donderdag, mei 04, 2006

 

Waar beleggen de oliesheiks nu in?

Eerder deze week was er bij een Global Genius informatiebijeenkomst een stukje discussie over alternatieve energie.
Heeft een alternatief op olie wel een kans, omdat de oliemaatschappijen, alle regeringen in de wereld en de Sheiks er nu niet blij mee zouden zijn.
Het is een feit dat regeringen hun belastingen op energie niet willen verliezen. Die werken dus tegen als de oplossing in de richting lijkt te gaan van energie-opwekken zonder dat het geld voor de belasting oplevert. Dat maakt u dan ook duidelijk waarom de zonne-energie subsidies verdwenen zijn!
Als u de energie die u in huis nodig heeft, opwekt vanuit aardwarmte of de zon, dan gebruikt u minder energie waarover u aan de regering belasting betaald. Voor u leuk, maar een ramp voor overheden die steeds hongeriger naar geld worden. Hoe willen we de verzorgingstaat handhaven als steeds minder belasting binnenkomt? Weet dus wat de consequentie is als u zonne-energie gaat gebruiken. Het is bijna asociaal om dat te doen, want u gaat minder bijdragen aan de staatskas! Dit is het grote dilemma van links. Minder fossiele energie gebruiken is goed voor het milieu, maar slecht voor de verzorgingsstaat. Daarom is de oprichter van Greenpeace nu ook ineens niet meer tegen kernenergie. Dat is een alternatief waarmee regeringen wel geld blijven krijgen en dus geld voor milieu en ondersteuning zwakkeren in de samenleving.
Oliemaatschappijen hebben enorme investeringen gedaan in olie en gasleidingen. Ook die willen niet dat we volgend jaar massaal overstappen op zonne-energie.
En toch
Toch zullen ook die bedrijven een keer om moeten. Ze kunnen wachten tot er ineens een nieuw initiatief is dat ze uit de markt blaast, of ze schrijven af op een deel van hun investeringen en winnen met hun winst in de nieuwe markt.
De oliemaatschappijen moeten veranderen, of zullen verdwijnen. Zie het als de muziek- en filmindustrie. Ze klagen steen en been over illegaal downloaden, maar toen Apple besloot een online service op te starten met betaalde downloads, bleek er een enorme markt te liggen. Apple was computerbouwer en is nu een moderne platenmaatschappij die zowel de muziek als de muziekdrager levert. Een gemiste kans van de oude muziekindustrie, die stug vasthielden aan oude concepten. Ik schreef al eerder in deze nieuwsbrief, het is een groot man die zijn ongelijk erkend en nieuwe wegen inslaat. Bij Apple was die visionair er, bij de platen- en filmindustrie niet.
De oliemaatschappijen geven nog altijd weinig hoop. De sheiks heb ik meer vertrouwen in. Die halen hun geld nu al massaal uit hun eigen (oude) industrie. Ze beleggen nu al in alternatieve energie mogelijkheden. Voor de sheiks is het zo, dat de olie in hun grond goud waard blijft. Je kan het gebruiken als brandstof om je te verplaatsen, maar dat is eigenlijk zonde. Immers maken we er ook plastics en heel hoogstaande andere producten van. Producten die we zonder olie ook niet meer kunnen maken, of veel duurder gaan worden.
Producten waarbij de olie voor heel wat meer dollars per liter verkocht kan worden.
Voor de Sheiks kan de omzetting naar alternatieve energievormen niet snel genoeg gaan. Tenminste, voor de sheiks die dat feit al doorzien hebben. Iran doorzag het nog niet. Saoudi Arabiƫ, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit kennen al veel meer sheiks die het door beginnen te krijgen.
Het feit dat Iran op weg naar oorlog met Amerika lijkt te willen gaan, helpt ze een handje hun geld toch al weg te willen halen. Het is immers knap onveilig in de omgeving geworden. Ze zijn er Iran straks misschien wel dankbaar voor dat dit land ze dwong om een andere weg te gaan belopen om hun vermogen veilig te stellen. Zonder die druk hadden ze de andere weg mogelijk nooit gevonden.


Tom Lassing

www.globalenergynewsletter.nl

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?