woensdag, mei 17, 2006

 

Volgens Shell geen olie en gastekort

Volgens Shell zijn alle 'makkelijk te winnen' voorraden olie en gas nu al in productie genomen. Echter is er volgens het bedrijf nog lang geen tekort omdat op lastiger te bereiken plaatsen en moeilijker te winnen voorraden nog enorm zijn. De teerzanden in Canada zijn daar een mooi voorbeeld van. Deze vormen op dit moment de grootste voorraad olie ter wereld. Deze waren tot twee jaar geleden vrij oninteressant omdat de winning veel duurder is dan de olie uit het Midden Oosten. Nu echter de olieprijs rond de $70 ligt is die veel duurdere inkoop geen probleem meer.
Overigens gelden de teerzanden in Canada voor de SEC niet als 'bewezen reserves' voor de oliemaatschappij. Hoewel Shell dus enorme voorraden heeft, mag ze deze niet opvoeren als bewezen reserve.
Dit feit is belangrijk voor beleggers, want vanuit de cijfers zien we al jaren dat de voorraad van Shell terugloopt terwijl het dus blijkbaar zo is dat delen van de aanwezigde voorraad nu niet als zodanig in de boeken staan. Over enkele jaren hebben we het schandaal dat RDS te weinig voorraden heeft opgevoerd en rijker is, dan in de boeken terug te vinden is.

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?