dinsdag, mei 08, 2007
The Warren Buffett show
Afgelopen weekend was het weer zover. In Omaha werd de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway gehouden. Ik had nog wel zo voorgenomen om aandeelhouder te blijven, maar ik nam al winst... Ik mocht dus niet komen.
Warren Buffett zegt op zoek te zijn naar een grote partij om rond de 40 miljard dollar in te kunnen beleggen. Hem kennende heeft hij die partij al op het oog en is hij al begonnen met inkopen.
Wat kan je tegenwoordig nog voor 40 miljard dollar kopen?
Een halve ABNAMRO bank? Dat zit ook weer zo lastig, op een halve bank. Wal-Mart waar hij ook al wat in doet, is al 200 miljard waard. Dat is dus net een maatje te groot. PTR in China, waar wat problemen over waren omdat die in Soedan handelen, is ook al 200 miljard waard. Kortom, je koopt voor 40 miljard niet zomaar een sector wereldleider meer.
Toch wil Buffett bedrijven die hun stempel op hun deel van de markt drukken. In feite zou het dan niet moeilijk meer moeten zijn, om bedrijven van rond de 40 miljard dollar waarde te zoeken, leiders in hun veld, goed winstgevend, lang bestaand en waarschijnlijk Amerikaans. Daarbij is het aandeel door de aankopen die Buffett ongetwijfeld al aan het doen is, flink gestegen... maar die laatste eigenschap hebben we in de markt op dit moment niet veel aan.
In Amerika kwam ik in een eerste zoektocht naar beursgenoteerde bedrijven van rond de 40 miljard en een K/W tot 20 gedaan. Ik kwam tot 87 aandelen. Belangrijkste kandidaat viel me direct op, namelijk Anheuser Busch.
Immers zit Buffett daar al in. Waarom zou hij niet proberen die onderneming helemaal in te lijven?
Baker Hughes lijkt ook niet onmogelijk.
Caterpillar is met 47 miljard net iets te duur.
CNOOC zou het een Chinese aankoop maken. 39 miljard dollar komt prachtig uit.
Dow Chemical met 43 miljard dollar precies aan de koers.
FEDEX met 33 miljard ook aardig.
Halliburton, zou het werkelijk?
Corning, dat lijkt echter niet Warren's cup of tea' te zijn.
Kimberley Clark... niets is onmogelijk, maar logsich lijkt het niet.
Nike is met 27 miljard misschien net iets te goedkoop.
Lehman Brothers met 41 miljard precies de goede prijs
Motorola met 43 miljard kan het haast niet beter
Sears is met 28 miljard bijna een koopje en misschien net iets te goedkoop. Buffett blijft dan nog met bijna 20 miljard zitten.
Zou Buffett het aandurven om in het vermaak te stappen. Carnival Corp is te verkrijgen voor 40 miljard.
Occidental Petroleum is naa rmijn idee niet die market mover die Buffett voor ogen heeft. Met 44 miljard wel perfect aan de prijs.
China Life kost 35 miljard. Het is niet onmogelijk.
China Telecom is met 41 miljard heel leuk geprijsd.
De eerste schifting heeft plaatsgevonden, er zijn nu nog maximaal 17 kandidaten over. Ik ben niet verrast dat ik enkele van de hierboven genoemde aandelen zelf al in portefeuille heb.
Welke gaat het worden, of moeten we het buiten Amerika, buiten de Amerikaanse beurs of misschien zelfs wel helemaal buiten de beurs zoeken?
Buffett is tegenwoordig de enige niet meer die tientallen miljarden ter beschikking heeft. Hij wist vroeger wel vaker tegen prachtige prijzen niet beursgenoteerde bedrijven van hun eigenaren los te peuteren. Private Equity kijkt nu vooral naar beursgenoteerde ondernemingen. Buffett hoeft met niemand te concurreren als hij een niet beursgenoteerde onderneming overneemt.
Ik vrees dat beleggers het nakijken zullen hebben en dat Buffett uiteindelijk een bedrijf zal overnemen dat nu nog niet beursgenoteerd is.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
Labels: Anheuser Busch, motorola, nike, private equity, warren buffett