De AFM pakte vooral de kleine ondernemers in de financiële sector keihard aan met enorm veel regelgeving en betutteling. Dit terwijl de grootbanken vanuit het buitenland op fraude na fraude betrapt werden en van de AFM slechts een tikje op de vingers kregen.
De rol van de AFM is enorm breder geworden, de impact op het aantal fraudes is het helaas niet. Het idee dat regels fraude tegen kunnen gaan is een utopie gebleken. In die zin is de aanpak van Dokters van Leeuwen volkomen mislukt. Voor 'het bedrijf' AFM is zijn aanpak echter fantastisch geweest. De AFM is van een marginaal bedrijfje nu een bedrijf met flinke omvang geworden. Helaas produceert de AFM niets, alleen maar hogere kosten voor de sector en daarmee de consument. De VEB is voor de rol en bescherming van de consument veel effectiever gebleken en dat mag de AFM zich terdege aantrekken.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?