donderdag, mei 10, 2007

 

Amerikaanse Economie

De Amerikaanse economie groeit volgens de FED 'minder snel'... Dit brengt bij sommige analisten en beleggers al wat paniek teweeg, maar er staat 'GROEIT'. Met een groei die officieel al sinds 2002/2003 voortduurt, wordt het onderhand hoog tijd in het cyclische plaatje dat de Amerikaanse groei niet minder snel gaat, maar even verandert in een krimp. Ze zijn immers volgens de officiële statistieken al meer dan 4 jaar onafgebroken aan het groeien en hoe lang kan je met geld bijdrukken en het manipuleren van de statistieken de zaak blijven bedonderen?
Ben ik dan van mening dat de Amerikaanse economie niet groeit?
Neen, ik denk ook dat ze groeit. Het is Greenspan indertijd gelukt om zich door de recessie heen te bluffen. De Amerikaanse economie begon naar mijn idee echter niet met groeien in 2002/2003, maar deed dat waarschijnlijk pas ergens in 2004/2005 en zowaar, er is nu in 2007, ondanks enorm hogere energieprijzen en lokaal grote problemen in de huizenmarkt, toch groei, echte groei.
Het gaat namelijk, bij met name de grote bedrijven, zo goed dat ze zich onderhand vergalopperen aan de groei. Kijk naar Cisco, dat al geen kleintje is, maar dan toch weer 34% meer winst weet te scoren. Dat zijn percentages die voor zulke grote bedrijven niet vol te houden zijn. Bernanke heeft het dus over terugvallende groei, terwijl het nu naar mijn idee eigenlijk uit de hand lopende groei is. Niet dat de gemiddelde Amerikaan er veel van merkt. De enige privé personen die van de huidige groei profiteren zijn de topbestuurders. Die zorgen ook in Amerika zeer goed voor zichzelf. Cisco overigens dat op de beurs al 6% waarde verloor na de bekendmaking van de enorme groei. Beleggers kijken vooruit en zien blijkbaar ook in dat dit feest niet eeuwig kan voortduren.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?