dinsdag, april 17, 2007

 

ABNAMRO aandeelhoudersbesluit

Hoe kan het dat het management van ABNAMRO praat met Barclays, terwijl de aandeelhouders nog helemaal niet geraadpleegd zijn? Willen de aandeelhouders deze overname wel? Kan deze zomaar doorgedrukt worden, tegen de wil van de aandeelhouders in?
Dit zijn wat vragen die we binnenkregen.
- Uiteindelijk beslissen de aandeelhouders of ze akkoord gaan met een overname. Barclays zal ze daartoe een openbaar bod doen. Nu het aandeel ABNAMRO al zo enorm gestegen is, zijn aandeelhouders veel meer genegen afscheid van de stukken te nemen. Als het bod van Barclays dan ook nog eens boven de huidige hoge beurskoers uitkomt, is het helemaal al snel goed. Barclays kent de grote aandeelhouders van ABNAMRO al en heeft waarschijnlijk al van hen begrepen dat tegen een goede prijs alles te koop is.
Ook het management van ABNAMRO zal al wel gesproken hebben met wat grootaandeelhouders. Immers willen ze niet door de huidige aandeelhouders gewipt worden van hun lucratieve baantjes.
Het grootste deel van de ABNAMRO aandelen is in handen van slechts een paar partijen. De enorme hoeveelheid aan particuliere beleggers stelt qua aandeelhouderspercentage amper iets voor. Die paar procent in particuliere handen kan dus genegeerd worden.
Daarbij zijn de grote aandeelhouders heel slim geweest. Immers zijn er opties en turbo's etc uitgevonden. De houders daarvan hebben wel een risico, maar geen stem. Alleen de daadwerkelijke aandeelhouders hebben een stem. De houders van call opties niet. Op die manier is de stem van de particuliere belegger ook gekortwiekt. De meeste gelden van particulieren zit namelijk niet in ABNAMRO aandelen, maar in stemloze opties/Turbo's en uiteraard ook in beleggingsfondsen en belegde verzekeringen waarmee de particuliere beleggers ook geen stem hebben.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?