dinsdag, juni 12, 2007

 

Google en Microsoft in conflict

Microsoft doet het opnieuw. Het is alweer tien jaar geleden dat Microsoft besloot om in haar Windows pakket ook een browser op te gaan nemen. In korte tijd werd daarmee de toenmalige marktleider Netscape volledig uit de markt gedrukt. Overheden en toezichthouders vonden de stap misbruik van macht en monopolie gedrag en hebben daarop Microsoft vermanend toegesproken en sancties opgelegd, maar voor Netscape kwam dat allemaal jaren te laat.
Google stelt nu dat Microsoft in haar nieuwe Vista besturingssysteem een desktop zoekmachine functie ingebracht heeft waarvoor in feite hetzelfde geldt als indertijd voor de browser.
De rechter die er nu over moet beslissen, heeft al laten doorschemeren dat Microsoft de eerder opgelegde beperkingen slecht naleeft. Het is nu de vraag of sancties snel genoeg komen om andere partijen zoals Google krachtig genoeg te houden. Het feit is namelijk dat 90% van de PC gebruikers de standaard in het Microsoft geleverde besturingssysteem blijft gebruiken. Als Microsoft dus services levert die eerder alleen 'los' door anderen werden geleverd, dan kan ze die anderen simpelweg uit de markt drukken. Op 98% van de PC staat immers het Microsoft product. Sancties helpen blijkbaar niet, de winsten en belangen zijn simpelweg voor Microsoft te groot.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?