donderdag, juni 21, 2007

 

Ontluisterende gang van zaken Landis

Het beursgenoteerde bedrijf Landis heeft indertijd, geheel in stijl met wat andere bedrijven ook deden, haar gepubliceerde cijfers vreselijk opgepoetst. Ik zeg het er met nadruk bij dat anderen dat ook deden. Het verschil is echter, Landis ging failliet en daarmee waren beleggers hun geld kwijt.
Bijzonder zuur, want het bedrijf groeide en maakte steeds meer winst. Dat althans, was wat de directie beleggers liet weten.
Nederland is nog altijd een bananenrepubliek als het om vervolging op acties van deze aard gaat. Landis is in 2001 failliet gegaan en pas nu, zes jaar later komt boven water dat er grove misleiding in het spel was. Wilde men wachten tot de schuldigen letterlijk dood en begraven waren? Wilde men kijken of ze de verjaringstermijn konden volmaken voor de conclusie naar buiten zou komen?
De redenen van de vertraging blijven onduidelijk. Goed is dat de VEB als een pitbull is blijven hangen aan dit dossier. Waar was de AFM? Waar was de rest van de overheid? Er zijn toch wel meer toezichthouders en een justitieel apparaat dat zich druk maakt om grove misleiding en fraude?

De Raad van Commissarissen van Landis mag ook ter verantwoording opgeroepen worden en ook de accountant (Ernst & Young) schoot ernstig tekort. Al met al was het achteraf gezien blijkbaar één georganiseerde oplichtersbende die zich vermomde onder de kap van een beursgenoteerde onderneming.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?