dinsdag, mei 30, 2006

 

Goud als munt

De discussie of goud nog als munt gezien moet worden, is al een heel oude. Het antwoord is op dit moment ´nee´, maar de realiteit is al duizenden jaren dat goud in tijden van rampspoed haar waarde bewezen heeft. Hoewel u er dus op dit moment geen echt gouden handelsmunt meer is, en u de laatste tientallen jaren in goud eigenlijk alleen maar verliezen opgebracht zouden hebben, is het vanuit historisch perspectief zo dat er steeds weer op terug gevallen kon worden. Wat we echter ook enkele keren gezien hebben is dat overheden de offici?le handel in goud in slechte tijden verbieden. Vooral dat feit is bijzonder ´eng´ te noemen. Immers houdt dat in dat je je goud dus niet bij de bank moet hebben, want als je het nodig hebt, sluiten ze de deuren.
Goud is recent flink gestegen, dat zal u niet ontgaan zijn, maar goud is de laatste 40 jaar, ondanks de recente stijging, een slechte investering gebleken, tenzij u inwoner van een derde wereld land was. Als we in het Westen de inflatie erbij tellen had goud al boven de $1800 per ounce waard moeten zijn.
We staan nu $650, dus tel uit het verlies.
Voor u dus goud gaat kopen als alternatieve munt moet u zich nog even bedenken. Speculatief is het echter een leuk beleggingsobject en woont u in een derde wereld land, dan is het verhaal echt heel anders.

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


maandag, mei 29, 2006

 

Mittal boos

De Fransen doen er alles aan om 'hun' staal maar niet in handen van een 'derde wereld land' te laten verdwijnen. Zelfs als het moet met een fusie die gedoemd is te mislukken. Arcelor heeft met grote haast een mistige deal met het Russische OAO Severstal weten te sluiten.
Volgens Mittal is dit een actie die slechts één doel had, namelijk het bod van Mittal torpederen.
Uiteraard zegt Arcelor dat het niet zo is, maar ondertussen wordt een duur spel door te grote ego's gespeeld. Slachtoffers van zulke spelletjes zijn uiteindelijk altijd de werknemers en de kleine aandeelhouders. Het is voor mij een reden om alle drie de bedrijven te mijden alsof het staal nog heet is.
Overigens wordt in de deal met de Russen Arcelor op 44 euro gewaardeerd. Dit is een enorme premie op de huidige beurskoers van Arcelor. Arcelor/OAO Severstal is na de fusie het grootste staalbedrijf ter wereld. De Fransen zijn er in hun nopjes mee. Zo blijven ze in controle en zijn ze ook nog eens de grootste ter wereld.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


 

Correctie of einde bullmarkt?

Het is net hoe je in de wereld staat of dat je als belegger de correctie in de beurzen ziet. Pessimisten zien de dalingen als het begin van het einde. Optimisten zien het als prachtig instapmoment. Opportunisten zien het als prachtige tradingmogelijkheden en realisten zien het als bevestiging van het feit dat ze voorzichtig moeten blijven.
Wat weten we echter zeker?
We weten zeker dat beurzen in golven bewegen. Niet alleen heeft de Elliott Wave methode dat al 75 jaar bewezen, maar kijkt naar een grafiek en u ziet het. Iedere golf omhoog wordt gevolgd door een beweging omlaag. Kortom, vanuit dat gegeven is er niets aan de hand.
Wat we ook zien, is dat enorme golven omhoog, gevolgd worden door enorme bewegingen omlaag. In die zin is er nu ook nog altijd niets aan de hand. Het probleem ontstaat echter pas als iemand als individu boven in de golf omhoog vol instapt en dan vervolgens de beweging omlaag vol meeloopt. Die belegger komt tot zijn nek en verder in de spreekwoordelijke stront te zitten.
Wat het dus ook is, een correctie of een trendomkeer, zorg dat u niet tot u nek vast komt te zitten en bescherm uw bezittingen.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


 

De rijpe economie

In de Daily Reckoning las ik een mooi verhaal over de economie in vergelijk met het fruitseizoen.
Het ging, vrij vertaald, als volgt:
'In een jonge economie wordt geld gebruikt als kapitaal voor fabrieken, vernieuwing en vergroting van de capaciteit. Spaargeld wordt gebruikt om iets mee te bouwen. Fabrieken, huizen, bedrijven. Deze nieuwe initiatieven vullen de lucht als de geur van een sering of appelbloesem in de lente. U ruikt de zoetheid van jong en fris zoals op een mooie lentedag.
Als het seizoen ouder wordt, zal het fruit aan de boom rijpen. Er zal fruit gaan verrotten en dat zal op haar beurt schadelijke insecten aantrekken.
Productieve investeringen worden vervangen door speculatie. Geld wordt nu rondgepompt en niet langer gebruikt om te bouwen. De rijken zijn geen ondernemer meer. De nieuwe rijken zijn mensen die het snelle geld verdienen met riskante geldspelletjes op de beurs. Het zijn vaak de beheerders van hedge funds die veel beloven en slechts af en toe leveren. De schadelijke insecten zijn de mensen die gaan voor hun eigen rijkdom en niet de rijkdom van hun personeel en samenleving.'
Herkent u het patroon al? Ziet u waar we in Amerika en Europa zitten?


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


zaterdag, mei 27, 2006

 

Quality Trading doet het in April


In april moesten we met Momentum Trading een pas op de plaats maken. Het totaal rendement viel licht terug naar 101%. April was een moeizame beursmaand voor Momentum Trading, vooral door het gebrek aan echte beweging van de beurs.

Met Long & Short Trading hadden we gewoon een slechte maand. Het constante heen en weer gehobbel van de beursindices is het meest schadelijk voor deze strategie en het rendement viel dan ook terug. Verder hadden we de hele maand niet één keer een aandeel dat positief uit zijn slof schoot, iets waar we wel degelijk op inspelen.

Voor Quality Trading was april een zeer goede maand. Het totale rendement tot eind maart steeg tot boven de 40%. Eigenlijk is deze strategie zodanig veranderd (zie vorige nieuwsbrieven) dat we het totale rendement niet langer een reëel beeld geeft. Dit door de uitstekende performance sinds de aangebrachte verandering.

Een iets reëler beeld krijgen we pas als we constateren dat het totale rendement in 2006 is gestegen van 27,5% naar 40,4%. Een enorme outperformance van bijvoorbeeld de Nasdaq, die dit jaar met iets meer van 5% steeg.

Met Top-Analyst Trading begon de maand slecht, maar wisten we in de tweede helft van april weer terug te krabbelen. Je zou eigenlijk kunnen stellen dat de strategie met de beurs meekwakkelt, wat te zien is aan het feit dat de strategie op lange termijn nog steeds de Nasdaq ver verslaat.


Jack Hoogland


 

Kruit blijft nog even droog

Ondanks het beursherstel van de afgelopen twee dagen zien we bij STE Momentum Trading ook voor vandaag geen koopsignalen. Dit betekent dat we slechts 2 van de maximaal 15 aandelen in portefeuille hebben en dat "het systeem" nu even het kruit droog houdt en veiligheid verkiest boven rendement. De harde cijfers van deze maand bewijzen hoe zeer Momentum Trading met deze manier van werken de beursindices heeft verslagen. De AEX daalde vanaf eind april met maar liefst 7,7% en de Nasdaq daalde met 5,4%. Het rendement van Momentum Trading steeg van 101% eind april tot 103,4% nu.

Met STE Momentum Trading houden we het graag eenvoudig en beleggen we gewoon in aandelen, maar wel met de nadruk op tijdig uitstappen. Iedere beursdag ontvangt u een overzichtelijke update met daarin de koop- en verkoopsignalen. Wat was uw rendement in mei? Of in 2006?

Neem nu een abonnement en stap bij de volgende beursdaling op tijd uit de markt.


Jack Hoogland


 

Angst voor inflatie

Zojuist werden de Amerikaanse inflatiecijfers bekend gemaakt. Personal Income steeg afgelopen maand met 0,5%, maar Consumer Prices steeg ook met 0,5%, waardoor het nette te besteden inkomen van de Amerikanen afgerond met 0,1% daalde.

Ze bleven we geld uitgeven, want Consumer Spending steeg met 0,6%. De Amerikaan zag zijn inkomen dus niet stijgen, maar gaf wel meer geld uit, zodat de Personal Savings rate daalde.

De inflatie op jaarbasis komt uit op 2,1% en dat is iets boven de comfort zone van de Federal Reserve. Enerzijds moeten zij er rekening mee houden dat het effect van een renteverhoging pas na negen maanden zichtbaar wordt, zodat de impact van de laatste verhogingen nog zichtbaar moet worden. Anderzijds moeten ze er natuurlijk voor waken dat de inflatie niet te hoog wordt en moeten ze de rente verhoging als dat nodig is.

De angst voor inflatie is dus nog niet geweken en de kans is groot dat de beurs daar nog wel een tijdje last van gaat hebben.


Jack Hoogland

7 manieren om met energie aandelen in de komende drie jaar miljoenen euro's te verdienen
Klik hier


vrijdag, mei 26, 2006

 

Nog steeds geen koopsignalen

(door Jack Hoogland)


Ondanks het beursherstel van de afgelopen twee dagen zien we bij STE Momentum Trading ook voor vandaag geen koopsignalen. Dit betekent dat we slechts 2 van de maximaal 15 aandelen in portefeuille hebben en dat "het systeem" nu even veiligheid verkiest boven rendement. De harde cijfers van deze maand bewijzen hoe zeer Momentum Trading met deze manier van werken de beursindices heeft verslagen. De AEX daalde vanaf eind april met maar
liefst 7,7% en de Nasdaq daalde met 5,4%. Het rendement van Momentum Trading steeg van 101% eind april tot 103,4% nu.
Met STE Momentum Trading houden we het graag eenvoudig. We beleggen gewoon in aandelen, maar wel met de nadruk op tijdig uitstappen. Iedere beursdag ontvangt u een overzichtelijke update met daarin de koop- en verkoopsignalen.
Wat was uw rendement in mei? Of in 2006? Neem nu een abonnement en stap bij de volgende beursdaling op tijd uit de markt.


 

Beurs Rampspoed

U leest ongetwijfeld in vele publicaties over alle dingen die binnenkort fout kunnen gaan. Uit de hand lopende begrotingstekorten, onbeheersbare handelstekorten, extra drukken van dollars, de atoombom van Iran, burgeroorlog in Irak, nationalisaties in Venezuela, Nigeria, oorlogsdreiging vanuit Noord Korea en een zwaar orkaanseizoen. De lijst is bijna onuitputtelijk. Slechts één van die zaken hoeft te escaleren en de poppen zijn aan het dansen.
Dit alles kan u als belegger de moed in de schoenen doen zakken en u doen verstijven van angst.
Wat u ook kunt doen, is onder uw portefeuille een crash bescherming leggen. Ik schreef daar al eerder over. U koopt bijvoorbeeld kansloze en daarmee zeer goedkope put opties.
Het voordeel is, ze zijn spotgoedkoop. Zou er dus niets gebeuren, dan is uw verlies op deze opties gering.
Zou echter de beurs 25 tot 40% of misschien wel meer dalen, dan loopt u op die posities binnen, terwijl u in de val van de beurs dan uw long-posities zo snel mogelijk (en waarschijnlijk met verlies) sluit.
U gaat bij een val van de beurs fors verliezen op alle long-posities die u had, daar kan niemand wat aan veranderen. Wat U echter kunt doen, is die verliezen compenseren middels de besproken verzekering. Daar wordt u niet rijk van, maar u bent dan wel één van de weinigen die zonder kleerscheuren door een crisis heen komt. Dat alleen is al goud waard.
Het feit dat ik zelf in de beursdaling die we nu gezien hebben geen geld verloor, maar er zelfs iets beter van werd, geeft aan dat zo'n bescherming heel interessant kan zijn. Het geeft u in ieder geval de vrijheid om te blijven handelen zolang er niets aan de hand is. Dat is heel wat beter dan tijdens een interessante beurs niets durven om dan in een daling dan ook nog eens flink te verliezen.


Tom Lassing

PS: Wilt u leren hoe Turbo's werken? Volgt u dan de gratis Turbo cursus op www.turbospecialist.nl

U aangeboden door:

www.beursbox.nl



 

Long en short

Dit zijn begrippen die op zijn minst al zeer verwarrend zijn, want ze worden gebruikt in meerdere contexten.
Bij Opties:
'Long gaan' is het kopen van calls.
'Short gaan' is het verkopen van opties die u niet bezit, OF het kopen van Puts ‘als het over de analyse over de richting van de beurs gaat.’
Bij aandelen:
'Long gaan' is aandelen kopen
'Short gaan' is aandelen verkopen die je niet bezit. Als belegger kom je dan in een minus posities. Stel dat u 100 aandelen verkocht die u niet had, dan staat u in de portefeuille op -100.
U moet dan 'short coveren' om de positie terug naar nul te brengen. U moet 100 aandelen kopen om de short positie te sluiten.
Niet alle Nederlandse banken en brokers geven u de mogelijkheid om short in aandelen te gaan. In Amerika is het al wel gebruikelijker. Ook hier kan short gaan bij de analyse betekenen dat u omlaag inzet. De manier om short te gaan kunt u dan zelf kiezen, aandelen verkopen die u niet bezit, puts kopen of Turbo/speeders short kopen etc.
Bij Analyses:
'Long gaan' in inzetten omhoog/stijging.
'Short gaan' is inzetten omlaag/daling.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


donderdag, mei 25, 2006

 

Schikking Ahold

Op 28 november 2005 hebben Ahold en vertegenwoordigers van aandeelhouders, waaronder de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), een schikking getroffen. Om voor de afgesproken vergoeding in aanmerking te komen, moeten beleggers gewone aandelen of ADR's Ahold via een reguliere beurs hebben gekocht in de periode tussen 30 juli 1999 en 23 februari 2003.
Als u tot één van deze beleggers behoort en een Alex rekening hebt, ontvangt u in de tweede helft van mei van Alex een overzicht van al uw transacties tussen 30 juli 1999 en 25 mei 2003. Met behulp van dit transactie-overzicht kunt u het class action formulier invullen dat u van de VEB heeft of zult ontvangen. Beleggers bij andere banken en brokers zullen mogelijk hetzelfde tegemoet kunnen zien. Neemt u eventueel voor de zekerheid even contact met uw bank/broker op als u denkt dat u mogelijk in aanmerking komt, maar tot op heden daar niets over hoorde.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


 

Bied en Laat koersen

Bied en Laat koersen uitgelegd:


De vraag die nieuwe beleggers vaak hebben, is het verschil tussen de bied en laat prijzen.
Immers lijkt het wel alsof die er zijn om altijd ongunstig voor de belegger uit te pakken.
Op zich is dat ook zo. Als u wilt kopen, dan kunt u dat alleen doen tegen de koers waartegen een ander wil 'laten'. Immers, u moet een ander vinden die u de door u gevraagde aandelen wil leveren.
Als u uw aandelen wilt verkopen, dan biedt u ze aan en dat gaat tegen de 'bied' koers.
Het verschil is een inkomstenpost voor de marketmaker, die vaak uw tegenpartij is. Vaak is het verschil een paar cent, die dus per transactie aan de strijkstok blijft hangen. Nu begrijpt u dus waarom de beurshandelaren in Amsterdam allemaal zulke mooie auto's rijden. Heel wat aandelen gaan heel vaak rond en steeds blijft er een paar cent achter. Het is echter de noodzakelijke olie voor de handel. Zonder de marketmaker die een stuk risico overneemt, zou namelijk de handel veel lastiger worden. Dat een goede marketmaker dus veel verdiend, is niet altijd slecht en negatief. Het feit dat een bedrijf als Van Der Moolen in 2001 een jaar zonder ook maar een dag verlies te draaien kon werken, geeft wel aan dat het een zeer lucratieve handel kan zijn als je als marketmaker de zaken onder controle houdt.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


 

Grondstoffen en energie

Ik heb het al eerder geschreven en in mijn TrendMethodische Aanpak (Zie www.beursbox.nl in het menu, 'Beursbox Content' en dan kiezen voor 'Beurs Strategie') beschreven, na een correctie gaan eerst de kwaliteitsaandelen omhoog. Wat we gisteren in Amerika zagen, was dat de indices al omhoog gingen, terwijl goud, grondstof- en energieaandelen nog aanzienlijke averij opliepen. Dat waren namelijk de aandelen die voor de correctie de grootste winsten maakten en nu op de mogelijke bodem voor de indices, nu nog door blijven dalen.
We zullen dan ook zien dat kwaliteitsaandelen het eerst gaan herstellen en dat pas later de mindere goden per sector in herstel gaan. Pas als laatste zullen de gok-aandelen gaan herstellen.
Voor u nu dus al direct in de meest gedaalde aandelen gaat duiken kunt u zich beter afvragen wat of het verleden ons leert van eenbeursherstel van een dip.
Het zou uw keuze van fondsen wel eens behoorlijk kunnen be?nvloeden.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


woensdag, mei 24, 2006

 

Airspray bod gestand gedaan

Rexam doet haar bod op Airspray gestand. Hoewel de lat op 95% was gelegd en slechts 83% van de aandelen was aangemeld geven ze nu al aan dat ze de rest gaan uitroken door een uitkoopprocedure.
Aandeelhouders die nog niet eerder aangemeld hebben kunnen dat nu nog tot 12 juni doen.
Het is nu de hoop van Rexam dat de dreiging met een uitkoopprocedure de overige aandeelhouders zover brengt dat ze zonder mopperen de aandelen alsnog inleveren. Hoe hard ze daadwerkelijk 17% kunnen uitroken is de vraag. Helaas heeft een rechter recent een bedrijf gelijk gegeven in een vergelijkbare zaak. Dit is niet hoopgevend.
Als u nog aandelen heeft, moet u zich afvragen of u die ellende in wilt gaan. In het ergste geval wordt het aandeel van de beurs gehaald en blijft u zitten met onverhandelbare aandelen. Zo'n bedrijf kan dan de onderneming leeghalen en u met een lege huls laten zitten. Er zijn bij niet beursgenoteerde ondernemingen veel minder beschermingen voor aandeelhouders. Persoonlijk zou ik aandelen proberen op de beurs aan te bieden tegen de biedingskoers. Zo geeft u anderen de kans outside aandeelhouder te worden en schaadt u de rechten van de andere overgebleven 17% aandeelhouders het minst.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


 

Zilver beleggen artikel

Marc Haagen, van Haagen Invest, heeft me toestemming gegeven om één van zijn artikelen te mogen gebruiken.
Het artikel gaat over zilver en is naar mijn idee een informatief artikel voor iedereen die zilver interessant vindt. Kijkt u op www.beursbox.nl/zilver.pdf.
Ik mocht enkele maanden geleden één van zijn nieuwsbrieven gratis versreiden. Als u dat toen nog niet aangevraagd heeft, wil ik u bij deze de kans nog even geven. Het is een oudere nieuwsbrief van Haagen Invest, maarhet geeft u een aardige indruk van wat ze u kunnen bieden.Kijkt u hier: http://www.beursbox.nl/ba2.html

---------------

Beursblogger en Succesverhaal RSS feed
http://www.beursbox.nl/2005/08/rss-feeds-instellen-en-volgen.html

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


dinsdag, mei 23, 2006

 

De crash is begonnen

Dit was één van de Alerts enige tijd geleden, binnen de Global Energy Newsletter. Het doelde niet op de huidige correctie die we nu eindelijk in Europa en Amerika zien, maar op de crash in het Midden Oosten. Daar zijn de beurzen nu gemiddeld 50% lager dan een jaar geleden.
Gisteren is de crash ook overgeslagen naar India. De Bombay Exchange BSE SENSEX verloor gisteren maar liefst ruim 10%!
De crash is begonnen, maar dat houdt niet in dat de bull al verslagen is. Her en der in de wereld beginnen de zwakkere markten al te bibberen en om te vallen. Het is mijn visie dat in die zin de mondiale crash al begonnen is. Ze zal ook Europa bereiken, maar de crash zal nog minstens een paar maanden op zich laten wachten. Wat we nu in Europa en Amerika zien is slechts een normale correctie. Dat is geen probleem, het is zelfs gezond voor de markt.
Wat kunt u doen om u te beschermen tegen eventueel het feit dat mijn visie later dit jaar ook echt gaat uitkomen?
Houdt u OOK put opties of turbo/speeders short aan als u posities in de markt heeft. U hoeft dan niet de duurste bescherming te kopen, want u wilt bescherming tegen een crash, niet tegen een reguliere daling!

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


maandag, mei 22, 2006

 

Wanneer uit de beurs te stappen (2)

Een goede exit strategie is voor iedere belegger anders.
Als u altijd een beschermingsconstructie heeft, dan kunt u meer ruimte nemen dan als u met margin in hoog speculatieve aandelen bezig bent en geen enkele beschermingsconstructie aanhoudt.
Immers is een beschermingsconstructie, zoals put opties of Turbo's/Speeders short, een compensatie voor verliezen elders in uw portefeuille.
Zolang die bescherming ook echt bescherming blijkt te bieden, kunt u uw verliesgevende posities ook desgewenst aanhouden.
Wel moet u afvragen wat of u van de markt verwacht. Na een enorm lange stijging zijn beleggers van 'kwaliteit' opgeschoven naar 'hoog speculatief' (zie Trendmethodische Aanpak). Als dan de correctie komt, dan gaat eerst alles omlaag, maar vooral de kwaliteitsaandelen zullen normaal gesproken weer als eerste gaan stijgen. Het is dus verstandig hiermee rekening te houden en niet te lang te wachten met verlies nemen op de speculatiefste aandelen. Die zijn namelijk in staat om in een tijd van een week de helft of meer van hun waarde te verliezen.
U moet dus goed weten in wat voor aandelen u zit en in welke fase de markt zich bevindt. Kijkt u daarvoor zeker ook even naar de al eerder genoemde TrendMethodische Aanpak. Dit is een methode die letterlijk op één A4'tje beschreven kon worden, maar juist op de cruciale momenten van groot belang blijkt te zijn.
Hoeveel procent verlies is acceptabel?
Ook dit ligt aan het feit hoe u aan het beleggen bent. Wie zekerheid voor alles stelt, die laat geen enkel verlies groter dan twee procent worden. Voor de meeste beleggers is dat echter een onmogelijke opgave, daar koersuitslagen van 10% ook kunnen voorkomen. De theorie en de praktijk lopen dus wel eens fors uiteen. Wel moet u kijken naar het totale verlies dat u kunt dagen.
Immers is één keer 10% verliezen geen onoverkomelijke ramp, maar dat vijf keer achtereen doen is dat wel.
Stel even dat u 50% van uw portefeuillewaarde verliest, dan moet u 100% rendement maken om weer terug op uw oude vermogen te komen. Het is daarom wel degelijk belangrijk om zuinig op uw geld te zijn. Kop in het zand en hopen op het beste is dus niet wat u moet doen als de beurs daalt.
Verzekeringsconstructies kunnen uw totale vermogen tot steun zijn. U kan dan wel een flink verlies oplopen met uw aandelen, maar als u dat weet te compenseren met winst op bijvoorbeeld put opties op de index of op aandelen die snel waarde verliezen als de beurs daalt, dan blijft uw vermogen intact.
Het klinkt gek, maar 'het vermogen intact houden' is uw eerste prioriteit. Winst maken is pas de tweede! Zonder de eerste kunt u immers geen winst maken!
Ik kan daar niet mee aankomen als de beurs vol aan het stijgen is. Vrijwel niemand die de waarde van de woorden goed weet in te schatten. Nu we echter pas een weekje dalingen zien, na drie jaar enorme stijgingen, zijn mijn woorden wel veel waard. Er zijn al beleggers die de helft van hun vermogen wisten te verliezen in een beurs die slechts enkele procenten daalde! Drie jaar beurswinsten in één week weg! Waarom? Omdat ze alleen nog maar in hoog specualtieve aandelen zaten en bescherming was voor watjes. Deze beurs bleef nog wel even stijgen.

Niet dus.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


vrijdag, mei 19, 2006

 

Wanneer uit te stappen?

Nu we een week flink aan het dalen zijn, krijg ik de eerste mailtjes van beleggers die nu toch ernstig klem zijn komen te zitten.
Beleggers die geen mix van aandelen kozen, maar alleen maar in de hoogst speculatieve aandelen zijn gestapt. Beleggers die het kopen van verzekeringen op hun beleggingen overbodig vonden en nu geen compensatie voor de opgelopen verliezen hebben.
Zelfs na een enkel weekje dalingen in goud, grondstoffen, mijnfondsen en techfondsen is het voor sommige van die beleggers al te laat. Ze belegden ook met vrijwel maximale margin, zodat ze ook maximaal van de stijgingen konden profiteren. Ik was tot een week geleden maar een sukkel dat ik me niet inliet met marginbeleggen.
Nu ineens komt de bank bij ze met de vraag bij te storten en gaat in heel korte tijd een flink deel van hun portefeuille verloren.
Bijstorten lukt ze namelijk niet, want er werd in feite niet voor niets met geleend geld belegd. Vandaag zal voor enkele van die beleggers het doek al vallen. De bank gaat keihard posities sluiten. Sluiten tegen elke koers. De andere beleggers moeten maar hopen dat dit gedwongen aanbod geen nieuwe golf verkopen losmaakt, met weer een flinke daling tot gevolg.
Zonder discipline beleggen werkt prima als de beurs maar blijft stijgen. In zo'n beurs is iedereen expert en ben je als voorzichtig opererende belegger in de ogen van de highflyers maar een sukkeltje. Je kan immers veel meer winst maken door alle remmen los te gooien. Net als eind jaren negentig kwamen er dit jaar beleggers die zich exclusief bezig hielden met hoog speculatieve aandelen. Echter zijn beurscorrecties onvermijdelijk. Een goed belegger weet dat en zorgt ook voor verzekering. Beleggers die al meerdere golven meemaakten, nemen juist ook winst als de waarderingen te extreem worden.
Alle lezers van de nieuwsbrief hebben tijdig mijn visie en waarschuwingen gekregen. Ik heb niet gezegd dat de bodem er op die en die datum uitging, maar ik heb wel, tegen de markt in, aangegeven dat ik het onderhand voldoende vond. Tijdig werd uit de dollar gestapt en overduidelijk heb ik de laatste weken en maanden keer op keer aangegeven dat ik een groot deel van mijn portefeuille cash maakte.
Zelfs als ik vandaag vol zou instappen heb ik alle aandelen die ik eerder verkocht dan nu weer goedkoper in handen krijgen. (Op Berkshire Hathaway na)
In tijden van onzekerheid en grotere beursbewegingen zoeken beleggers allereerst weer naar kwaliteit. Laat dit voor u de leidraad zijn in wat voor aandelen u weer kunt gaan opbouwen. We hebben echter amper een correctie gezien als we deze daling vergelijken met de dalingen in de jaren tachtig en negentig. We zijn echter werwend geraakt met een beurs die (mede door manipulatie in Amerika) nog amper van zijn plaats kan komen.
Als u gaat instappen, doet u dat dan niet blind en houdt u ook dan een strikte stop loss aan. Natuurlijk kan u nog weer een keer gedwongen moeten verkopen, maar een paar procent verliezen is lang zo erg niet als tientallen procenten verliezen omdat te vroeg weer werd ingestapt.
Discipline en kennis van de markt. Het zijn uiteindelijk de zaken die ook een belegger als Warren Buffett rijk hebben gemaakt. Hij miste in 1998/2000 de grootste stijging ooit. Achteraf heeft hij zijn gelijk gehaald. Hij is nu enkele procenten van zijn vrije vermogen in kwaliteit aan het kopen, net nu particuliere beleggers geconfronteerd worden met verliezen op hun speculatieve aandelen en totaal niet denken aan kopen in een dalende markt.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


donderdag, mei 18, 2006

 

Robeco Energie Mix

Ik kreeg de vraag van iemand of dit een beetje leek op wat Global Energy Newsletter levert.
Ik kan u zeggen, Het is zo gelijk aan elkaar als een kilo staal en een kilo veertjes en wat u daarmee kunt doen.
Robeco's product is grotendeels een obligatieproduct dat voor hooguit 30% in energiewaarden gaat beleggen. Het is voor die resterende 30% daarbij een 'fund of funds'. Het belegd namelijk voor die hooguit 30% in energiefondsen van andere banken. Dat er hiermee een enorme overlapping in die 30% zal plaatsvinden mag ook duidelijk zijn. Veel bankfondsen beleggen namelijk in dezelfde waarden.
De resterende 70% van het geld gaat in vastrentende waarden bij de Rabobank. Vanuit die stukken krijgt u de garantie dat u na 7 jaar 90% van uw inleg terug gaat krijgen.
In niets lijkt de Robeco Energie Mix daarom op Global Energy Newsletter. Mede omdat Robeco uw geld zal beheren. Dat is zeker ook niet het geval bij Global Energy Newsletter. Dat is immers een service waarmee u als zelfstandige energie belegger en consument ondersteund zal worden. U houdt daar zelf de volledige zeggenschap en controle over uw eigen geld.
Robeco's product is perfect voor zeer behoudende beleggers die vooral defensieve zekerheid willen. Global Energy Newsletter is er vooral voor de actieve belegger die zich offensief op energie wil richten en die zo bezig wil zijn dat hogere energiekosten hem/haar niet meer deren.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


woensdag, mei 17, 2006

 

Volgens Shell geen olie en gastekort

Volgens Shell zijn alle 'makkelijk te winnen' voorraden olie en gas nu al in productie genomen. Echter is er volgens het bedrijf nog lang geen tekort omdat op lastiger te bereiken plaatsen en moeilijker te winnen voorraden nog enorm zijn. De teerzanden in Canada zijn daar een mooi voorbeeld van. Deze vormen op dit moment de grootste voorraad olie ter wereld. Deze waren tot twee jaar geleden vrij oninteressant omdat de winning veel duurder is dan de olie uit het Midden Oosten. Nu echter de olieprijs rond de $70 ligt is die veel duurdere inkoop geen probleem meer.
Overigens gelden de teerzanden in Canada voor de SEC niet als 'bewezen reserves' voor de oliemaatschappij. Hoewel Shell dus enorme voorraden heeft, mag ze deze niet opvoeren als bewezen reserve.
Dit feit is belangrijk voor beleggers, want vanuit de cijfers zien we al jaren dat de voorraad van Shell terugloopt terwijl het dus blijkbaar zo is dat delen van de aanwezigde voorraad nu niet als zodanig in de boeken staan. Over enkele jaren hebben we het schandaal dat RDS te weinig voorraden heeft opgevoerd en rijker is, dan in de boeken terug te vinden is.

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


 

Nieuwe financiële sites

Ik ben gisteren voor het eerst in maanden weer eens echt gaan surfen binnen de Nederlandstalige beleggingssites.
Ik moet zeggen, ik ben behoorlijk geschrokken. Niet omdat er zoveel sites bij zijn gekomen. In goede beurstijden is dat heel gezond en heel normaal. Waar ik me wel kapot van schrok, was het feit dat er op vrijwel geen van die nieuwe sites ook maar een indicatie staat van wie de site nu eigenlijk is en wie er over de inhoud gaat. We praten echter wel over financiële sites. Sites waar u beleggingstips en beleggingscursussen kan verkrijgen.
Dat een site als IEX haar echte eigenaar (een internationaal opererende broker met ook een vestiging in Amsterdam) geheim wil houden, dat is niet netjes, maar is tot daar aan toe. IEX heeft namelijk wel een echt adres en heeft ook echte medewerkers die met naam bekend zijn. Dat hun columnisten niet allemaal kosjer zijn, is een ander verhaal.
Het overgrote deel van de nieuwe sites hebben echter zowel geen adres als geen naam van de eigenaar/serviceverlener.
Er worden services aangeboden door mensen die claimen in de financiële sector werkzaam te zijn, maar het om welke reden dan ook blijkbaar niet aandurven hun naam en adres bekend te maken. Dit mag toch al een teken aan de wand zijn vrees ik. Als hun werkgever er achter komt dat ze bijbeunen, hoe lang bestaat de service dan nog? In hoeverre wordt er met voorkennis gewerkt en zijn straks klanten ook ineens 'verdachte' in een strafzaak? Met de eigenaar anoniem, weten we het simpelweg niet. Daarnaast is de kans natuurlijk ook aanzienlijk dat dit soort sites gebruikt gaan worden voor oplichtingspraktijken. Geld trekt geboefte aan en helaas geldt dat ook op Internet.
Het is daarbij toch al de vraag of al die publicaties op de sites nu nog wel conform de nieuwe wetgeving zijn. Nu ook publicisten hun eigen ingenomen posities bekend moeten maken, kan je feitelijk niet anoniem blijven. De schrijver en/of de eigenaar moet bekend zijn als er concrete adviezen gegeven worden. Als je als bezoeker al geen eigenaar kan vinden, dan wordt er bij concrete adviseringen dus ook niet voldaan aan de nieuwe richtlijnen die de AFM uitgevaardigd heeft.
Ik raad u aan bij een interessante financiële site op zoek te gaan naar indicaties wie de eigenaar en wie de zaakvoerder is. Als die gegevens niet te vinden zijn, doe dan geen zaken met zo'n aanbieder. Voorkomen is en blijft beter dan genezen.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


dinsdag, mei 16, 2006

 

Paniek op de beurs

Heerlijk! Gisteren zag ik sinds lange tijd weer paniek op de beurs. Beleggers worden uit hun comfortabele positie getrokken en moeten besluiten, winst of verlies nemen, of stil zitten en slikken. De dollar staat nu op 1,28 ten opzichte van de Euro, Goud ging gisteren fors omlaag en belangrijker nog, speculatieve aandelen verloren gisteren fors terrein.
Dit zijn de momenten waar mannen van muizen gescheidden worden.
Wie durft er nu in te stappen, waar anderen wit wegtrekken? Niet blind instappen, maar heel bewust een stukje risico nemen en posities kopen. Uiteraard met een stoploss eronder, immers kan de daling verder doorzetten.
Ik ben momenteel koper. Zoals u weet verkocht ik de laatste twee maanden veel van mijn dollarposities en sloot ik heel wat posities met winst af. Dat leek toen te vroeg, maar de koersklappen die ik de laatste dagen in enkele aandelen zag, brachten de aandelen in drie beursdagen veel lager dan mijn uitstapmoment van enkele weken geleden.

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


maandag, mei 15, 2006

 

Sterk verbeterde strategie levert concreet resultaat


In de maanden maart en april hebben we met Quality Trading in totaal 6,4% rendement behaald. Dit is vooral dankzij een belangrijke verbetering die we hebben aangebracht. We beleggen nog steeds in aandelen van de best presterende bedrijven, maar we pakken dit soort aandelen nu op als het de afgelopen periode juist in koers is gedaald. Een gouden greep. Want 6,4% is een rendement dat je eerder zou verwachten bij een meer agressieve strategie. Quality Trading was oorspronkelijk een strategie gericht op beleggers die niet al te hoge risico's willen nemen en alleen willen beleggen in goede bedrijven. Maar 6,4% in twee maanden staat gelijk aan 45% op jaarbasis!
Of het zo doorgaat? Net als maart en april is de maand mei tot nu toe zeer positief verlopen. En dat terwijl de beurs als geheel al die tijd eigenlijk gewoon een beetje aan het kwakkelen is.
Profiteer daarom mee van deze unieke, sterk verbeterde strategie en meldt u hier aan voor een abonnement.


 

Rabobank ook overstag

Toen ik eind jaren tachtig begon met beleggen, lagen de tarieven vreselijk vast op minstens 42 gulden per transactie. De banken werden er vreselijk rijk van, maar een NMa was er nog niet en concurrentie op transactiekosten vlak deden ze elkaar vanuit een gentleman's agreement niet aan.
Die tijden zijn voorbij, want nu heeft ook de Rabobank haar tarieven voor Direct Beleggen enorm verlaagd. Ze gaan 30 tot 50% omlaag. Ook blijkt het ineens mogelijk om gewoon rente over de beleggingsrekening te betalen! Het moet niet veel gekker gaan worden, nog even en de banken gaan ook nog besluiten om klantvriendelijk te worden!
Even zonder dollen, deze stap is voor de particuliere belegger prachtig. Uiteraard moet u nu niet méér gaan handelen, want veel handelen is slecht voor uw performance. Dat blijkt uit alle onderzoeken die in die richting gedaan zijn. Niet alleen vanwege de transactiekosten, maar ook omdat u dan vaak te snel de winst neemt en daarmee de meeste winst uiteindelijk laat lopen omdat u alweer uit de positie weg bent.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


 

Handelstekort VS in april op $62 miljard

Het was een enorme schok toen dit bekend werd. Niet omdat het zo enorm veel is, neen, omdat het maar liefst 5,6% minder is dan in maart!
Wat is er gebeurd dat er 'ineens' miljarden minder tekort zijn?
Is dit andermaal een boekhoudkundige truc, of is er 'ineens' een nieuw, zeer goed gevraagd product, of hebben Amerikanen ineens veel minder in het buitenland gekocht, danwel, zijn buitenlanders ineens veel meer Amerikaanse producten gaan kopen?
Het gat met China werd juist in deze periode groter en is nu 15,6 miljard. In de relatie met de andere buitenlanden moet dus er een enorm verschil zitten.
Ik heb eerlijk gezegd geen idee wat de oorzaak is. Ik ben daarin niet de enige. In New York vragen economen zich nu massaal af waar dit positieve gat vandaan komt. Dat de beurs omlaag is terwijl het handelstekort enorm afgenomen is, is geen verrassing. Immers is het een knap onzekere factor als je geen idee hebt waar deze meevaller aan te danken is.

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


woensdag, mei 10, 2006

 

Goud boven $700

De vraag waar iedereen mee zit is nu, hoe hoog gaat goud nog komen? We hebben nu al de hoogste prijs in 26 jaar bereikt!
Ik weet het vrijwel zeker, we gaan de oude top van de jaren tachtig halen! Dit houdt in dat er nog wel een 150 tot 170 dollars bovenop kunnen komen.
Echter houdt het ook in dat we wel rekening moeten gaan houden met het feit dat goudmijnen, die als aandelen per definitie vooruitlopen, nu wel 'duur' zullen gaan worden. Veel Beleggers zullen niet de hoop hebben dat we de oude top halen en deze dan vervolgens ook snel achter ons laten. Hoe dichter we dus bij de 830 tot 870 komen, des te meer zal 'de belegger' naar mijn idee winst nemen in de goudmijnen. De nieuwe top kan dus wel eens gehaald worden, terwijl de goudmijnaandelen dan al weken of maanden in een vooruitlopende correctie zitten. Een correctie die we misschien nu zelfs al zien. Veel goudmijnaandelen staan immers nu lager dan enkele weken geleden, terwijl goud nu dus in deze run omhoog weer een nieuwe top maakt.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


 

Amerika's belastingverlaging

De door Bush aan Amerika beloofde belastingverlaging is gisteren goedgekeurd. Bush had dit meevallertje voor de consumenten en bedrijven hard nodig, want zijn rating is historisch laag. Het is overigens wel een vreemde zaak. De Amerikaanse overheid heeft een enorm budgettekort en daarbij een enorme schuld. Ondanks dat, wil de regering Bush nu minder belasting heffen om daarmee consumenten meer ruimte te geven om nog meer te consumeren.
Al die spilzucht is leuk voor de Amerikaanse fysieke economie, maar ze is niets anders dan spilzucht op kosten van vooral China, Japan en de rest van de wereld. Die Amerikaanse manier van leven, die gepaard gaat met grote benzineslurpende auto's en op schulden leven, begint behoorlijk asociaal over te komen. Ze klagen in Amerika al bij een benzine prijs die nog niet op de helft ligt van wat wij aan de pomp betalen.
Daarbij is olie een waardvolle grondstof die opraakt. Onze (achter)kleinkinderen en de generaties daarna zullen over veertig jaar zonder olie door het leven moeten. Hoe leggen we uit dat we gemakkelijk hadden kunnen besparen en wat voor ze overlaten, maar het simpelweg niet deden?
Na ons de zondvloed!
Hoe gaan de generaties na ons over ons oordelen? Ik vrees dat het niet al te aardig zal zijn. Het lijkt me toe dat het niet onterecht zal zijn. Als heel de wereld zou leven zoals we in Nederland en België leven, dan zijn 5 aardes nog niet voldoende. Als we allemaal zouden leven zoals Amerikanen doen, dan zijn 12 aardes nog niet voldoende... Het zegt toch wel voldoende denk ik.

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


maandag, mei 08, 2006

 

Rendementtips adviesservice

Op 9 januari heb ik u in de Beursbox Nieuwsbrief geschreven over Rendementtips, een toen nog vrij nieuwe service die nog altijd voor slechts 5,80 euro per maand bijzonder interessante beleggingstips geeft. Hoe is het de service de afgelopen maanden vergaan?
Dit is de reactie zoals ik hem kreeg vanaf de service verlener. De tekst zegt genoeg:


De 1e tip van januari (die uitkwam na 9-1) heeft 45% opgeleverd toen ik een verkoopadvies gaf (helaas was ik te vroeg want nu staat hij op +80%). Voor de 2e tip van jan heb ik een verkoopadvies na 14% winst gegeven. De tips van feb, maart en april staan bijna allemaal nog op koopwaardig, de rendementen zijn 33, 20, 7, 12, 28 en 3% (op basis van de slotkoersen van 2-5). Verder hebben een aantal oudere tips het ook goed gedaan sinds begin januari.
Als we het vergelijken met de AEX, dan kwam het rendement op 33,4% uit, terwijl de AEX in die periode 12,7% gestegen is.

Kortom, niet slecht... en dan druk ik me voorzichtig uit.
Kijkt u hier voor meer informatie over deze service.


Tom Lassing

www.beursbox.nl


 

Winst Berkshire Hathaway +70%

Ik schreef het vorig jaar al, als natuurrampen uitblijven, gaan verzekeraars als Berkshire Hathaway giga winsten maken. In het eerste kwartaal bleven rampen uit en ging de winst van Berkshire dus met 70% omhoog.
Warren Buffett was dit weekend met meer in het nieuws. Voor het eerst heeft hij namelijk in het buitenland een bedrijf overgenomen. Al eerder heeft hij al wel buitenlandse beleggingen gedaan, waaronder een prachtige belegging in PTR. (Bekend bij Global Energy Newsletter abonnees). Zijn eerste buitenlandse overname is in Israël, nu niet direct de meest logische en veilige plek op de wereld, maar Buffett sluit niet uit dat hij in meer landen gaat beleggen.
Buffett kocht voor 4 miljard dollar een 80% belang in familiebedrijf Iscar Metalworking. Hiermee heeft Buffett in één klap 10% van zijn vrije cash belegd. Hij moet dus nu blijkbaar wel uit Amerika weg omdat er volgens zijn maatstaven niets interessants meer te vinden is. Tevens profiteert hij door de buitenlandse overnames van een verdere daling van de dollar. Volgens Buffett heeft hij nog een idee voor een investering van nog eens 15 miljard dollar. Hij wil daarover op dit moment verder nog niets zeggen.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


vrijdag, mei 05, 2006

 

Microsoft en uw TV

Het leek een jaar geleden nog onmogelijk, maar ook bij Microsoft begint nu het besef door te dringen dat hun onaantastbare marktpositie wel eens verleden tijd kan worden. Vooral Google begint pijn te doen. Google dat met Gmail al behoorlijk een behoorlijke hap uit de toonaangevende positie van Hotmail heeft genomen, maar ook het Google dat met eigen apparatuur en software wil gaan komen. Vooral online applicaties, waarbij u betaalt per maand zijn kansrijker aan het worden. Steeds meer services zijn nu al online te benaderen, te beginnen met E-mail en opslagruimte. In dat kader ook mijn aanbieding aan u om 5 gigabyte aan foto's online op te slaan, gratis! Kantoorapplicaties zullen gaan volgen. Microsoft moet haar Office producten en besturingssysteem veel goedkoper of zelfs gratis gaan maken om de concurrentie te kunnen blijven verslaan. Goedkoper maken zal enorm invreten op de winst. Vooraleerst zal Microsoft daarom meer gaan investeren in ontwikkeling van haar software. Het moet meer een service gaan worden. Aankomend jaar zal ze daarom niet 700 miljoen, maar een bedrag van 1,2 miljard gaan spenderen aan ontwikkeling.
Hoe lang zullen we nog PC's gaan hebben met alle software er thuis op geinstalleerd? De netcomputer, dat vooral een scherm, modem, toetstenbord en muis is, komt er aan! Dan gaan we het daarna nog combineren met de TV in de huiskamer en de computer is het massamedium dat TV nu is. Het zal over enkele jaren een feit zijn.


Tom Lassing

www.globalenergynewsletter.nl


 

Beurs volume

Gisteren een mailtje van een lezer die weer eens gepakt is in een product zonder volume. Het ging hier om een Turbo in Hagemeyer.
De koersvorming van het aandeel zelf was al op zijn zachtst gezegd opmerkelijk en daar zit je dan nog in met een Turbo die te maken heeft met een stop loss.
Het aandeel maakte intraday en heel kortstondig een slinger van 12% waardoor 'puur toevallig' de stop loss van de turbo geraakt werd.
Deze grappen en grollen zijn mogelijk als er weinig volume op de beurs is. Rond feestdagen bijvoorbeeld, in dit voorbeeld dat ik gisteren binnen kreeg was dat ook het geval. Handelaren zeggen dan dat het Iceberg orders zijn die domme grote beleggers inzetten... Ja ja, dat klinkt leuk, maar de kans is heel wat groter dat het professionele handelaren zijn die de koers even lager zetten om daarmee handel uit te lokken. Nu er Turbo's zijn, weten ze waar de bank de Turbo MOET sluiten. Ze kunnen hiermee dus met 100% zekerheid omzet realiseren. Het is de archilleshiel van de Turbo. U zal er daarom de uitgevers van Turbo's en Speeders niet snel over horen.
Mijn goede raad aan u is om alleen in Turbo's/Speeders te handelen die een onderliggende waarde kennen waarin een flinke omvang van de handel bestaat. Het moet niet zo zijn dat één enkele handelaar die zo'n grap verzint u een enorme bom duiten kan gaan kosten. Zeker rond dagen met weinig beurshandel moet u uit speculatieve posities weg zijn. Die 'toevallige' Iceberg orders moet u zien te vermijden.
De profs zullen u zeggen dat deze grappen niet bewust uitgehaald worden, maar ik verzeker u, ze zeggen dat omdat ze er deels van leven en anderszins een probleem krijgen als ze het wel toegeven. Zolang u hen blijft geloven, blijven ze er lekker van profiteren. Wat ze doen is in principe legaal alleen niet netjes. De handelaar die de praktijk gaat toegeven zal door zijn collega's uitgespuugd worden. Ik krijg enorm veel kritiek vanuit die hoek als ik schrijf dat ze de kluit soms in feite belazeren. Dat doen ze immers volgens de letter van de wet niet. Het is daarmee in feite gelegaliseerde oplichting, want uiteindelijk voelt het voor de slachtoffers (vooral particuliere beleggers) wel aan alsof ze gepakt zijn.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


 

Ariad belegging

Ik ben een dag te laat...
Eén van mijn aandelen (gokjes) is gisteren 26% gestegen nadat een rechtszaak gewonnen is van Eli Lelly. Ik had het u graag een dag eerder willen aanprijzen, maar dat is achteraf.
Ariad krijgt van de jury ongeveer 2% van de Amerikaanse verkopen die Eli Lilly met de medicijnen Evista en Xigris tot 2019 doet. Daarnaast heeft Ariad een eenmalige vergoeding van netto ongeveer 45 miljoen dollar toegewezen gekregen. In de beide medicijnen zette Eli Lilly wereldwijd in 2004 zo'n 1,2 miljard dollar om.
Beleggers zijn al enthousiast, gezien de enorme koerssprong, maar Eli Lilly heeft al aangekondigd in hoger beroep te zullen gaan. Eli Lilly heeft een diepe kas en haar advocaten moet ze toch al betalen. Ze hopen er vooral op dat Ariad in de toekomst de handdoek in de ring gooit vanwege geldgebrek.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


 

Een maand van consolidatie

Na twee schitterende maanden heeft het rendement van Momentum Trading in april een pas op de plaats gemaakt. Het was dan ook een rommelige, rare beursmaand waarin bijvoorbeeld de Nasdaq zich in een marge van slechts 2,5% heen en weer bewoog. Maar goed, er bestaat nu eenmaal geen beleggingsstrategie waarbij je iedere maand winst maakt, dus ook met Momentum Trading moeten we accepteren dat niet alle maanden winst wordt gemaakt. Per eind april staat er een totaalrendement van 101% in de boeken en dat bewijst dat deze strategie zich écht heeft bewezen. Met Momentum Trading beleggen we eenvoudig, maar verstandig, en gewoon in aandelen. We bouwen eigenlijk iedere keer een portefeuille van maximaal 15 momentum aandelen op. Als abonnee "hakt" u het geld waarmee u deelneemt in 15 gelijke delen en bij ieder koopsignaal steekt u dat 1/15e deel in het betreffende aandeel. Met 15 aandelen is uw geld dan volledig belegd. Dan volgen we beurs als geheel. Zodra de korte beurstrend draait van stijgend naar dalend, verkopen we gelijk al onze aandelen. De simpele reden: iedere serieuze beursdaling begint met de korte trend die draait. Daarbij geeft niet alleen winst maken geeft een goed gevoel. Ook aan de zijlijn staan als de beurs daalt kan heel leuk zijn. De volgende dag gaan we weer reageren op koopsignalen en bouwen we onze portefeuille weer op. Eenvoudig en effectief beleggen dus.
Wordt het voor u ook niet tijd om eenvoudig en effectief te gaan beleggen? Meldt u zich dan hier aan voor een abonnement.

Jack Hoogland

donderdag, mei 04, 2006

 

Beleggen in Bolivia

Heeft het nationaliseren van de gas en olievelden enig nut? Het probleem zal voor Bolivia hetzelfde zijn als voor Venezuela. Kleine velden die marginaal winstgevend zijn, zullen worden verlaten door de oudere eigenaren. Daar gaat dus productiecapaciteit verloren, want een genationaliseerd bedrijf produceert per definitie minder dan een commercieel bedrijf. Daarnaast is het de vraag of de productie wel voortgezet kan worden. Als de managers vertrekken en de bevoorrading stokt, dan moet je maar zien hoe lang je de productie nog kan laten voortduren zonder dat je enorme risico's gaat nemen met de overgebleven werknemers, de omgeving en het milieu.
Minder productie is minder inkomsten. We zien dat in Venezuela, waar de opbrengsten van de olie flink teruglopen omdat de productie in het totale land fors is teruggelopen. Venezuela moet nu de druk op uitbaters van de winstgevende velden verhogen, ze meer vergoeding vragen, om de totale inkomsten voor Venezuela te handhaven. Op het moment dat daar bedrijven de pijp aan Maarten geven, zal het met de economie van Venezuela en straks ook met de Boliviaanse economie snel heel veel slechter gaan. Vanaf dat moment zullen ook goudvelden en andere buitenlandse initiatieven in die landen in gevaar zijn, want eenmaal een kunstje geleerd (nationaliseren) zullen ze steeds voor hetzelfde kunstje kiezen, ondanks dat het niet werkt. Het is een groot man die inziet dat hij verkeerd bezig is en dan iets anders gaat proberen en zijn ongelijk toegeeft. Dat soort grote mannen zijn zeldzaam... Heel zeldzaam.
Ik raad beleggers aan om hun belangen in Venezuela en in Bolivia te verminderen en uiteindelijk naar nul te brengen. Dat laatste doet u nu zelf, of de leiders van het land doen het uiteindelijk voor u.


Tom Lassing

Beleggen in energie? Natuurlijk! Maar dan wel met de hulp van www.globalenergynewsletter.nl


www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


 

Waar beleggen de oliesheiks nu in?

Eerder deze week was er bij een Global Genius informatiebijeenkomst een stukje discussie over alternatieve energie.
Heeft een alternatief op olie wel een kans, omdat de oliemaatschappijen, alle regeringen in de wereld en de Sheiks er nu niet blij mee zouden zijn.
Het is een feit dat regeringen hun belastingen op energie niet willen verliezen. Die werken dus tegen als de oplossing in de richting lijkt te gaan van energie-opwekken zonder dat het geld voor de belasting oplevert. Dat maakt u dan ook duidelijk waarom de zonne-energie subsidies verdwenen zijn!
Als u de energie die u in huis nodig heeft, opwekt vanuit aardwarmte of de zon, dan gebruikt u minder energie waarover u aan de regering belasting betaald. Voor u leuk, maar een ramp voor overheden die steeds hongeriger naar geld worden. Hoe willen we de verzorgingstaat handhaven als steeds minder belasting binnenkomt? Weet dus wat de consequentie is als u zonne-energie gaat gebruiken. Het is bijna asociaal om dat te doen, want u gaat minder bijdragen aan de staatskas! Dit is het grote dilemma van links. Minder fossiele energie gebruiken is goed voor het milieu, maar slecht voor de verzorgingsstaat. Daarom is de oprichter van Greenpeace nu ook ineens niet meer tegen kernenergie. Dat is een alternatief waarmee regeringen wel geld blijven krijgen en dus geld voor milieu en ondersteuning zwakkeren in de samenleving.
Oliemaatschappijen hebben enorme investeringen gedaan in olie en gasleidingen. Ook die willen niet dat we volgend jaar massaal overstappen op zonne-energie.
En toch
Toch zullen ook die bedrijven een keer om moeten. Ze kunnen wachten tot er ineens een nieuw initiatief is dat ze uit de markt blaast, of ze schrijven af op een deel van hun investeringen en winnen met hun winst in de nieuwe markt.
De oliemaatschappijen moeten veranderen, of zullen verdwijnen. Zie het als de muziek- en filmindustrie. Ze klagen steen en been over illegaal downloaden, maar toen Apple besloot een online service op te starten met betaalde downloads, bleek er een enorme markt te liggen. Apple was computerbouwer en is nu een moderne platenmaatschappij die zowel de muziek als de muziekdrager levert. Een gemiste kans van de oude muziekindustrie, die stug vasthielden aan oude concepten. Ik schreef al eerder in deze nieuwsbrief, het is een groot man die zijn ongelijk erkend en nieuwe wegen inslaat. Bij Apple was die visionair er, bij de platen- en filmindustrie niet.
De oliemaatschappijen geven nog altijd weinig hoop. De sheiks heb ik meer vertrouwen in. Die halen hun geld nu al massaal uit hun eigen (oude) industrie. Ze beleggen nu al in alternatieve energie mogelijkheden. Voor de sheiks is het zo, dat de olie in hun grond goud waard blijft. Je kan het gebruiken als brandstof om je te verplaatsen, maar dat is eigenlijk zonde. Immers maken we er ook plastics en heel hoogstaande andere producten van. Producten die we zonder olie ook niet meer kunnen maken, of veel duurder gaan worden.
Producten waarbij de olie voor heel wat meer dollars per liter verkocht kan worden.
Voor de Sheiks kan de omzetting naar alternatieve energievormen niet snel genoeg gaan. Tenminste, voor de sheiks die dat feit al doorzien hebben. Iran doorzag het nog niet. Saoudi Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit kennen al veel meer sheiks die het door beginnen te krijgen.
Het feit dat Iran op weg naar oorlog met Amerika lijkt te willen gaan, helpt ze een handje hun geld toch al weg te willen halen. Het is immers knap onveilig in de omgeving geworden. Ze zijn er Iran straks misschien wel dankbaar voor dat dit land ze dwong om een andere weg te gaan belopen om hun vermogen veilig te stellen. Zonder die druk hadden ze de andere weg mogelijk nooit gevonden.


Tom Lassing

www.globalenergynewsletter.nl

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


woensdag, mei 03, 2006

 

VANGNETCONSTRUCTIE 610

“Bingo!”

In het voorgaande bericht heb ik via een “winstwaarschuwing” laten weten dat de bovengenoemde constructie wel eens heel snel op een zodanige winst zou kunnen komen, dat het moment van cashen maar beter niet langer uitgesteld kan worden.

Welnu het is nu zover.

De huidige winst is gelijk of hoger dan de “troostprijs” van € 1.229,-- per setje, waar u normaliter tot 20 oktober ’06 op zou hebben moeten wachten.

Degenen die vroegtijdig de (gratis ?) sluitkoop van de Puts okt 320 op 0,10 op “doorlopend” hadden ingelegd, zitten al met de champagne op tafel, aangezien er vorige week al op die prijs gehandeld is.
Degenen die wat minder alert zijn geweest, kunnen alsnog dezelfde order inleggen en vervolgens de bijbehorende gekochte Put 380 snel sluiten. (Of aanhouden voor de doemdenkers)
De Put 320 doet, op dit moment, namelijk weer (heel) even 0,15 á 0,20

Waar het (gratis ?) op 0,10 sluiten van de Puts 320 al is gelukt, is het rendement als volgt:
Winst op geschreven Puts 320 10 x (2,10 – 0,10) = € 2.000,--
Verlies op gekochte Put 380 (€ 785 - € 155) = 630,--
Totale bruto winst in 4 maanden = € 1.370,--
€ 1.370,-- minus kosten ad € 41,-- = netto/ netto + € 1.329,--

€ 1.329,-- gedeeld door 1% van de inleg ad € 9.940,-- = 13,37 % in 4 maanden.
Per maand 13,37 : 4 = 3.3425 %, hetgeen overeenkomt met 40 % op jaarbasis.
Dit afgezet tegen een oorspronkelijke winstprognose van 14,83 % op jaarbasis, voor het geval de gehele strategie eveneens zou mislukken en tot de vervaldatum zou zijn aangehouden, een alleszins acceptabel resultaat.
Per saldo zal immers een gemiddelde belegger met een winst van 40 % op jaarbasis, (voor een mislukte strategie !) niet ontevreden zijn.

Wanneer men de strategie wél zou laten uitlopen, blijft er uiteraard de kans op de hoofdprijs van ruim € 7.000,-- bestaan. Hiervoor moet de AEX tot 20 okt ’06 dan uiteraard wel tot 320 dalen!
Een gevreesde beursgoeroe had dit weliswaar met grote stelligheid, aan de hand van verkreukelde vooroorlogse grafieken voorspeld, maar boze tongen beweren dat zijn verbale behendigheid al 25 jaar omgekeerd evenredig is aan de juistheid van zijn voorspellingen, wat op zich ook al een topprestatie is. Of deze boodschappers naar aanleiding van dit gegeven contrair gehandeld hebben en zich dus alsnog wentelen in weelde blijft een open vraag.

De eventuele kans op de hoofdprijs kan men dan toch maar beter trachten te bereiken door een soortgelijke Vangnetconstructie (of andere trendneutrale “rustige strategie”) op te zetten, met weer opnieuw een reële kans op de troostprijs en tussentijdse toevalswinsten.
Uiteraard wederom met een ingebouwd luxe-probleem als het opnieuw mislukt...

Het aardige van de, diverse verschillende, trendneutrale “rustige strategieën” is, dat je hiermee praktisch ook dezelfde geprognosticeerde rendementen kan halen als met de “normale” TARBO- Quick en Slow strategieën. Dit terwijl je niets behoeft te voorspellen en het juist een pre is om geen mening over de markt te hebben. De markt mag het zelf zeggen, die heeft immers wél gelijk.

Bovendien blijft voor de TARBO-cursisten alsnog de mogelijkheid aanwezig om het rendement van zo’n rustige strategie op geheel trendneutrale wijze nog verder op te krikken.
Een cursist wist een voorgaande (eveneens mislukte) Vangnetconstructie, met een troostprijs van slechts € 330,-- op te krikken tot een winst op de afloopdatum van € 8.250,--
Je moet er echter wel aardigheid in hebben om met zo’n strategie circa 8 á 10 maanden bezig te zijn.

Kan me voorstellen dat iemand kiest voor wat kortere snelle acties.
Uiteraard kun je, liefst op aparte rekeningen, ook een paar verschillende strategieën tegelijkertijd doen.

Voor degenen die meer over trendneutraal beleggen in het algemeen willen weten, wordt het artikel van Tom Lassing op Beursblogger aanbevolen hetwelk ook te vinden is op de site www.tarbo.nl

Happy trading,

Jan Breestraat
Docent 100 % Trendneutrale beurssystemen


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


This page is powered by Blogger. Isn't yours?