maandag, mei 07, 2007

 

Dividend of aandelen inkopen

Voor de één is dividend een ouderwets gegeven, voor de ander een manier om de portefeuille te beschermen.
Nu in Nederland zoveel bedrijven kiezen voor het inkopen van eigen aandelen is het in feite de vraag waarom ze niet liever kiezen voor een hogere jaarlijkse dividend uitkering aan hun aandeelhouders.
Het punt is, dividend betaal je uit de jaarlijkse winst. Waar Nederlandse beursgenoteerde bedrijven echter mee zitten is het feit dat ze veel geld hebben, maar verhoudingsgewijs te weinig (nieuw) ondernemen en te weinig (extra) winst op eigen vermogen maken.
Om dat probleem snel te tackelen is het inkopen van eigen aandelen makkelijker. Immers raak je dan snel de geldreserves, die maar in de weg zitten, kwijt en de in feite te lage winst hoeft voortaan onder minder uitstaande aandelen verdeeld te worden. Je kan dus blijven klungelen als onderneming, maar je winst per aandeel wordt nu wel hoger.
Daar krijg je in Nederland al snel een 20% loonsverhoging voor, als je als CEO zo'n briljant idee weet uit te voeren.
Ik ga daarom zelf liever voor bedrijven die een hoog dividend uitkeren. Dat is voor de onderneming veel uitdagender. Immers moeten ze als onderneming dan beter gaan draaien om ook volgend jaar een hogere winst te kunnen rapporteren. Bedrijven die dat aandurven hebben in principe mijn achting al. Bedrijven die veel eigen aandelen inkopen wantrouw ik. U weet nu waarom.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?