donderdag, juni 28, 2007

 

Opties ABNAMRO, who's holding the bag?

Stel, u heeft recent opties ABNAMRO gekocht of geschreven, wat gaat er dan gebeuren als het aandeel van de beurs gehaald wordt?
Uiteraard ligt het er aan hoe u in welke positie zit. Kopers van call opties kunnen geconfronteerd worden met uiteindelijk een fair value prijs die afwijkt van de beursprijs. Fair value is berekend via de Black and Scholes formule en als de prijs waarvoor u kocht flink afwijkt van de fair value prijs bij afwikkeling van de opties dan kan u dat flink kosten... of opleveren. Houdt u er echter maar rekening mee dat het meestal 'kosten' is.
Schrijvers van opties worden ook afgerekend op fair value. Ook hier geldt dat u behoorlijk gesneden kunt worden als de opties die u schreef qua premie flink afwijkt van de fair value prijs op datum afwikkeling.
Hoe wordt die fair value berekend?
Allereerst is daarvoor de prijs van het bod op de aandelen van belang en daarnaast ook de serie en looptijd van de opties. Des te langer de resterende looptijd, des te meer tijd en verwachtingswaarde premie zit er in de afrekening. Het is nu dus nog niet definitief vast te stellen wat het wordt, want we weten heb bod nog niet en nog niet wat de datum liquidatie aandeel ABNAMRO is. Moet u gaan gokken?
Ik zou het niet doen, de professie weet straks als eerste hoe de zeilen erbij staan. Die naaien op dat moment particulieren die deze kennis dan nog niet hebben een oor aan. Ze kunnen dan namelijk handelen met de kennis van de koers van morgen, terwijl u als particulier die kennis niet heeft. Hoe kunt u het daar van winnen?


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?