dinsdag, april 17, 2007

 

Geschreven ABNAMRO opties

Er zijn beleggers die op hun aandelen ABNAMRO gedekt opties geschreven hebben. Wat gaat er met die opties gebeuren als ABNAMRO van de beurs gehaald wordt?
- Laat ik beginnen met te stellen dat de schrijvers van opties in principe niet blij zijn met het van de beurs halen van het onderliggende aandeel. Euronext werkt vaak met een 'fair value' en dat is een compromis waarmee de 'oudere' schrijvers vaak niet blij zijn. Wat ik ermee wil zeggen is dat het wel eens een akelige verrassing kan worden wat er aan fair value uitkomt en zeker voor de schrijvers die al enige tijd geleden de stukken schreven voelt het vaak allesbehalve als 'eerlijk'.
Het is aan iedere schrijver van opties zelf of deze het vallende bijltje wil afwachten, of dat eieren voor het geld gekozen worden. Waardeloze geschreven opties kunnen bij de fair value afrekening ineens waarde krijgen, dus neem op tijd winst!
In zo'n situatie zoals bij ABNAMRO hebben de profs een enorm voordeel op de particulieren. Immers kunnen ze veel beter inschatten hoe die fair value er op een gegeven moment uit gaat zien. Zodra geruchten uitkomen, beginnen ze al te rekenen en nemen nieuwe posities in. Ze kopen bijvoorbeeld opties die amper nog waarde hebben omdat die bij fair value mogelijk wel wat waard gaan worden. Een gedegen kennis van Black & Scholes is nodig om de fair value redelijk in te kunnen schatten. Mijn advies is om winst te nemen daar waar het kan en niet met de profs in deze krokodillenkuil te gaan worstelen.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , ,
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?