woensdag, mei 17, 2006

 

Nieuwe financiële sites

Ik ben gisteren voor het eerst in maanden weer eens echt gaan surfen binnen de Nederlandstalige beleggingssites.
Ik moet zeggen, ik ben behoorlijk geschrokken. Niet omdat er zoveel sites bij zijn gekomen. In goede beurstijden is dat heel gezond en heel normaal. Waar ik me wel kapot van schrok, was het feit dat er op vrijwel geen van die nieuwe sites ook maar een indicatie staat van wie de site nu eigenlijk is en wie er over de inhoud gaat. We praten echter wel over financiële sites. Sites waar u beleggingstips en beleggingscursussen kan verkrijgen.
Dat een site als IEX haar echte eigenaar (een internationaal opererende broker met ook een vestiging in Amsterdam) geheim wil houden, dat is niet netjes, maar is tot daar aan toe. IEX heeft namelijk wel een echt adres en heeft ook echte medewerkers die met naam bekend zijn. Dat hun columnisten niet allemaal kosjer zijn, is een ander verhaal.
Het overgrote deel van de nieuwe sites hebben echter zowel geen adres als geen naam van de eigenaar/serviceverlener.
Er worden services aangeboden door mensen die claimen in de financiële sector werkzaam te zijn, maar het om welke reden dan ook blijkbaar niet aandurven hun naam en adres bekend te maken. Dit mag toch al een teken aan de wand zijn vrees ik. Als hun werkgever er achter komt dat ze bijbeunen, hoe lang bestaat de service dan nog? In hoeverre wordt er met voorkennis gewerkt en zijn straks klanten ook ineens 'verdachte' in een strafzaak? Met de eigenaar anoniem, weten we het simpelweg niet. Daarnaast is de kans natuurlijk ook aanzienlijk dat dit soort sites gebruikt gaan worden voor oplichtingspraktijken. Geld trekt geboefte aan en helaas geldt dat ook op Internet.
Het is daarbij toch al de vraag of al die publicaties op de sites nu nog wel conform de nieuwe wetgeving zijn. Nu ook publicisten hun eigen ingenomen posities bekend moeten maken, kan je feitelijk niet anoniem blijven. De schrijver en/of de eigenaar moet bekend zijn als er concrete adviezen gegeven worden. Als je als bezoeker al geen eigenaar kan vinden, dan wordt er bij concrete adviseringen dus ook niet voldaan aan de nieuwe richtlijnen die de AFM uitgevaardigd heeft.
Ik raad u aan bij een interessante financiële site op zoek te gaan naar indicaties wie de eigenaar en wie de zaakvoerder is. Als die gegevens niet te vinden zijn, doe dan geen zaken met zo'n aanbieder. Voorkomen is en blijft beter dan genezen.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?