donderdag, mei 04, 2006

 

Beleggen in Bolivia

Heeft het nationaliseren van de gas en olievelden enig nut? Het probleem zal voor Bolivia hetzelfde zijn als voor Venezuela. Kleine velden die marginaal winstgevend zijn, zullen worden verlaten door de oudere eigenaren. Daar gaat dus productiecapaciteit verloren, want een genationaliseerd bedrijf produceert per definitie minder dan een commercieel bedrijf. Daarnaast is het de vraag of de productie wel voortgezet kan worden. Als de managers vertrekken en de bevoorrading stokt, dan moet je maar zien hoe lang je de productie nog kan laten voortduren zonder dat je enorme risico's gaat nemen met de overgebleven werknemers, de omgeving en het milieu.
Minder productie is minder inkomsten. We zien dat in Venezuela, waar de opbrengsten van de olie flink teruglopen omdat de productie in het totale land fors is teruggelopen. Venezuela moet nu de druk op uitbaters van de winstgevende velden verhogen, ze meer vergoeding vragen, om de totale inkomsten voor Venezuela te handhaven. Op het moment dat daar bedrijven de pijp aan Maarten geven, zal het met de economie van Venezuela en straks ook met de Boliviaanse economie snel heel veel slechter gaan. Vanaf dat moment zullen ook goudvelden en andere buitenlandse initiatieven in die landen in gevaar zijn, want eenmaal een kunstje geleerd (nationaliseren) zullen ze steeds voor hetzelfde kunstje kiezen, ondanks dat het niet werkt. Het is een groot man die inziet dat hij verkeerd bezig is en dan iets anders gaat proberen en zijn ongelijk toegeeft. Dat soort grote mannen zijn zeldzaam... Heel zeldzaam.
Ik raad beleggers aan om hun belangen in Venezuela en in Bolivia te verminderen en uiteindelijk naar nul te brengen. Dat laatste doet u nu zelf, of de leiders van het land doen het uiteindelijk voor u.


Tom Lassing

Beleggen in energie? Natuurlijk! Maar dan wel met de hulp van www.globalenergynewsletter.nl


www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?