vrijdag, november 17, 2006

 

Peak Oil

Cambridge Energy Research Associates heeft zichzelf in de schijnwerpers gezet met een verhaal dat mooi klinkt, maar erg makkelijk over bepaalde zaken heen stapt.
Peak Oil is het verhaal dat er meer olie uit de grond gehaald wordt dan dat er aan nieuwe voorraden gevonden wordt.
Volgens de officiƫle statistieken is dat al een feit, volgens de consulting groep die het rapport uitbracht, duurt het nog 24 jaar voor het zo ver is. Ze hebben beide gelijk.
De officiƫle cijfers gaan uit van alleen de huidige conservatieve bronnen. De olie die uit boortorens en jaknikkers komt. Die bronnen zijn over de top heen.
De associates hebben het over veel meer bronnen en menieren om olie te verkrijgen. Als je dat meetelt, dan is hun 24 jaar misschien nog erg conservatief gesteld. Ik durf de veronderstelling wel aan dat het ook wel eens 50 jaar kan zijn. Punt is alleen dat die alternatieve bronnen een brandstof geven met een veel hogere kostprijs. Er is voorlopig nog energie zat, maar of het betaalbaar blijft en of het milieu het blijft aankunnen, dat is de vraag. Puur kijkende naar kostprijs zou olie nu geen $20 per vat hoeven te kosten. Kijken we naar de nog makkelijk te verkrijgen voorraad en de uiteindelijke eindige voorraad, dan zou $150 per vat veel eerlijker voor ons nageslacht zijn. we verspillen nu olie die over tweehonderd jaar wel eens noodzakelijk voor het overleven van de mensheid kan zijn. Dat is wat wij ons nageslacht nalaten.

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?