maandag, mei 22, 2006

 

Wanneer uit de beurs te stappen (2)

Een goede exit strategie is voor iedere belegger anders.
Als u altijd een beschermingsconstructie heeft, dan kunt u meer ruimte nemen dan als u met margin in hoog speculatieve aandelen bezig bent en geen enkele beschermingsconstructie aanhoudt.
Immers is een beschermingsconstructie, zoals put opties of Turbo's/Speeders short, een compensatie voor verliezen elders in uw portefeuille.
Zolang die bescherming ook echt bescherming blijkt te bieden, kunt u uw verliesgevende posities ook desgewenst aanhouden.
Wel moet u afvragen wat of u van de markt verwacht. Na een enorm lange stijging zijn beleggers van 'kwaliteit' opgeschoven naar 'hoog speculatief' (zie Trendmethodische Aanpak). Als dan de correctie komt, dan gaat eerst alles omlaag, maar vooral de kwaliteitsaandelen zullen normaal gesproken weer als eerste gaan stijgen. Het is dus verstandig hiermee rekening te houden en niet te lang te wachten met verlies nemen op de speculatiefste aandelen. Die zijn namelijk in staat om in een tijd van een week de helft of meer van hun waarde te verliezen.
U moet dus goed weten in wat voor aandelen u zit en in welke fase de markt zich bevindt. Kijkt u daarvoor zeker ook even naar de al eerder genoemde TrendMethodische Aanpak. Dit is een methode die letterlijk op één A4'tje beschreven kon worden, maar juist op de cruciale momenten van groot belang blijkt te zijn.
Hoeveel procent verlies is acceptabel?
Ook dit ligt aan het feit hoe u aan het beleggen bent. Wie zekerheid voor alles stelt, die laat geen enkel verlies groter dan twee procent worden. Voor de meeste beleggers is dat echter een onmogelijke opgave, daar koersuitslagen van 10% ook kunnen voorkomen. De theorie en de praktijk lopen dus wel eens fors uiteen. Wel moet u kijken naar het totale verlies dat u kunt dagen.
Immers is één keer 10% verliezen geen onoverkomelijke ramp, maar dat vijf keer achtereen doen is dat wel.
Stel even dat u 50% van uw portefeuillewaarde verliest, dan moet u 100% rendement maken om weer terug op uw oude vermogen te komen. Het is daarom wel degelijk belangrijk om zuinig op uw geld te zijn. Kop in het zand en hopen op het beste is dus niet wat u moet doen als de beurs daalt.
Verzekeringsconstructies kunnen uw totale vermogen tot steun zijn. U kan dan wel een flink verlies oplopen met uw aandelen, maar als u dat weet te compenseren met winst op bijvoorbeeld put opties op de index of op aandelen die snel waarde verliezen als de beurs daalt, dan blijft uw vermogen intact.
Het klinkt gek, maar 'het vermogen intact houden' is uw eerste prioriteit. Winst maken is pas de tweede! Zonder de eerste kunt u immers geen winst maken!
Ik kan daar niet mee aankomen als de beurs vol aan het stijgen is. Vrijwel niemand die de waarde van de woorden goed weet in te schatten. Nu we echter pas een weekje dalingen zien, na drie jaar enorme stijgingen, zijn mijn woorden wel veel waard. Er zijn al beleggers die de helft van hun vermogen wisten te verliezen in een beurs die slechts enkele procenten daalde! Drie jaar beurswinsten in één week weg! Waarom? Omdat ze alleen nog maar in hoog specualtieve aandelen zaten en bescherming was voor watjes. Deze beurs bleef nog wel even stijgen.

Niet dus.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?