woensdag, mei 10, 2006

 

Amerika's belastingverlaging

De door Bush aan Amerika beloofde belastingverlaging is gisteren goedgekeurd. Bush had dit meevallertje voor de consumenten en bedrijven hard nodig, want zijn rating is historisch laag. Het is overigens wel een vreemde zaak. De Amerikaanse overheid heeft een enorm budgettekort en daarbij een enorme schuld. Ondanks dat, wil de regering Bush nu minder belasting heffen om daarmee consumenten meer ruimte te geven om nog meer te consumeren.
Al die spilzucht is leuk voor de Amerikaanse fysieke economie, maar ze is niets anders dan spilzucht op kosten van vooral China, Japan en de rest van de wereld. Die Amerikaanse manier van leven, die gepaard gaat met grote benzineslurpende auto's en op schulden leven, begint behoorlijk asociaal over te komen. Ze klagen in Amerika al bij een benzine prijs die nog niet op de helft ligt van wat wij aan de pomp betalen.
Daarbij is olie een waardvolle grondstof die opraakt. Onze (achter)kleinkinderen en de generaties daarna zullen over veertig jaar zonder olie door het leven moeten. Hoe leggen we uit dat we gemakkelijk hadden kunnen besparen en wat voor ze overlaten, maar het simpelweg niet deden?
Na ons de zondvloed!
Hoe gaan de generaties na ons over ons oordelen? Ik vrees dat het niet al te aardig zal zijn. Het lijkt me toe dat het niet onterecht zal zijn. Als heel de wereld zou leven zoals we in Nederland en Belgiƫ leven, dan zijn 5 aardes nog niet voldoende. Als we allemaal zouden leven zoals Amerikanen doen, dan zijn 12 aardes nog niet voldoende... Het zegt toch wel voldoende denk ik.

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?