donderdag, november 30, 2006
Microsoft lanceert Vista
Vandaag vindt de presentatie van het zakelijke deel van Vista plaats. Vista, de opvolger van Windows is zeer waarschijnlijk de laatste keer dat Microsoft zo'n enorm groot risico kon lopen met de lancering van een product.
Als dit mislukt is het namelijk gedaan met de dominantie van Microsoft. Het is daarom dat ze Vista twee jaar vertraagd hebben en er in totaal zeven jaar aan gewerkt hebben. De ontwikkeling heeft maar liefst 7 miljard dollar gekost. Een bedrag dat geen enkel ander bedrijf ter wereld kon ophoesten. Microsoft zat op een berg cash, de enige reden dat ze hier mee wegkwamen.
Voor consumenten zal Vista pas 30 januari 2007 op de markt komen.
Een opvallende eigenschap van Vista is het feit dat dit besturingssysteem zelf al 1 gigabyte aan intern geheugen nodig heeft. Een PC zal dus minstens 2 gigabyte aan geheugen moeten hebben, wil Vista er lekker op draaien. Heel de lancering van Vista lijkt daarmee een één-tweetje met de PC fabrikanten te zijn, want dankzij deze lancering zullen heel wat nieuwe PC's en heel wat Intern geheugen nodig zijn. Wie voor 2006 een PC gekocht heeft zal vrijwel zeker niet zomaar kunnen overstappen op Vista.
Microsoft interessant als belegging? Het aandeel is veel goedkoper dan vroeger. De K/W is nog slechts 23,6. Dat was ooit structureel boven de 100. De PEG ratrio is echter 1,5 en dat is voor mij een niveau waarop dringend verkocht moet worden. Analisten schatten het 12 maands koersdoel op 31,59 in. Met een koers van 29,57 is er dus weinig ruimte omhoog over.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
Als je zo goed bent, waarom werk je dan nog?
Ik krijg die vraag bijna iedere maand wel een keer van een zelfbenoemde 'sceptische' en naar deze zelf dan zegt, potentiële klant.
Het moet dan vaak de ultieme 'lastige' vraag zijn die alle beleggingsdeskundigen door de mand moet doen vallen.
Laat ik die vraag nu eens van een andere kant belichten. Stel even dat ik zo rijk was dat ik niets meer zou hoeven te doen.
Zo rijk als Moberg, Scheepsbouwer, Nina Brink, John de Mol, Warren Buffett, of Bill Gates om even een paar gradaties van rijkdom te noemen. Hoe lang denkt u dan dat 'niets doen' leuk blijft? Waarom zouden die mensen allemaal nog werken?
Maar terug naar dat werken van mij persoonlijk... Ik 'werk' namelijk al jaren niet meer.
Het enige dat ik doe is mijn hobby uitoefenen. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik dat al jaren mag doen en niet meer hoef te werken.
Die hobby is onder andere het leveren van bepaalde services en diensten. Ik doe dat echter als zelfstandige en niet als werknemer. Werken in de zin van werken voor een ander doe ik dus niet. Ik zet dat soort zaken vrijwillig op, niemand dwingt me er toe. Ik doe het omdat ik het gewoon heel erg leuk vind.
Daarnaast 'werk' ik nu al zeker 20% van mijn werkbare tijd als vrijwilliger in mijn woonplaats. Hoeveel andere werkenden doen dat tegenwoordig? Wie offert minstens een werkdag per week op aan onbetaald vrijwilligerswerk? Mijn collega vrijwilligers zijn bijna allemaal (pre)gepensioneerden. Die hebben tijd zat en willen graag wat zinvols te doen hebben. Blijkbaar heb ik wel heel veel tijd om als 'oudere jongere' dat te kunnen doen. Daarbij lever ik het leeuwendeel van mijn inspanningen nog altijd helemaal gratis, zo ook deze nieuwsbrief.
Als dus iemand de paar adviezen die ik betaald geef niet wil betalen omdat ik dan blijkbaar niet goed genoeg ben want anders zou ik niet werken, vraag ik wat werken dan precies is.
IK ken al jaren geen woon/werk verkeer. IK heb al jaren geen werkgever meer. Blijkbaar ben ik toch zo goed, daarom werk ik niet meer.
Waarom lever ik dan toch betaalde services? Gewoon omdat het leuk is en de abonnees goed kunnen verdienen met de tips. Het lijkt me niet meer dan redelijk dan daarvoor een vergoeding te vragen. Hoe rijk of arm ik persoonlijk ben zou voor de abonnee niet van belang moeten zijn. Als dat wel zo is, bij wie ligt dan het probleem?
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
woensdag, november 29, 2006
InterActive Brokers naar de beurs
Als een wereldwijd zeer actieve broker, met inzicht in alle posities die er in de wereld op de beurs worden ingenomen, een beursnotering overweegt, dan is dat een teken.
Het is een teken dat de markt nog nooit zo goed was en dat er door de huidige eigenaren gecashed moet worden.
Kortom, het is een onafhankelijk teken voor een naderende top.
Immers gaat zo'n partij niet naar de beurs als ze nog verwachten dat de beurs jaren blijft stijgen. Ze zouden wel gek zijn. Het bedrijf heeft de beursgang niet nodig, het is vooral bedoeld om een paar man iedere 100 miljoen dollar te laten cashen. Daar op zich is niets op tegen, ze hebben er voor gewerkt, maar het is voor slimme beleggers een zeer duidelijk teken. Wat ze zeggen is niet zo van belang, van belang is waar ze hun geld stoppen. DAT zegt wat ze denken.
De voorlopige top van de markt is dus waarschijnlijk redelijk in zicht, dat is wat de eigenaren van InterActive Brokers ons naar mijn idee nu wel zeggen.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
De top van de beurs
Dat is het naar mijn idee dus niet, maar wel moet u zich altijd realiseren dat de toekomst van de beurs geen exacte wetenschap is. Als belegger kan je enorm geholpen worden door een analyse, ook als deze niet volledig juist blijkt te zijn.
Het gaat er immers om dat u niet (long) in posities zit als deze dalen en wel in (long) posities zit als ze stijgen. Het is echter, om winstgevend te beleggen niet nodig dat u altijd gelijk heeft. Het enige wat u moet doen is zorgen nooit vreselijk ongelijk te hebben.
De top van de beurs wordt nu door de meeste analyse methodes voorspeld tussen nu en mei van 2007. Het is nu bijzonder makkelijk om daar op in te spelen. Namelijk simpelweg een stoploss gebruiken.
Traders die kort op de bal spelen, hebben nu voor de AEX de stoploss nu op 482 liggen. Eronder is short, daarboven is weer long.
Beleggers die op een wat langere termijn werken kunnen de stoploss ook wat verderop leggen. Dat scheelt veel transacties. Op dit moment is de stoploss voor beleggers die posities zeker drie maanden en langer in bezit willen houden, wat mij betreft te vinden op ongeveer 469.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
dinsdag, november 28, 2006
Turbo en speeder beleggen
Gisteren is door mij eindelijk weer eens een turbo-les verstuurd. Andere zaken kregen de laatste maanden steeds prioriteit. In totaal zijn er nu 15 lessen, waarvan er een paar vooral over Japanse Candles gaan. Ik vind dat beleggers in Turbo's zich middels de Japanse Candle analyse moeten oriënteren op de in te nemen turbo's/speeders. De hefboom werkt immers twee kanten op. Een verkeerde analyse maken kost in het aandeel of de index misschien maar twee procent, maar in de Turbo/speeder kan het dan al snel 20% zijn.
Vandaar mijn nadruk op de goede analyse maken.
Turbo's en speeders zijn een prachtig product, maar u moet wel de valkuilen kennen. Het gaat anders heel veel geld kosten en dat kan toch niet de bedoeling zijn.
De gratis cursus kunt u volgen via www.turbospecialist.nl
maandag, november 27, 2006
RT Company neemt over
Uitgeverij en multimediabedrijf Vivenda zal worden overgenomen door RT Company. De naam van het nieuwe bedrijf dat dan ontstaat zal waarschijnlijk Vivenda Media Groep worden.
De prijs voor Vivenda was 9 miljoen euro.
Vivenda Media Groep gaat zich vooral richten op het aanbeiden van media en ICT in de onroerend goed sector.
Op 19 december is er een algemene aandeelhouders vergadering waarin in ieder geval de naamsverandering aan de aandeelhouders zal worden voorgelegd.
- Is dit aandeel nu interessant geworden? Naar mijn idee niet echt. Het is een speeltje van enkele rijke zakenmensen met een beurshistorie waar her en der wel eens een vlekje op zichtbaar is. Eens een dief altijd een dief is een niet zo aardig spreekwoord, maar ik denk dat kleine aandeelhouders er wel rekening mee moeten houden dan een wolf wel zijn haren, maar niet zijn streken verliest.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
Dollarbescherming
De dollar is door de weerstand van 1,29 gebroken en NU is het tijd om uw eventuele dollarrisico af te dekken. Stoploss op de positie is 1,29.
HOE moet u uw dollarrisico afdekken?
Daar heb ik een E-bookje over geschreven.
U kunt dit waardevolle E-book gratis downloaden op:
http://www.beursbox.nl/globalenergy/dollarbescherming.html
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
vrijdag, november 24, 2006
Een splinternieuw "Super Rendement Rapport" komt vandaag uit!
Vandaag komt een splinternieuwe versie van het "Super Rendement Rapport" uit. En wie had gedacht dat het in de huidige beurssituatie niet mogelijk is om goedkope aandelen te vinden heeft het mis. Want ondanks de huidige fors gestegen beurs hebben we drie aandelen gevonden van zeer goed presterende bedrijven, waarvan wij vinden dat de koers belachelijk laag is.
Wilt u vanaf nu verstandig en doordacht beleggen? Dan is dit uw kans, want één ding is in het verleden meermaals bewezen: als je belegt in goedkope aandelen van goed presterende bedrijven is het risico laag én het winstpotentieel hoog. Want juist nú is het voor u als belegger belangrijk om niet met de meute mee te beleggen, in veel te dure hype aandelen te stappen die al fors zijn gestegen en straks het deksel op uw neus te krijgen.
Wees er deze maand daarom snel bij om het "Super Rendement Rapport" te bestellen, want de de kans is groot dat we nog sneller uitverkocht zullen zijn dan vorige maand.
www.topaandelen.com
Dag van de belegger
Beleggers die vandaag naar de dag voor de belegger gaan, kunnen mij tegen het lijf gaan lopen. Ik had geen zin om een stand te huren. Ik doe mijn oranje Beursbox jas aan en ga op mijn manier aanwezig lopen zijn. Nu kan ik ook wat later komen en u deze nieuwsbrief nog sturen. Dat was met een eigen stand echt niet mogelijk geweest.
Van heel veel collega's weet ik dat ze wel een stand genomen hebben. Enkelen gaan ook presentaties houden.
Ik ga er zeker een aantal van bezoeken en heb op een aantal stands al afspraken voor een bezoekje staan. Er zijn collega's met wie ik al jaren samenwerk, maar die ik dan toch nog nooit daadwerkelijk face to face heb gezien. Sommige daarvan spreek of mail ik bijna wekelijks.
Veel te doen, dus als ik u tegenkom dan zal het waarschijnlijk een redelijk vluchtige ontmoeting zijn.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
ABNAMRO verwacht 10% indexstijging in 2007
Grappig is dat we eerder deze week van een niet met name genoemde grote beleggingsfondsen aanbieder te horen kregen dat aandelen nog nooit zo interessant waren. Vervolgens komt ABNAMRO, die er toch ook kijk op zou mogen hebben, met slechts een indextoename van 10% voor 2007 voor de AEX. Dat is toch niet een percentage waar ik extreem warm van wordt.
Zoveel deskundigen, zoveel meningen.
ABNAMRO heeft het over een mogelijke 'onverwachte terugval in de Amerikaanse huizenmarkt'. Nu weet ik niet waar hun analist de laatste weken was, maar als je het gaat hebben over een 'onverwachte' terugval als al maanden de cijfers dramatisch slecht zijn, dan mag toch echt afgevraagd worden waarom het 'onverwacht' mag worden genoemd. Misschien binnen ABNAMRO, maar de rest van de wereld voelt toch al wel een bui hangen. Im Amerika staat het water velen al tot aan de lippen. 'Onverwacht' was het voor die mensen wel, maar het is al heel 2006 een realiteit voor ze.
- Als ik zo vrij mag zijn, heel dat rapport van ABNAMRO is wat mij betreft zoveel waard als het papier waarop het gedrukt is... niet veel dus. Ze trappen vooral open deuren in en bieden weinig informatie waarvan je het idee hebt dat er serieus deskundig iets aan de bekende feiten toegevoegd is.
We zullen in 2007 wel zien hoe fantastisch de analyse was. De ervaring leert dat dit soort voorspellingen extreem slecht uitkomen. Het nut is dan ook discutabel. Je komt er mee in de pers. Dat nut is er wel.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
donderdag, november 23, 2006
Kirk Kerkorian kiest andere investering
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
Energie is nog altijd hot
Ook gisteren een zwakke markt, maar een fantastische energie beursstijging. De portefeuille ging voor de tweede dag achtereen met 5,5% omhoog! Dat terwijl de Dow Jones maar 5 punten steeg en de olie een dollar in prijs daalde.
Vooral onze China/olie aandelen deden het prachtig, met stijgingen van 4% voor de aandelen waar we toch enige nadruk in de portefeuille op gelegd hebben. Niet alles steeg overigens. Vooral direct olie gerelateerd en gecombineerd met Amerika was gisteren minder sterk. Daarentegen deden vooral de gokfondsjes het gisteren prachtig. U moet weten dat het uiteindelijk in die hoek niet meer dan een herstel vanuit eerdere klappen is. Het herstel in die hoek, in combinatie met vooral de stevige Chinese stijging bracht het percentage, voor de tweede dag op rij, weer zo extreem hoog. Hoe lang kijkt u het nog vanaf de zijlijn aan?
www.globalanergynewsletter.nl
woensdag, november 22, 2006
Aandelen in twintig jaar niet zo aantrekkelijk
Dat was de kop waarmee een grote beleggingsfondsen speler in het veld nu aandacht probeert te trekken.
Het is naar mijn idee een waarschuwingsignaal van enorme proporties. Hoe vaak ging het niet verkeerd toen 'de experts' zeiden dat het alleen maar beter kon worden?
Ik wil niet stellen dat ze pertinent ongelijk hebben, immers, ook een ouderwets wijzerhorloge dat stilstaat, staat twee keer per etmaal precies gelijk. Toch is het een raadsel waarom ze tot deze stellig overtuigde conclusie komen.
Wat mij betreft voelen aandelen pertinent niet goedkoop aan. Natuurlijk zien we de gemiddelde K/W bij index aandelen nu lager zijn dan eind jaren negentig. Dat was de overdrijving van toen, dat maakt de aandelen nu nog niet goedkoop en aantrekkelijker dan ooit eerder in de afgelopen twintig jaar.
Naar mijn idee is het bedrijf dat met deze kop komt, behoorlijk aan het overdrijven. Als de aandelen echt zo goedkoop zijn, waarom kwam dit bedrijf dan niet in maart 2003 met deze mededeling. Toen stond de AEX index 50% lager. Was dat dan niet een betere tijd? Als hun huidige bewering juist is, dan moet het de aankomende drie jaar nog beter gaan dan 100% in drie jaar aan indexwinst... toch?
Of zouden de aandelen aantrekkelijk kunnen zijn, zonder dat er een koersstijging aan vast zit? Als dat zo is, dan vraag ik me af wat dan precies zo aantrekkelijk is. Op mijn bankafschrift vind ik ze alleen maar aantrekkelijk als er enorme winsten mee gemaakt zijn. Als u de deskundige dus moet geloven, dan kunt u vol in de index beleggen. Je moet het maar durven zo vlak onder de 500 voor de AEX. Staan we eind 2009 al boven de 1000 voor de AEX? Ik zou die voorspelling niet durven te doen.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
Olieprijzen
Een kleine week geleden was er een daling in de olieprijs vanwege het feit dat Peak Oil volgens de mening van een Amerikaans bedrijf nog lang niet plaats zou vinden. Ik schreef toen al, ze hebben niet helemaal ongelijk, maar hun conclusie is wel erg kort door de bocht.
De olieprijs dook enkele dollars omlaag en enkele lezers vroegen zch al af of dit niet het einde van de stijging in de energiesector zou zijn. Immers is er dus geen reden voor de hoge olieprijs. Er is namelijk volgens dat onderzoek (nog) geen tekort aan aanwezige energie.
Een paar dagen later zien we onze energie portefeuille in één dag weer met 5,5% herstellen en is dat artikel over peak oil blijkbaar weer door iedereen vergeten. Een te groot percentage van de beleggers reageert tegenwoordig alleen nog maar op persberichten. Dat blijkt geen slimme beleggingsstrategie te zijn, want zo loop je als belegger steeds achter de feiten aan. Hoewel ik nu af en toe moet slikken omdat ik aan de verkeerde kant van een persberichtje zit, is de strategie om te kiezen voor een trend een juiste strategie.
Olie is gewoon weer terug rond de $60. Precies het niveau waar iedereen zich blijkbaar op dit moment het prettigst bij voelt.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
dinsdag, november 21, 2006
Bam Bam krijgt klappen in Duitsland
In Amsterdam ging BAM gisteren zwaar onderuit. Het aandeel verloor uiteindelijk ruim 12%. Alweer is het niet goed gegaan in Duitsland. Het blijft toch een feit dat bijna alle Nederlandse ondernemingen die naar Duitsland gaan, daar een bloedneus oplopen. Een verlies bij de Duitse dochter van BAM gaat 50 miljoen euro van de winst opeten. BAM heeft de directie van de Duitse dochter per direct op non-actief gesteld.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
CruCell neemt weer over
CruCell geeft zelf aan dat ze met deze aankoop de 'Reisvaccin" markt beter kan bespelen. Het belangrijkste product van SBL Vaccin is namelijk een Choleravaccin.
- CruCell is kralen aan het rijgen, maar moet onderhand ook eens aan de winstgevendheid gan denken. Je kan immers niet eeuwig de "belofte voor de toekomst" blijven. Daarnaast vragen deze overnames een goed overzicht en nemen de afstanden voor de directie van CruCell flink toe. Wat mij betreft nog altijd een goede stap, maar de volgende stap zou winst mogen zijn.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
TNT is van staatstoezicht af
De Nederlandse staat heeft niet alleen haar gouden aandeel verkocht, maar gaat nu ook haar volledige resterende balgn van de hand doen. De opbrengst wordt op 1,5 miljard euro geschat. Het gaat om 27,8 miljoen aandelen die aan CitiGroup verkocht worden en om 18,2 miljoen aandelen die TNT zelf zal overnamen.
Deze aankoop door TNT maakt deel uit van de eerder al aangekondigde en grotendeels al uitgevoerde terugkoop van eigen aandelen. TNT wil in totaal 1 miljard Euro aan waarde aan eigen aandelen terugkopen en is nu bijna klaar.
Nu de staat volledig weg is uit TNT kan het bedrijf overnemen of overgenomen worden.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
maandag, november 20, 2006
Meer hebben door te Besparen
Zoals u mogelijk weet, heb ik onder andere een E-book over besparen geschreven. (De gelukkige vrek)
Nu besloot ik dit E-book eens zelf terug te lezen en er ook op te handelen.
Binnen een uur heb ik mezelf 1200 euro op jaarbasis kunnen besparen!
Zo had ik een mobiel abonnement waarbij ik indertijd ook het telefoontoestel heb genomen. Zonder BTW kwam het op 22,50 per maand. Wat bleek was dat het abonnement net verlopen was en ik per direct terug kon naar 7,50 per maand (ex BTW). Hetzelfde aantal belminuten, maar 66% goedkoper.
Mijn tweede GSM abonnement, wat ik amper bleek te gebruiken, heb ik direct ook maar opgezegd. 32,50 ex BTW per maand besparing. De TV gids, die nog amper ingezien werd, ook er uit. Al met al had ik met nog wat andere in het E-book genoemde onderwerpen in een uur tijd 1200 euro gewonnen. Ik weet daarom vrijwel zeker dat ook u kunt gaan beparen!
Het E-book is gratis, dus veel leuker kan ik het niet voor u maken. U kunt het hier aanvragen: http://www.succesverhaal.nl/ebooks.html
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
Milton Friedman overleden
Ik had dit vrijdag in de nieuwsbrief willen vermelden, maar ik hoorde dat zijn dood een ongeluk was. Ik was daarop wel nieuwsgierig naar wat voor ongeluk, maar kon er vrijdag niet op tijd achterkomen wat dan precies de oorzaak van zijn ontijdige dood was.
Eerst wie Milton Friedman was. Hij was één van de meest invloedrijke economen van het Amerika in de 20e eeuw. Zijn belangrijkste item was steeds dat overheidsingrijpen in de economie de bestaande problemen verergeren. Zo was hij van mening dat de grote depressie in de jaren dertig veroorzaakt is door de overheid. Ben Bernanke heeft in 2002 toegegeven dat ook naar zijn idee het zo was dat de FED indertijd de problemen door haar ingrijpen alleen maar verergerd en verlengd heeft.
Friedman was een groot voorstander van vrijheid, maar niet alleen op economisch gebied. Hij was ook een groot tegenstander van de dienstplicht. Opmerkelijk was ook dat hij drugs wilde legaliseren. Naar zijn idee gaf het verbod totaal geen bescherming en verergerde het eerder de problemen.
Friedman overleed aan de gevolgen van een val in bad. Hij stootte zijn hoofd en kreeg onderweg naar het ziekenhuis een fatale hartaanval. Hij is 94 jaar geworden.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
vrijdag, november 17, 2006
Peak Oil
Cambridge Energy Research Associates heeft zichzelf in de schijnwerpers gezet met een verhaal dat mooi klinkt, maar erg makkelijk over bepaalde zaken heen stapt.
Peak Oil is het verhaal dat er meer olie uit de grond gehaald wordt dan dat er aan nieuwe voorraden gevonden wordt.
Volgens de officiële statistieken is dat al een feit, volgens de consulting groep die het rapport uitbracht, duurt het nog 24 jaar voor het zo ver is. Ze hebben beide gelijk.
De officiële cijfers gaan uit van alleen de huidige conservatieve bronnen. De olie die uit boortorens en jaknikkers komt. Die bronnen zijn over de top heen.
De associates hebben het over veel meer bronnen en menieren om olie te verkrijgen. Als je dat meetelt, dan is hun 24 jaar misschien nog erg conservatief gesteld. Ik durf de veronderstelling wel aan dat het ook wel eens 50 jaar kan zijn. Punt is alleen dat die alternatieve bronnen een brandstof geven met een veel hogere kostprijs. Er is voorlopig nog energie zat, maar of het betaalbaar blijft en of het milieu het blijft aankunnen, dat is de vraag. Puur kijkende naar kostprijs zou olie nu geen $20 per vat hoeven te kosten. Kijken we naar de nog makkelijk te verkrijgen voorraad en de uiteindelijke eindige voorraad, dan zou $150 per vat veel eerlijker voor ons nageslacht zijn. we verspillen nu olie die over tweehonderd jaar wel eens noodzakelijk voor het overleven van de mensheid kan zijn. Dat is wat wij ons nageslacht nalaten.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
dinsdag, november 14, 2006
Romarco Minerals (r.to)
Helaas.
Ik heb gewonnen.
Mijn zoontje heeft de aandelen nog, de directeur nam zijn geld en ging.
Het bedrijf ging onder zijn leiding in de Internet crisis gekke dingen doen en ging bijna onderuit. De directeur werd vervangen en men is terug op het oude spoor. Nog niet erg succesvol, dus was er recent extra geld nodig.
Er werd 8 miljoen Canadese dollar opgehaald, waarbij men ongeveer miljoen aan kosten kwijt was. De hoeveelheid aandelen die uitstaan werd verdubbeld.
Het voordeel is nu, dat er geld is om verder te gaan en er zijn nieuwe aandeelhouders die wat te verliezen hebben. Niet veel, want de aandelen werd bijna gratis vergeven, maar in totaal is er wel 8 miljoen C$ neergelegd door beleggers die er vertrouwen in hebben. Hoe lang ze hun aandelen houden bij een snelle stijging van het aandeel is de vraag. Ze verkregen hun aandelen en warrents tegen een weggeefprijs.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
Genesis Technology (GTEC.ob)
Eén van mijn betere gokaandelen, waarop ik in de loop van de jaren honderden procenten winst nam, is GTEC.ob. Het aandeel is nu weer terug bij 'af' met een koers van ruim 9 cent per aandeel. Ik ga daarom de aankomende tijd weer aandelen kopen.
De reden is niet dat het bedrijf winstgevend is. Het is ook niet dat de beloning voor de managers 'eerlijk' is. Ze kennen een heel vervelend optieprogramma dat alle winst de afgelopen jaren naar de diepe zakken van de managers bracht. De aandeelhouders worden structureel vergeten door deze geldwolven.
Toch koop ik de aandelen omdat in hun manier van werken uiteindelijk wel kansen voor opportunistische speculanten liggen. Ze nemen namelijk deelnemingen in andere bedrijven en proberen er wat van te maken. Hierdoor ontstaan er speculatierondes waarbij je als trader leuke klappers kan maken. De afgelopen 6 jaar is er 3 keer zo'n speculatieronde geweest en hoewel de grafiek zegt dat we pas halverwege de rit naar de volgende zijn, wil ik onder de 10 cent per aandeel mijn belang weer rustig opbouwen. Volgende ronde nieuwe kansen, wie zet in?
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
maandag, november 13, 2006
De banken en verzekeraars bakken ze bruin
NU is iedereen duidelijk dat de banken ergens van moeten leven, dus we realiseren ons dat een stukje van dat geld verloren gaat richting te banken.
Tot ontluistering van velen is nu gebleken dat de banken van de 16 miljard maar liefst 5 miljard hebben afgeroomd.
Het is dus niet zo gek dat vrijwel geen één klant op winst staat.
- De beste oplossing om een appeltje voor de dorst te hebben, is iedere maand zelf een bedrag opzij te zetten en te beleggen. Als u dat in beleggingsfondsen doet, dan verdienen de banken nog altijd zat, dus u hoeft niet bang te zijn dat ze te kort gaan komen. Zelf een pensioen opbouwen via een verzekerd product is waanzin gebleken. Door de enorme kosten is het vrijwel onmogelijk dat u daar nog ooit meer voor teugkrijgt als dat u er in heeft gestopt.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
Getronics
Het bedrijf gaat gebukt onder schulden en weet als concern eigenlijk het hoofd net niet structureel boven water te houden. Zijn er mogelijkheden om uit de impasse te komen?
JA, de meest voor de hand liggende oplossing is dat Pink Roccade door een verkoop weer zelfstandig gemaakt wordt. Pink Roccade is immers winstgevend en met de opbrengsten zou Getronics de molensteen in de vorm van haar te hoge schulden van zich af kunnen werpen.
Het resterende deel van Getronics is momenteel niet winstgevend, maar als ze geen schulden meer hebben en ze hun focus op overleven moeten zetten, dan kunnen er bergen verzet worden.
Was de aankoop van Pink Roccade dan een verkeerde zet?
- Niet noodzakelijk. Met die aankoop hebben ze dat bedrijf wel uit handen van de concurrentie gehouden. Pas als de verkoop zal plaatsvinden met een mooie winst mag gesproken worden over de gelukte overname.
Vooralsnog lijkt de verkoop van Pink Roccade de meest logische stap, maar de nood is in de directiekamer nog niet hoog genoeg om die stap nu al te zetten. Dat wordt dus een kwestie van wachten. Ik geef het nog een jaar of drie.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
vrijdag, november 10, 2006
Onder de boekwaarde
In ons nieuwste "Super Rendement Rapport" bespreken we een aandeel van een bedrijf waarvan de koers nu rond de $5,60 is terwijl de boekwaarde per aandeel $5,81 is. Een aandeel met nauwelijks risico! Het bedrijf gaat dit jaar ongeveer $1,10 per aandeel winst maken en eigenlijk hoeft het de komende jaren alleen maar dezelfde winst te halen, en dan nog verdienen we 20% per jaar. Het leuke is echter dat voor dit bedrijf de komende jaren een winstgroei van 25% wordt verwacht. Onze verwachting is dan ook dat de koers van dit aandeel hard omhoog zal schieten zodra de grote jongens merken dat hier een buitenkansje ligt. Conclusie: nauwelijks risico, enorm winstpotentieel. Een ideale combinatie.
Bestel hier het "Super Rendement Rapport" waarin dit aandeel wordt besproken.
Energie weer hot
Gisteren stond mijn gehele energieportefeuille nog weer een keer ruim 3,5% hoger. Eerder deze week al eens 4% en ik moet zeggen, dit lijken de feestdagen van welleer wel.
Gaat dan alles omhoog? Neen, dat niet, maar daar ik een heel afgewogen portefeuille heb, met een nadruk op offshore en China binnen de energiesector, merk ik niet zoveel van de aandelen die het minder doen.
Mijn beste aandeel deed gisteren +60% op één dag. Voor u denkt dat u dat aandeel ook wilt hebben, het betreft mijn zeperd van 2006. Dit aandeel stond eergisteren op ruim 80% verlies. Het was namelijk een speculatieve positie die door vertragingen in de uitlevering van de producten volledig onderuit werd gehaald. Gisteren eindelijk een herstel. Er is nog een lange weg te gaan wil ik bij dat aandeel winst halen. Het punt is alleen, de speculatieve positie is klein ten opzichte van de degelijke posities en de nadruk van de portefeuille ligt toch op goedkope aandelen in een ijzersterke sector. Ik kan niet anders zeggen dan dat het op termijn een vrijwel zekere winnende strategie is, die me nu al op een prachtig jaarrendement zet. Hoe lang kunt u het zich nog veroorloven om niet in energie te beleggen?
www.globalenergynewsletter.nl
Alert op de dollar
Volgens CNBC is er weer sprake van de China haar enorme bezit in dollars wil afbouwen.
China heeft de op één na grootste voorraad aan dollar in bezit. Een heel enge zaak voor het land, want tegenwoordig wordt niet meer gepubliceerd hoeveel dollars er in omloop zijn. Het angstige vermoeden bestaat dat Bush enorm aan het spelen is met de voorraad dollars. Hij kan daar onder andere de beurs mee controleren. Als dat laatste waar is en uitkomt, dan kan het vertrouwen in de dollar wel eens compleet wegvallen, met alle gevolgen van dien.
China is nu rijk in dollars, maar wil meer zekerheid en gaat deze dollars verruilen voor andere valuta, waaronder de Euro. Als ze dat laatste doen, dan zal de dollar ten opzichte van de euro sneller kunnen wegzakken. Afgelopen week verloor de dollar al drie cent, maar deze bevindt zich nog altijd binnen de tradingrange. Zodra de dollar voorbij de 1,30 komt, is de val van de dollar een hot item. Hou het in de gaten, want het kan dan hard gaan.
Beleggers met een dollarpositie in de portefeuille lezen het best mijn gratis rapport hierover: http://www.beursbox.nl/globalenergy/dollarbescherming.html
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
Zeer specalutieve optie tips
Beleggers die niet vies zijn van een enorme gok heb ik een paar leuke tips voor.
Het grootste verlies dat kan worden opgelopen is een 100% van de inleg verlies, maar niet meer dan dat. U moet het dus doen met gokgeld. We praten hier niet over degelijk beleggen.
De winst kan oplopen tot procentueel gigantische percentages en dan bedoel ik ook echt gigantische percentages.
Benodigd kapitaal is tussen de 16 en 1000 euro.
Nogmaals, maximaal verlies is 100% van uw inleg en niet gaan huilen als dat gaat gebeuren. Dit is het betere gooi en smijtwerk, maar dan wel met de mogelijkheid dat 1000% rendement gehaald kan worden.
Schrijf hieronder in en ik stuur u de tips direct per E-mail toe.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
donderdag, november 09, 2006
Turbo/Speeder beleggen
Aan de hoeveelheid uitstaande speeders te beoordelen heeft ABNAMRO een slimme zet gezet met de merkregistratie van de naam Turbo. Hierdoor is het haar concurrenten niet gelukt om met de Speeders serieus een blok te vormen tegen de Turbo's.
Een slimme zet van ABNAMRO, maar die krijgen in de toekomst ongetwijfeld hun trekken wel weer thuis als een andere bank dezelfde truc tegen ABNAMRO inzet.
Het is jammer dat ABNAMRO niet wilde samenwerken en zich zo oncollegiaal opstelde. In Duitsland zijn er wel Turbo's van verschillende banken te verkrijgen. Het is daar makkelijker om tussen de verschillende beschikbare Turbo's te kiezen.
Het is daarbij jammer dat keer op keer juist de zwakheden van het product de beleggers hard bijten. Je denkt dat je een positie met een bepaalde stoploss hebt, maar gaandeweg wordt die stoploss door de banken aangepast en dat kan bij bepaalde situaties heel vervelende consequenties voor de belegger hebben. Toch zaken die u moet weten voor u dit product gaat inzetten. Op www.turbospecialist.nl vindt u een gratis Turbo-cursus die ik u dan per E-mail toestuur.
Tom Lassing
Inschrijven op de gratis Beursbox Nieuwsbrief kunt u op www.beursbrief.com
woensdag, november 08, 2006
AEX Beurs Analyse
Een nieuw meerjarig record gisteren, maar nog altijd die 500 niet gehaald. De kans bestaat dat de steun uit Amerika even wegvalt. Ik heb overigens de trendlijnen in de grafiek iets aangepast en nu ook de laatste dip binnen de trend gebracht. De lijnen over de toppen en over de dalen lopen nu veel mooier parallel. In dit nieuwe trendkanaal bevindt de indexstand zich in het midden.
Kijkt u hier: www.beursanalyses.nl
Alweer slag voor EADS
Fed-ex heeft de order voor 10 A380 vliegtuigen ingetrokken.
Alweer een grote slag voor EADS, dat in een jaar tijd van superbedrijf weggleed tot schlemiel van het Europese zakenleven. Het lijkt wel alsof heel dat bedrijf uit mismanagement en slechte planning bestaat.
Hoe kon dit zo ontzetten misgaan en waarom roeren de aandeelhouders zich amper?
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
Beurs fusie Duitsland en Italië van de baan
De Duitse beurs stopt de samenwerkingsgesprekken met de Italiaanse beurs.
Eerder dit jaar hebben ze samen een bod gedaan op Euronext, maar naar nu blijkt was dat dus gebaseerd op een samenwerking die zo hecht als los zand was. Gelukkig is dat verhaal dus toen mislukt, anders hadden we zeker een mislukte Europese beurzenfusie gehad, met alle gevolgen van dien.
Het lijkt me nu toe dat de fusie tussen NYSE en Euronext niet meer vanuit Duitsland voorkomen kan worden.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
VW in CEO problemen
De CEO van VW, Bernd Pischetsrieder, zal vertrekken.
Zeer opvallend, daar hij in begin deze zomer nog een contract voor 5 jaar kreeg. Hij zal er een leuke oprotpremie aan overhouden, maar duidelijk is dat VW blijkbaar in problemen is, mede omdat ze moeite hebben een goede CEO te vinden. Martin Winterkorn, afkomstig van het Audi onderdeel, zal de rol van CEO nu op zich nemen.
Waar rook is, is vuur en een slecht bericht komt nooit alleen. De nieuwe CEO zal zeker lijken in de kast vinden en ze graag snel wereldkundig maken. Daar kan hij dan later niet op afgerekend worden. Eea lijkt me niet gunstig voor de beurskoers van VW.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
dinsdag, november 07, 2006
Berkshire Hathaway stijgt flink
Is het aandeel nog koopwaardig?
Dit aandeel is eigenlijk altijd wel koopwaardig, zeker nu Warren Buffett er nog is. Toch moet me van het hart, ik heb deze koersstijging een jaar geleden al aangegeven. Als u nu pas op het feestje komt, dan bent u weer rijkelijk laat aangekomen. Wie echter kwaliteit zoekt, die kan niet om Berkshire heen, maar goedkoop is die kwaliteit niet.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
Goud niet door $630, Kinross daalt fors
Beleggers waren teleurgesteld dat gisteren de goudprijs dat niveau niet wist te doorbreken. Een prachtig aandeel als Kinross Gold verloor daarop gisteren ruim 9% aan waarde.
Nu zou het iets te kort door de bocht zijn om daar op te houden. Er is bij Kinroos namelijk meer aan de hand.
Het bedrijf wil namelijk Bema Gold voor 3,1 miljard overnemen. Geheel in lijn met de gewoonte daalde de overnemer en stegen de aandelen van de overgenomen partij. Met de overname denkt Kinross de prijs per ounce terug te kunnen brnegen naar $130. Met een goudprijs van $620 mag duidelijk zijn dat er dan wel een gezonde marge overblijft. Het is echter een toekomstige belofte en nog geen realiteit. Kinross is, ondanks de hoge goudprijs, nog altijd geen winstgevend bedrijf. Zelfs rekening houdende met toekomstige winsten is dit specifieke aandeel niet goedkoop.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
Ahold gaat uitverkoop houden
Eindelijk zal ook het zakelijk deel van de oorzaak van alle Ahold ellende afgestoten gaan worden. US Food zal verkocht gaan worden en Ahold gaat zich weer veel meer richten op het supermarktconcept. De door Ahold gepresenteerde plannen hebben bij de grootaandeelhouders Cantaurus en Paulson een eerste instemming gevonden. Toch gaat het hen waarschijnlijk niet ver genoeg. Deze grootaandeelhouders willen immers dat Ahold helemaal uit Amerika vertrekt. Of dat echt een meerwaarde zou zijn weet ik niet. Het idee van een supermarkt bedrijf pur sang lijkt me ook geen slecht idee.
Overigens stopt de uitverkoop niet alleen bij US Food. Ook de TOPS supermarkten moeten eruit en de belangen in enkele Europese landen zullen worden afgestoten.
Het is de bedoeling dat Ahold na alle verkopen 2 miljard euro gaat gebruiken voor de aflossing van schulden en ook 2 miljard wil gebruiken om aan aandeelhouders uit te keren.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
maandag, november 06, 2006
Maken jullie nooit de verkeerde beleggingskeuze?
Dat was de vraag die ik recent kreeg van iemand die op www.topaandelen.com had gekeken. U zult mijn antwoord misschien al kunnen raden. Iedereen maakt verkeerde keuzes, dus ook wij! We hebben dan ook geen glazen bol en we zijn al helemaal geen beursgoeroes. We zijn gewone mensen en werken de hele maand heel hard om voor u met aandelen te komen die een laag risico hebben en een winstpotentieel van minimaal 100%.
Een aantal zaken heb je niet altijd in de hand. Fraude en bedrog bijvoorbeeld.
In een "Super Rendement Rapport" geven we u niet de aandelen als "gouden tips", maar vertellen we u uitgebreid voor ieder aandeel waarom we het hebben geselecteerd, waarom we vinden dat het aandeel ondergewaardeerd is, waarom we vinden dat het risico laag is en waarom we vinden dat het winstpotentieel meer dan 100% is. En natuurlijk doen we dat niet alleen met tekst, want voor ons zijn de harde cijfers het allerbelangrijkst! Als blijkt dat de uitgangspunten negatief veranderen, dan grijpen we in.
Wilt u ook liever profiteren van gedegen huiswerk? Zijn voor u ook de harde cijfers het belangrijkste?
Bestel dan vandaag nog het nieuwste "Super Rendement Rapport" of nog beter: wordt abonnee en ontvang het rapport voortaan als allereerste. www.topaandelen.com
Jack Hoogland
Rijk worden met hegde funds
Als u het voornemen heeft om snel heel rijk te worden, dan raad ik u aan om een hedgefund te starten en/of hedgefund manager te worden. De gemiddelde hedgefundmanager die 1 miljard onder beheer heeft, krijgt immers al 20 miljoen per jaar voor het warmhouden van zijn bureaustoel. Omdat de rendementen van hedgefunds fors terug zijn gevallen, hebben enkele fondsen al besloten de vaste vergoedingen aan het fonds maar te verdubbelen, terwijl ze de winstdeling onaangetast hebben gelaten. Beleggers blijven immers toestromen en gooien enorme bedragen richting de hedgefunds. Dit ondanks de slechte resultaten van de laatste drie jaar en ondanks de forse verhoging van hun fees blijven er miljarden per maand toestromen.
Wanneer worden beleggers eens wakker? De afgelopen drie maanden kwam er per maand minstens 10 miljard bij in de fondsen. De afgelopen drie jaar lag het gemiddelde resultaat van de hedgefunds echter onder de 10% per jaar! Heel wat beleggers hebben zelfs per saldo en door de enorme vaste kosten een verlies over drie jaar mogen optekenen. Het mag toch onderhand wel duidelijk zijn dat hedgefunds niet de loterij zonder nieten zijn. Ze zijn populair, maar u mag onderhand wel weten dat 'populair' redelijk gelijk staat met 'niet winstgevend'.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
Energie kwetsbaarheid
Hoe kwetsbaar Europa is, werd zaterdagavond duidelijk. Een afsluiting van één hoogspanningslijn in Duitsland leidde tot het afsluiten van 10 miljoen klanten in heel West Europa. Het excuus van de energie bedrijven was dat we tegenwoordig allemaal veel meer stroom gebruiken. Dat is inderdaad zo, maar hadden die bedrijven daar niet tijdig op in kunnen spelen? Het hoogspanningsnet staat in meerdere opzichten onder hoogspanning en consumenten zullen zich moeten afvragen of ze niet beter af zijn als ze zelf in (een deel van) hun stroomvoorziening gaan voorzien.
Hoewel het onderwerp nog niet acuut is, is het wel één van de zaken waar Global Energy Newsletter al onderzoek naar doet. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat het meest veelbelovende product dat we op dat vlak vonden, al meer dan een jaar vertraging heeft opgelopen. Niet iedereen is er namelijk even blij mee als consumenten zelf (gratis) stroom gaan opwekken. Bedrijven die dat gaan aanbieden kunnen verwachten dat overheden tegen gaan werken. Immers is energie één van de belangrijkste belastingbronnen voor de overheid. Die wil wel 'groen' denken, maar alleen als het geen belastinginkomsten gaat kosten. Consumenten zullen dus het heft zelf in hand moeten nemen, of zich bij de situatie neerleggen dat stroom steeds vaker gaat uitvallen. Die trend lijkt onomkeerbaar bij stroomdistributie via het hoogspanningsnet.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
vrijdag, november 03, 2006
Penny Wise and Pound Foolish
Ik kreeg deze week een bericht van een belegger die in 2006 op zijn door hem zelf belegde vermogen van 100.000 euro zo'n 1000 euro verloren had.
Hij klaagde over het feit dat de topaandelen service van Jack zo veel zou kosten.
Nu zoekt Jack aandelen uit die in zijn ogen zeker 100% moeten kunnen stijgen. Laten we er eens vanuit gaan dat die 100% drie jaar gaan duren. We gaan even voor het gemak rekenen met gemiddeld 30% rendement op jaarbasis.
Dat is veel, maar ik vergelijk zijn service niet voor niets met de methode en kwaliteit van Warren Buffett. Hij heeft wat in handen en daarnaast heeft Jack de met zijn Momentum Trading service bewezen dat hij dit soort rendementen waarmaakt. Het is dus niet zo dat het echt alleen een theoretische verhandeling is, al weten we natuurlijk nooit wat de toekomst ons zal brengen.
Stel nu, dat die 100.000 na drie jaar 200.000 is. Een winst van 100.000 euro.
Hoeveel mag dan de adviseur die de tips gaf verdienen?
Laten we het eens anders stellen. De belegger heeft door het zelf te willen doen het afgelopen jaar niet alleen 1000 euro verloren, hij is al 30% rendement misgelopen. Eigenwijs zelf doen heeft hem dus eigenlijk 31.000 euro gekost.
De Engelsen hebben zo'n mooi gezegde... penny wise and pound foolish.
www.topaandelen.com
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
donderdag, november 02, 2006
Verlies uw verdediging niet uit het oog
Het probleem van aanvallend ingestelde beleggers is vaak dat ze de verdediging uit het oog verliezen.
Deze beleggers nemen wel risicovolle posities in met hoge winstkansen, maar vergeten dat bijna de helft van deze posities geen winst opleveren en houden de de aandelen dan te lang vast, met als gevolg veel te grote verliezen.
Met STE Momentum Trading selecteren we aandelen die onder hoge omzetten hun hoogste jaarkoers bereiken, waarna we de aandelen maximaal enkele weken vast houden. De kracht van deze strategie is vooral dat we op tijd winst nemen, en dat we snel uit de markt stappen wanneer de beurs omlaag besluit te gaan. Het is dan ook door die tactiek dat het rendement over de afgelopen 12 maanden is gegroeid van iets meer dan 70% tot 109% per eind oktober.
Het succes van STE Momentum Trading is dan ook juist aan een goede verdediging te danken én aan het feit dat we het eenvoudig en overzichtelijk houden. We doen alleen in aandelen en als abonnee ontvangt u iedere ochtend een overzichtelijke update met daarin voor die dag de koopsignalen, de verkoopsignalen en een overzicht van openstaande posities. Eenvoudig, overzichtelijk en op tijd uitstappen.
Belegt u graag aanvallend zonder de verdediging uit het oog te verliezen? Meldt u dan hier aan voor een proefabonnement op deze bewezen winstgevende strategie.
Jack Hoogland
Dynamotive Energy
Een aandeel dat ik hier in de nieuwsbrief al vaker besprak is bio-energy leverancier Dynamotive. Ooit gekocht voor 0,41 en later verkocht voor 1,60 was het één van de succesnummers van het afgelopen jaar. De vraag roept zich dan op, wanneer is het aandeel genoeg gecorrigeerd om weer interessant te worden? Technisch zijn we nu op de steun aangekomen. Een steun die begin dit jaar nog weerstand was. Het probleem is nu echter dat de omzet slechts een fractie is van wat deze eerder dit jaar was. Er waren toen dagen met omzetten van 4 miljoen stukken, terwijl we nu nog gemiddeld slechts 270.000 stukjes doen. Een paar beleggers kunnen dit kleine fonds dus al hard doen bewegen. Bij een nieuwe hype richting energie knalt dit aandeel dus wel weer omhoog, maar die nieuwe hype komt er alleen als de olie weer boven de $70 komt. Misschien kunnen we dus beter wachten op een stijgende trend in de olieprijs om hier weer serieus een positie in op te bouwen. Een paar stukjes oppakken, al was het maar voor het gevoel ook 'groen' te beleggen, kan natuurlijk altijd.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
AEX trend en Amerikaanse verkiezingen
Pas onder de AEX index stand van 483 wil ik er aan dat de trend gekeerd is. Ik blijf er namelijk op hameren dat die normaal gesproken de beste maanden van het jaar zijn.
De financiële sector is niet ongelukkig met een kleine correctie, maar is wel ongelukkig met een zware dip zo net voordat de eindejaarbonus vastgesteld gaat worden. Als het dus aan de profs ligt, dan gaan we niet te ver omlaag.
Ik weet, de profs hebben ook niet alles voor het zeggen, maar gelooft u me, ze hebben wel veel te zeggen.
Ook in Amerika zijn er in november verkiezingen. Het gaat dan om de senaatszetels. We zien nu ook in de financiële sector een strijd tussen democraten, die het goed uitkomt als de beurs daalt, en de republikeinen die nu graag een leuke beurs hebben. Een nieuw Dow record is positieve aandacht die de ramp 'Irak' kan verdoezelen. Ook in de financiële sector zitten er aanhangers van de democraten en (veel meer) aanhangers van de republikeinen. Juist rond verkiezingen komen er dus nog wel eens cijfers naar buiten die buiten verkiezingestijd minder regeringsgekleurd zijn. Bush is op dit moment niet populair. Dat we nu dus ineens meer negatieve economische cijfers gepubliceerd krijgen, kan deels het gevolg zijn van ontevreden Amerikanen die de macht van Bush en kornuiten op hun beperkte manier proberen te breken. In Amerika zijn heel wat posities ingevuld vanuit de politiek. Zo rond de verkiezingen 'help' je dus de partij die jou aan je baantje hielp. Na de verkiezingen krijgen we gewoon de gemanipuleerde cijfers weer, want niemand heeft er dan baat bij zijn of haar baan op het spel te zetten. Na november dus weer een mooie Amerikaanse beurs en dus ook weer een stijgende AEX.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
woensdag, november 01, 2006
Tele Atlas en TomTom
Overigens is de verkoop van weer een flink belang door de initiatiefnemers van TomTom waarschijnlijk ook geen toeval. Nu ook grote spelers als Nokia deze markt gaan betreden is het de vraag hoe lang niche spelers als TomTom deze strijd tegen de giganten vol kunnen houden. Nu dus een stuk van je TomTom bezit verzilveren, zoals de oprichter doen, is zo'n gek idee niet. Beleggers in TomTom moeten zich ernstig afvragen of het bezit van deze aandelen nog wel zo'n slim idee is.
Ik ben dus positief over Tele Atlas, maar zie in TomTom op fundamentele gronden geen heil meer.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl