woensdag, augustus 30, 2006

 

CruCell lijdt enorm verlies

CruCell is nog gelukkig met haar overname van Berna Biotech. Berna verloor in het eerste halfjaar ruim 21 miljoen euro. Een verdubbeling van het verlies dat een jaar eerder nog in de boeken stond. Ook de omzet van Berna viel flink terug. Een jaar geleden was die nog 66 miljoen, nu werd slechts 51 miljoen omgezet.
Al met al een slecht begin van deze overname het het verlies zal door CruCell flink gevoeld worden. De aandeelhouders voelden het gisteren ook. Het aandeel verloor gisteren een paar procent en de candle voor de dag liet een enorme Doji zien. Het aandeel sloot onder de recent gevormde opwaartse gap. Daarmee lijkt de stijging tenietgedaan te zijn en zou CruCell wel eens een nieuwe bodem kunnen gaan zoeken.
Wie er short op wil gaan houdt als stoploss een slotkoers van 16,5 aan.
CruCell zelf heeft haar hoop vooral gevestigd op de snelle goedkeuring door de WHO voor haar kindervaccin Quinvaxem. Mogelijk dat dit al in september gaat lukken. Het product werd al in Zuid Korea goedgekeurd en in dat land ligt dan ook al een enorme voorraad klaar om op de markt gebracht te worden zodra de internationale toestemming komt. Het mag duidelijk zijn dat fundamenteel het plaatje naar positief omslaat zodra dit ook daadwerkelijk los gaat komen. een eventuele short positie moet u dus niet te lang aanhouden.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


dinsdag, augustus 29, 2006

 

Links naar bedrijvensites

Het overkomt beleggers nog wel eens dat ze een bedrijvenpagina van een beursgenotterde onderneming zoeken, maar dat deze niet zo makkelijk te vinden is. Ook Google is niet perfect en moeten zoeken tussen 100.000+ hits is ggeen pretje.

Al sinds december 2002 staat er daarom een overzicht van bijna alle Nederlandse beursgenoteerde bedrijvensites op www.beursbox.nl. Kijkt u op http://www.beursbox.nl/linksbedr.html. Mist u bedrijven, of werken er links niet, laat ons dat dan weten!


Tom Lassing


 

Romarco Minerals

Het bedrijf heeft eindelijk een aardig bericht te melden gehad. Een eerder aangekondigde uitgifte van nieuwe aandelen is verder uitgebreid toen bleek dat de vraag naar de nieuw uit te geven aandelen vrij groot was. De nieuwe aandeelhouders zitten direct op rozen, want hun aandelen, verkregen op C$0,19 per stuk, staan nu op C$ 0,28 per stuk. Daarbij hebben ze dan ook nog eens een warrant hebben waarmee ze in de toekomst mogelijk op C$0,30 nog meer aandelen gaan verkrijgen. De verwatering is jammer voor de bestaande aandeelhouders, maar de realiteit is dat de C$0,19 per aandeel een reële prijs was. Natuurlijk is de prijs voor de uitgifte zoveel mogelijk omlaag getrokken door de nieuwe inschrijvers, maar dat spel wordt nu eenmaal gespeeld. Met de C$8 miljoen die Romarco nu opgehaald heeft, kan het bedrijf weer verder. Het voortbestaan is daarmee verzekerd en dat is uiteindelijk een heel belangrijke factor om te overleven in een markt waar in de laatste 15 jaar 98% van de bedrijven failliet is gegaan of werd overgenomen.
Overigens is nu twee derde van het bedrijf in handen van Noord Amerikaanse institutionele beleggers. Het is niet alleen een overlever, maar is ook een bedrijf dat het vertrouwen van grote(re) beleggers heeft. Dat is voor bedrijven in deze sector uitzonderlijk.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


 

Tele Atlas

Dat de markt van navigatiesystemen een blijvertje is, dat mag wel duidelijk zijn. Welke nieuwe luxe auto wordt tegenwoordig nog zonder geleverd? Daarnaast is het één van de meest gegeven verjaardagscadeautjes aan mannen van tussen de dertig en zestig. Eindelijk is er weer een speeltje dat ze nog niet hebben. Overigens val ik binnen de doelgroep, maar zo'n systeem heb ik nog niet. Kortom, er ligt nog een markt, want ik ben de enige niet.
Teleatlas levert de leveranciers van de systemen de kaarten. Of u dus TomTom of Navtech kiest, de kaart komt waarschijnlijk van Tele Atlas.
Dat Tele Atlas nog nooit winstgevend was, is geen verrassing. Het in kaart brengen van de wereld is een gigantische klus en die investering moest dus eerst gedaan worden voor er daadwerkelijk omzet gemaakt kon worden. De winstgevendheid komt nu echter, dankzij de enorme vraag naar systemen en dus kaarten, wel in beeld. De koers van Tele Atlas zag eerder als eens 25,50 euro, maar is teruggevallen tot recent 12 euro. Ondertussen herstelde het aandeel weer tot boven de 15. Met stoploss op 14,9 zou wat mij betreft een positie voor trading kunnen worden ingenomen. We gaan immers richting de feestmaand december en naar verwachting zal het aantal verkochte systemen nieuwe records gaan bereiken.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


 

Gratis Energie

Eén van de pijlers waarop de Global Energy Newsletter staat, is het feit dat we zoeken naar alternatieve energiebronnen. Daarin zijn we niet de enigen en afgelopen weekend publiceerde een Iers bedrijf in de 'The Economist' een heel interessant betaald artikel over gratis energie.

Het bedrijf in Ierland dat de advertentie plaatste, claimt dat het via magneten 285% efficiënt kan werken. Ze waren op zoek naar een manier om kleine camera's van een onafhankelijke energiebron te voorzien. Ze liepen steeds vast op het feit dat batterijen, wind- en zonne-energie tot maximaal 70% effectief met energie zijn. Dat wil zeggen, er gaat 100% in en er komt maximaal 70% uit. In hun onderzoek zijn ze ook gaan rommelen met magneten. Tot hun grote verbazing kwam daar meer energie uit, dan dat er in ging.
In tegenstelling tot alle andere manieren om energie op te wekken, bleek de magneet in staat om 'uit het niets' energie op te wekken. Nu is het grote probleem daarmee, dat onze natuurwetten deze gang van zaken niet toestaan. Dit dus beweren is als beweren dat de aarde rond is, op een moment dat de kerk claimt dat de aarde plat is. Het KAN volgens de huidige natuurwetten simpelweg niet dat je er één deel energie in stopt en dat er dan 2,85 deel uit komt.
We hebben de donkere Middeleeuwen al enkele eeuwen achter ons liggen. De kerk is geen overmachtige instelling meer. Nu zijn het echter wetenschappers en Internetters die massaal hun toetsenbord pakken en de heidenen, die de natuurwetten niet respecteren, digitaal aan het kruis nagelen.

Het principe van gratis energie is ergens in de jaren twintig van de twintigste eeuw door Tesla al eens gepresenteerd. Het leverde hem grote ellende op. Ten eerste omdat niemand het geloofde. Toen hij echter in een auto zonder motor rond ging rijden en iedereen begon te tonen dat het echt was, toen werd hem snel het zwijgen opgelegd.
Zijn partner werd in een supersnelle procedure failliet verklaard en de auto werd door de autoriteiten in beslag genomen. Die oliebaronnen hadden helemaal geen behoefte aan een grappenmaker die energie 'uit de lucht' ging plukken. Daar hadden ze geen olieclaims voor in handen. Heel de economie was net op olie omgeschakeld. De oliebaronnen konden zonder veel moeite de Amerikaanse regering laten zien dat een auto die op vrije energie rijdt de economie zou schaden. Tesla zelf was korte tijd later ook failliet en zijn auto, die in beslag werd genomen, is nooit meer in het openbaar teruggezien.

De Ierse onderneming vergaat het momenteel niet veel beter. Ze hebben vooral via E-mail al veel bedreigingen ontvangen. De Osama's van de natuurwetten roeren zich en laten zich helemaal gaan. De meest waanzinnige beschuldigingen en bedreigingen zijn al ontvangen. Een zo mooie uitvinding wereldkundig maken is niet iets dat je voor je lol doet.
De Ieren dagen in hun advertentie wetenschappers uit om hun ongelijk aan te tonen. Zo'n 3000 personen willen deze handschoen oppakken en zeggen de tests wel te willen doen. Uit deze 3000 zullen de meest aansprekende onderzoekers een uitnodiging gaan krijgen en binnen een maand moet duidelijk zijn wie er gaan testen.
Helaas voor de Ieren zijn de door hen al eerder benaderde wetenschappers geen van allen van plan om hun ervaringen openbaar te maken. Ze kraken het niet af, ze promoten het niet, ze willen zelfs niet genoemd worden.
Is dit allemaal omdat het een hoax is van de Ieren, of zijn de wetenschappers allemaal bang dat ze door hun collega's en de pers voor compleet gestoord worden verklaard?
Het punt is, we denken allemaal wel dat we tegenwoordig zo 'open' zijn, maar in werkelijkheid moet de moderne Copernicus nog altijd het één zeggen en het ander denken. Nu als wetenschapper beweren dat de natuurwetten misschien toch niet 100% alles verklaren, staat ook nu nog gelijk aan in de Middeleeuwen zeggen dat de aarde rond was.

Wat is ons standpunt als Global Energy Newsletter?

- We weten niet of de claim van de Ieren ergens op gebaseerd is. Het lijkt ons echter mogelijk. We weten dat er daarmee een natuurwet overschreden wordt en dat het dus theoretisch onmogelijk is. Maar hebben we de laatste 120 jaar niet onnoemelijk veel dingen zien gebeuren die daarvoor 'onmogelijk' waren? Is radio niet één van de meest 'onmogelijke' zaken geweest? We lopen nu allemaal met zenders op zak waarmee je wie dan ook en waar dan ook ter wereld kan bellen. 'Onmogelijk' is vrijwel niets. Als we het kunnen verzinnen, dan kunnen we het vrijwel altijd uiteindelijk ook uitvoeren. Jammer vinden we het dat de Ieren de bevestiging van hun ontdekking zoeken. Liever zouden ze wat ons betreft een product maken en het dan bewijzen door met een werkend product op de markt te komen. In die zin zoeken ze dus wel de publiciteit waarmee ze de bekendheid van hun ontdekking willen vergroten. Een werkend product is dus blijkbaar nog niet in de nabije toekomst te verwachten.

We zijn er bij Global Energy Newsletter ook van overtuigd dat Tesla 'iets' had. Er zijn krantenberichten uit zijn tijd waarbij journalisten de auto gezien hebben en geconstateerd hebben dat er geen motor in zat en deze toch reed. Als het een truc was, waarom is die auto dan niet na de inbeslagname tentoongesteld waarbij Tesla klip en klaar als bedrieger werd ontmaskerd? De auto kwam in handen van de oliemagnaten en verdween. Alleen dat is al heel opmerkelijk.

Was Tesla een idioot? Als u uw computer aanzet maakt u gebruik van een uitvinding van Tesla. Hij ontwikkelde immers wisselstroom. Zo gek was hij dus niet.

Er is echter één ding al zeker en onbetwist. Er is op de wereld vrije energie. Zelfs op TV hebben de onderzoekers van 'Busted' op Discovery Channel geconstateerd dat er 'vrije' energie is. Ze constateerden echter ook dat deze te gering was om er zomaar wat mee te doen. Blijkbaar moet er iets mee gebeuren, moet het versterkt worden. Misschien is dat met magneten te doen, misschien komt alle energie uit de magneten wel uit deze magneten zelf. Wie ooit twee magneten verkeerd om tegen elkaar wilde drukken weet hoeveel kracht dat kost. Die kracht in de magneten die zou toch op de één of andere manier toe te passen moeten zijn om energie te leveren? Dat feit is toch niet zo onlogisch. Het feit dat we dat toch nu toe niet konden hoeft niet in te houden dat het straks niet kan. Het is eerder gek dat niet eerder op grote schaal onderzoek in die richting is gedaan.

De toekomst zal leren of de Ieren iets hebben of dat ze alleen maar publiciteit zochten. We hebben de laatste jaren al honderden apparaten gezien en nog geen één deed het ooit volgens de claims van de ontwikkelaars. Ondertussen blijven wij wel actief zoeken naar informatie over dit onderwerp. Uw ideeën of suggesties zijn van harte welkom. Wie ons een werkend apparaat als eerste kan tonen of ons erop wijst, krijgt van ons een jaar Insider abonnement (waarde bijna 5000 euro) gratis!

Het is nu eenmaal zo dat de persoon of onderneming die een serieus product kan bouwen dat op gratis energie kan werken, onmetelijke rijkdom in handen heeft. Dat is interessant genoeg om de ontwikkelingen in deze hoek nauwgezet te blijven volgen.

Ook dat doen we in de Global Energy Newsletter.

http://www.globalenergynewsletter.nl


maandag, augustus 28, 2006

 

Kempen CEO overtreedt regels en moet vertrekken

Bestuursvoorzitter Wiet Pot zal bij Kempen moeten vertrekken omdat hij stelselmatig de regels betreffende beurshandel heeft overtreden.
Juist voor de CEO van een zakenbank is het belangrijk dit soort zaken goed te regelen. Je hebt immers een positie in de markt die bevoorrecht is.
Hij bleef echter in aandelen, opties en obligaties handelen zonder dat intern te melden. Dit houdt allemaal niet in dat hij gefraudeerd zou hebben, maar die regels zijn er om ook de indruk weg te nemen dat er met voorkennis gehandeld zou worden. Iedere CEO kent die regels, zelfs Boonstra kende ze, maar nog altijd denken de CEO's boven de wet te staan. Meestal komen ze er mee weg, maar Wiet Pot dus niet. Hij zal zijn naam tegen hebben zullen we maar zeggen.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


 

Olie domino

Geen spel, maar dodelijke ernst. Tsjaad is het jongste land dat kiest voor China en heeft daarom zowel een Amerikaans als een Maleisisch olieconcern het land uitgezet. Dit alles om binnenkort China te kunnen uitnodigen. Het zal dan ook niet lang duren voor ook Chavez van Venezuela zich er zal laten zien. Ook Tsjaad pakt het aan zoals Chavez dat in zijn land deed. Verhoog de belasting extreem zodat de oliemaatschappijen zich ertegen verzetten en beschuldig ze dan vervolgens van belastingontduiking en zet ze het land uit.
Het is opvallend hoe 'soepel' oliemaatschappijen zich op deze manier van hun bezit laten beroven. Was het al afgeschreven, of komt de afrekening over enkele jaren, als via slinkse wegen en 'vrijheidsstrijders' een aantal regeringen van het pluche gejaagd gaat worden?
Zoiets moet je niet te snel doen, want de regerigen zitten zo kort na de installatie en populaire actie richting de oliemaatschappijen nog sterk in het zadel. De kans is echter groot dat ze hun land nu in het verderf storten, zodat het volk zelf ook al meer gaat morren. Op zo'n moment kan je een wankelend regime met ene klein duwtje mogelijk al omverwerpen. Ik heb het vermoeden dat dat mede de reden is dat Chavez en kornuiten zoveel ruimte krijgen.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


donderdag, augustus 24, 2006

 

Veilig geld

Gisteren een artikel over gevaarlijk geld, maar is is ook veilig geld. Het is zelfs te creëren.
Stel even, ik ga de 'Lassing' uitgeven. Een gouden munt met een gewicht van 1 troy ounce. Nu kan ik dat in drie manieren doen.


1. Ik kan de munten zelf gaan drukken. U koopt dan de gouden munt. Nadeel is dat u meer dan de goudprijs zult betalen. Immers moet de munt ook gedrukt worden en moet BTW over goud betaald worden. Toch heeft u de zekerheid dat u goud in handen heeft, en geen waardeloos papier zonder veilige tegenwaarde.

2. Een andere manier is dat u deze alleen digitaal kunt kopen. De uitgever verplicht zich er dan toe, dat er voor iedere digitaal uitgereikte munt de voorraad goud in de kluis is. Er hoeft op deze manier geen echt goud te zijn, want ik kan mijn fysieke voorraad goud verkopen en u te tegenwaarde dan terugstorten zodra u wilt. Deze manier bestaat bij ABNAMRO. Echter is dit nog nooit in crisistijd getest. Immers, wie zegt dat de regering dat niet, net als in Argentinië en in Zimbabwe alle rekeningen blokkeert?

3. De derde manier is dat u papieren geld in handen krijgt en u ook hier de garantie krijgt dat de goudvoorraad in de kluis ligt.
Ook dat is dan relatief veilig geld. Het is gebouwd op het vertrouwen dat er een tegenwaarde is in de vorm van een echte voorraad goud. Dit is, zoals voor 1970 de dollar en de gulden officieel waren opgebouwd. Probleem was alleen dat die aanwegzige voorraad goud er niet meer was. Toen Frankrijk aan Amerika ging vragen om de tegenwaarde in goud, toen liet Nixon die goudstandaard varen en bleek dat we in de dollar al een tijd helemaal geen veilig geld meer hadden. De dollar is vanaf dat moment bijna gedecimeerd in waarde.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


 

Prijsvorming Nikkei Turbo (3)

Ik kreeg van Harm van Wijk, eindredacteur van het jarige BeursBulletin, een mooie grafiek waarin te zien was dat de Turbo op de Nikkei de index op langere termijn in grote lijnen uiteindelijk wel keurig volgt. Alleen bij de toppen en dalen zien we wat uitschieters. Het punt is alleen dat de prijsvorming op de dag min of meer 'gemaakt' is door de marketmaker van ABNAMRO. We zagen dat vorige week toen de Nikkei index 50 punten daalde, maar de Turbo in de opening bijna 5% steeg. Er werd één transactie op de hoge koers in het systeem gebracht, waarna de Turbo vervolgens in lijn met de index daalde. De openingskoers echter, die stond voor de statistieken vast op de hoge stand.
De opening en slotkoersen worden vastgesteld door de ABNAMRO marketmaker, officieel op basis van de futureprijs. De slot en openingskoersen van de Turbo kunnen dus klaarblijkelijk desgewenst 'aangepast' worden zonder dat er (veel) handel heeft plaatsgevonden. Ik heb hier bij de slotkoersen nog geen voorbeeld van, maar naarmate we langer de koersvorming in de gaten houden, verwacht ik ook daar wel wat verrassingen te zien.
De Turbo blijft een leuk product, maar gaandeweg beginnen wel wat scheurtjes in het fundament zichtbaar te worden. Het blinde vertrouwen dat we als beleggers ook nu weer in zowel ABNAMRO als de marketmaker van ABNAMRO moeten hebben, is de laatste tien jaar niet altijd even gelukkig gebleken. ABNAMRO heeft immers giga boetes voor interne fraudes gekregen. Het zou dus goed zijn als er onafhankelijke controle op handel en koersvorming in Turbo's zou plaatsvinden, maar gek genoeg is die controle er niet. Het is geen taak van de AFM om dit soort producten te volgen. Zover mij bekend houdt ook Euronext dit verder niet bij en is DSI er ook niet actief mee bezig.
Steeds meer wordt duidelijk dat de Turbo een product voor professionals is, dat aan particulieren wordt aangeboden. Het is niet zo'n gek idee om een service als BeursBulletin u bij het handelen in Turbo's te laten ondersteunen. www.turbospecialist.com


Tom Lassing

www.beursbox.nl


woensdag, augustus 23, 2006

 

Ahold houdt de boot af

De Engelse hedgefunds Centaurus en Paulson hebben tot op heden tevergeefs geprobeerd een afspraak te forceren tussen hen en de topdirectie van Ahold. Samen bezitten ze 6,4% in Ahold. Ze vonden dat dit voldoende moet zijn voor een bijeenkomst, waarbij ze de directie eenaantal draconische maatregelen willen voorleggen.
- Hoewel 6,4% zeker rechten hoort te geven, zou het te gek voor woorden zijn als 6,4% gaat bepalen hoe het gaat lopen met de andere 93,6%. Als er dus discussies met aandeelhouders over de toekomst van Ahold komen, dan moet dat op zo'n manier dat iedere aandeelhouders er bij kan zijn en of mee kan praten.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


 

BHP Billiton

Het eerste halfjaar van 2006 is er een recordwinst van maar liefst ruim 6 miljard dollar gemaakt. Een stijging van maar liefst 77% ten opzichte van een jaar eerder. In dat licht bezien valt te begrijpen dat de Chileense arbeiders veel meer loon willen hebben. Het probleem waar BHP echter mee zit, is het feit dat ze weten dat het nieyt altijd mooi weer blijft. Eenmaal fors verhoogde lonen zijn echter wel blijvend.
BHP heeft daarom een zeer harde, bijna Thatsher achtige aanpak gevolgd, namelijk de stakers negeren en weigeren met ze in gesprek te gaan. De stakers hebben daarop hun eisen al wat afgezwakt, maar ook nu wil het bedrijf nog niet praten.
Probleem is ook dat de stakers pertinent niet met de beste bedoelingen voor het bedrijf bezig zijn. Ze proberen het bedrijf economisch zo hard mogelijk te raken. Welk bedrijf wil dat soort medewerkers nog langer in dienst houden?
De winst viel analisten wat tegen. Voor hen is het achter hun mooie bureaus in prachtige kantoorpanden helemaal makkelijk om maar even te bepalen hoeveel er verdiend moet worden. +77% meer winst is enorm.
Overigens gaat ook BHP eigen aandelen inkopen en wel voor 3 miljard dollar.


- Ik ben zelf aandeelhouder van dit bedrijf.


Tom Lassing
www.globalenergynewsletter.nl


 

Zimbabwe

Voorbeeld van hoe gevaarlijk cash geld kan zijn.
Ik schreef recent in mijn gratis E-book (http://www.succesverhaal.nl/ebooks.html) al hoe je als 'bezitter' voorzichtig moet zijn met het aanhouden van baar geld.
Zimbabwe is nu een real-time, real-life voorbeeld van hoe je eigen regering je kan beroven van je volledige vermogen.
In Zimbabwe is het chaos. Niet onverwacht, want de regering onteigende eerst de dragers van de economie en gaf die onteigende eigendommen zonder poespas aan haar ex-soldaten.
Het gevolg was geen verrassing. De economie stortte volledig in elkaar. Die ex-soldaten zijn geen boeren en geen handelaren en heel de tussenhandel is onderuit gegaan omdat er geen contracten meer liggen over levering en prijs.
Een potentieel zeer rijk land is nu in enkele jaren straatarm geworden.
De inflatie is er nu 1000%.
Baar geld was met zo'n hoge inflatie dus al een ramp, maar wie slim was, had zijn of haar geld al lang in buitenlandse valuta of baar goud en zilver omgezet. Het liefst zelfs buiten de landsgrenzen, want deze regering is overduidelijk niet te vertrouwen waar het persoonlijke
eigendommen betreft.
Afgelopen weekend is een nieuwe munt ingevoerd. In één klap was de oude munt niets meer waard en moet je nu met nieuwe biljetten betalen. Biljetten waar drie nullen van af zijn gegaan, maar uitgegeven door diezelfde vrijwel failliete overheid van datzelde straatarme land.
Afgelopen week hebben de bezitters van de oude biljetten nog proberen te kopen wat er te koop was, maar niemand wilde verkopen, want die oude biljetten zouden immers waardeloos worden.
Je mag nu per week ter waarde van $400 omwisselen van oud naar nieuw.
De oude biljetten zijn zo ontzettend waardeloos, dat het goedkoper dan brandhout is geworden. Wie dus op open vuur moet koken, die kan dat het beste op oude brandende bankbiljetten doen. Daarmee wordt ook een ander probleem duidelijk. Immers, brandhout is een beter betaalmiddel dan biljetten. De reden is simpel. Brandhout heeft een tegenwaarde, namelijk de afgegeven energie. De bankbiljetten hebben die tegenwaarde niet. Ze zijn uitgegeven door een onbetrouwbare en zeer arme overheid. Geen inwoner van Zimbabwe die de eigen munt nog
vertrouwt en gelijk hebben ze.
Dit alles is hun overheid aan te rekenen, want hoewel de onteigening van de gigantische landerijen zelf geen slechte zaak is, is de manier waarop en de snelheid waarmee deze plaatsvond in feite een daad die een schending is van de menselijkheid. Niet alleen naar de onteigende boeren die hun landerijen nu ten onder zien gaan aan geklungel van straatarme soldaten die geen benul van landbouw of veeteelt hebben, maar ook richting de rest van het volk, dat nu wel zogenaamd rijke landerijen bezit, maar die vanuit een kennisachterstand geen kans hadden om vanuit zo'n slecht voorbereide actie een nieuw leven op te bouwen.
Wie nu goedkoop land wil opkopen kan dat in Zimbabwe doen, maar sta er niet gek van te kijken dat je onteigend wordt als je succes met je landbouwbedrijf gaat krijgen. In Zimbabwe wordt je letterlijk een kopje kleiner gemaakt als je succes hebt. Het is daar politiek beleid.
Het gevolg daarvan is duidelijk, dat is honger.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


dinsdag, augustus 22, 2006

 

Socionomics

Van mijn twaalf boeken zijn er gisteren vijf en vanochtend twee verkocht. Deze Engelstalige boeken geven u een ongekend inzicht in sociaal gedrag van de massa. Reguliere kennis zegt ons dat gebeurtenissen ons denken beinvloeden. Prechter toont ons dat gebeurtenissen voortvloeien uit ons collectieve gedrag. Het is geen toeval dat horrorfilms populair worden, dat rokjes korter worden en dat muziek een vrolijke of juist een sombere noot krijgt. Dit soort veranderingen in de samenleving ontdekken kan u een veel betere belegger maken, maar maakt ook duidelijk dat we het zullen voorkomen van gebeurtenissen kunnen gaan voorspellen. Niet waar en door wie, maar wel DAT bepaalde zaken zullen gaan voorkomen. Zaken zijn namelijk niet altijd zo onvoorspelbaar als ze soms lijken.
Twee prachtige boeken, nu te bestellen op http://www.beursbox.nl/socionomics.html
Op is op, ik had er maar twaalf op voorraad.


Tom Lassing



www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


 

Turbo Nikkei prijsvorming

Recent zagen we de Turbo Long Nikkei 225 een percentage van 0,3% stijgen, terwijl de Nikkei op die dag met 1,6% gestegen was.
Een dag later daalde de Nikkei 0,3% maar steeg de Turbo long bijna 5%.
Dit is een prijsvorming die onverklaarbaar lijkt.
Ik heb daarom de ABNAMRO eens gebeld met de vraag hoe of deze opmerkelijke prijsvorming tot stand kan komen.
Het antwoord van ABNAMRO verklaard veel, helaas niet alles.
Belangrijk bij de Turbo op de Nikkei is, dat deze NIET op de Nikkei afgestemd wordt, maar op de futures.
Wilt u dus tijdens beursuren in Europa handelen in de Turbo, dan moet u de Futures erbij pakken.
De richtkoers voor de Turbo wordt door ABNAMRO op hun site gepubliceerd. www.abnamromarkets.nl
Dit alles houdt dus in dat deze Turbo dus vrijwel niets met de Nikkei 225 zelf van doen heeft. De prijsvorming komt alleen tot stand op momenten dat de Nikkei gesloten is en op basis van Futures. Of het daarmee een goed middel is om Japan te volgen is daarmee ook de vraag. De futures komen namelijk in beweging door de handel en wandel van Europese en Amerikaanse beleggers. Die bepalen daarmee de koers van de Turbo. De Nikkei is daarbij slechts een soort theoretische waardeindicator geworden die echt los staat van de dag tot dag en intraday koersvorming.
Ik ga zelf op zoek naar een beter middel om de echte Nikkei index te volgen. Met de Turbo's blijk ik via een omweg uiteindelijk nog gewoon op het Europese en Amerikaanse beurssentiment te beleggen. Dat wil ik niet, want de Japanse beurs bewees de laatste jaren dat ze ook los van Amerika kan bewegen.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


donderdag, augustus 17, 2006

 

Turbo prijsvorming

De koersvorming van de Nikkei Turbo's long liet woensdag veel te wensen over.

Een stijging van 129 punten in de Nikkei deed eerder deze week de Turbo met meer dan een euro (rond de 10%) stijgen. Een stijging van 225 punten (1,6%) deed de Turbo woensdag slechts 40 cent (0,3%) stijgen.

Deze gang van zaken is des te opmerkelijker omdat de index zelf procentueel vele malen meer steeg dan de gehefboomde turbo!

Bij opties is er een onderliggende waardering waarlangs gewerkt wordt (Black & Scholes). Het lijkt erop dat de Turbo's totaal niet met een onderlinge waardering werken, waarmee heel de hefboom waarmee geschermd wordt een farce lijkt te zijn geworden. Ik heb overigens de Turbo's vergeleken met de Speeders. Hoewel ook deze woensdag relatief achter bleven, was hun winst procentueel wel hoger. Achteraf gezien waren de Speeders dus een veel beter idee geweest. De winst bij de Speeders was netto dubbel zo hoog. Echter bleven deze woensdag ook fors achter op de waardestijging in Japan.

De Turbo's kenden deze week overigens nog een nadeel. De Stoploss is bijgesteld van 14500 naar 14510. Al met al een heel slechte beurt voor de Turbo's van ABNAMRO.

Uiteindelijk lijkt de Turbo meer te werken als de AEX index. Als deze stijgt, dan stijgt de Turbo. Vreemde gang van zaken, daar de onderliggende waarde de Nikkei zou moeten zijn en de Turbo's deze toch min of meer zouden moeten volgen.

Tom Lassing

http://www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


 

Gratis ondergewaardeerd aandeel tip

Jack Hoogland, als regelmatige schrijver van stukjes in de Beursbox nieuwsbrief zeer bekend, heeft nu een leuke aanbieding. Hij geeft iedereen één gratis tip weg van een aandeel waarvan hij denkt dat het in het aankomende jaar 100% gaat stijgen.

Het is een Amerikaanse aandeel genoteerd op de NYSE en het is net in koers gehalveerd. Nu komt het er op aan of u het aandurft een aandeel op te pakken dat zulke koersklappen gehad heeft. Ik weet welk aandeel het is en ik heb het woensdag 16 aug 2006, gelijk met zijn lezers, ook aangeschaft!

Kijkt u hier: http://www.stocktradingexpert.com/gratistip.htm

Tom Lassing


 

Besparen op uw transactiekosten

Gisteren kon u in de Beursbox nieuwsbrief een artikel lezen over de nieuwe strategie van Timing Signals, de Amerikaanse swingtrading service die vanaf juni 2004 een superrendement heeft gemaakt. Daarbij schreef Tom dat het bij het volgen van een dergelijke strategie belangrijk is om een goedkope broker te gebruiken omdat er natuurlijk relatief vaak ge- en verkocht moet worden. Reeds als u enkele transacties per maand doet op de beurs is het belangrijk ervoor te zorgen dat u ervoor zorgt dat u zo weinig mogelijk kwijt bent aan transactiekosten, want dat scheelt u zo honderden, zoniet duizenden euro's per jaar. Klikt u daarom hier om uit te vinden hoe u zowel op de Amerikaanse als op de Amsterdamse beurs zo'n enorme besparing kunt realiseren.


woensdag, augustus 16, 2006

 

Doe meer, zonder te minderen

Ook in de officiële cijfers van de De Nederlandsche Bank blijkt dat we wel meer uitgeven, maar niet meer verdienen. We teren gewoon meer op ons spaargeld in.
Dat is een mogelijkheid, maar er is meer mogelijk. Heel veel consumenten laten namelijk enkele zeer makkelijk toe te passen mogelijkheden onbenut om veel meer geld in handen te hebben. Ik heb er een klein E-book over geschreven dat ik u gratis weggeef! http://www.succesverhaal.nl/ebooks.html

Een ander E-book dat u gratis kunt aanvragen, vindt u op www.tuinenstart.nl. Het is een E-book over composteren. Dat is eens compleet wat anders, maar als u een leuke tuin heeft, maar nog geen compostbak, dan wordt het tijd om dit gratis E-bookje even in te zien.

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


 

Swingtrading

Op de site www.beursbox.nl hebben we ook in het menu een link naar een Amerikaanse Swingtrading service opgenomen. Nu hebben we maar beperkt ruimte in het menu, dus willen we daar alleen ruimte voor het beste maken.
Deze service leverde op trading op de QQQQ vanaf juni 2004 een rendement van maar liefst 482% terwijl de QQQQ al die tijd geen stap hoger is gekomen!
Ze doen dus iets héél erg goed.
Waar u bij Swingtrading wel op moet letten is de transactiekosten. Als u een te dure bank/broker neemt, zullen die een onevenredig deel van de winst verloren laten gaan. Hun winsten en verliezen per trade zitten vaak tussen de 1% en 3%. Het zijn dus veel kleine stapjes. Hun eindresultaat spreekt echter voor zich.


Tom Lassing


dinsdag, augustus 15, 2006

 

Europese groei valt mee

Op jaarbasis groeide de Europese economie met 2,4%. Er was eerder 2,3% verwacht, dus de vlaggen gaan uit. Voor u nu die nieuwe auto gaat kopen omdat het hier zo goed gaat, wil ik u nog even wijzen op het feit dat er leugens zijn. Er zijn daarnaast gigantische leugens en er zijn
statistieken.
Die 2,4% groei zit hem mede in het feit dat de gemiddelde verkochte PC nu iets sneller is dan vorig jaar. Er hoeft er niet één meer verkocht te zijn, als ze gemiddeld maar sneller waren, dan groeit onze economie al. Dit soort grappen zitten verwerkt in de definities over economische
groei. Vergeet u ook niet dat Oost Europa nu ook meetelt. Daar is nog wel echte groei aanwezig.
Gelukkig hebben we die grappen in onze groei-statistieken, immers zou er anders een heel ander plaatje zijn ontstaan. Het grote voordeel is dat we ons in Europa steeds beter gaan voelen. Nog even en we geloven die verhalen over de aantrekkende economie ook nog. Dat zou een groot goed zijn, want we geven meer uit als we positief zijn. Meer uitgeven is meer groei. Meer groei is ook een hogere rente en daarmee druk op de obligaties. Toch iets om rekening mee te houden.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


 

Tenniscoach vijf jaar in cel

Rene van den Berg, de tenniscoach die gouden bergen beloofde aan zijn vrienden, mits ze maar veel geld naar hem overmaakten, die mag voor vijf jaar op kosten van de staat in een gesloten hotel gaan verblijven. Alhoewel niemand ooit nog een deel van het geld terug heeft gezien vindt
van de Berg zichzelf nog altijd geen oplichter. Hij is volgens eigen zeggen zelf het slachtoffer van bedrog door zijn 'vrienden'. Die gaf hij miljoenen mee zonder ook maar te weten waar het geld heen verdween. Dat hij ze amper kenden en dat die mannen uit voormalig Joegoslavië kwamen deerde Van de Berg niet. Ze beloofden hem gouden bergen en hij beloofde dat vervolgens zeer overtuigend aan zijn vrienden. In Servië woont er nu een paar man zeer riant en geen hond die weet hoe ze aan dat geld komen. Van den Berg heeft niet eens een naam van die mannen. Vanuit de Serven een perfecte misdaad. Ze heben een ander zover gekregen dat de misdaad voor hen werd geregeld.
Dit doet erg denken aan hoe in de armere volkswijken nu wietplantages geplaatst worden. Mensen worden aangesproken door 'vrienden' die veel geld beloven. Als er vervolgens een inval komt, dan weet niemand ook maar iets van die 'vrienden'. Dat die ook niet meer langskomen is
ook zo gek niet. Van den Berg is er goedkoop vanaf gekomen. Als hij zelf had moetne werken voor die verdwenen miljoenen, dan had hij een vol leven nodig gehad. Nu kost het hem slechts vijf jaar.
De mensen die met hem in zee zijn gegaan, zijn al genoeg gestraft. Ze zijn hun geld kwijt en geen recht op garantie. Ze hadden allemaal beter moeten weten.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


 

Dell en Sony in problemen

4,1 miljoen laptop batterijen, geleverd in Dell laptops en gemaakt door Sony, blijken gevaarlijk heet te worden. Zo heet dat ze zelfs in brand kunnen vliegen.
Dell roept nu alle kopers van de loptops op hun batterij terug te sturen zodat deze vervangen kan worden.
Dit is de grootste vervangingsactie in de elektronica sector ooit.
De kosten zullen gedragen gaan worden door zowel Sony als Dell, maar niet bekend is hoeveel dit de bedrijven gaat kosten en of er vervolgens door hen ook nog claims bij verzekeraars kunnen worden ingediend.
Overigens had ik een jaar geleden bij mijn Fujitsu Siemens laptop hetzelfde probleem. Frappant feit is dat de toen opgestuurde nieuwe batterij snel zo dood als een pier was en mijn oude batterij, die ik toen nog niet eens teruggestuurd had, nu nog altijd mijn laptop van stroom voorziet.
In mijn geval was de batterij gemaakt door Panasonic. Het is dus pertinent geen probleem dat exclusief bij Sony ligt.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


maandag, augustus 14, 2006

 

Ahold in de uitverkoop

We hebben er bij Beursbox de laatste maanden al vaker over geschreven, ook Ahold gaat waarschijnlijk in de uitverkoop. Na VNU is het zo'n beetje het meest logische slachtoffer van de Amerikaanse geldhavikken die voor liefst zo min mogelijk geld goede bedrijven oppakken, ze splitsen, saneren en vervolgens voor veel geld weer in delen verkopen aan wie de brokken van het oude bedrijf maar willen hebben.
Dat duizenden banen op de tocht staan boeit ze niet. In hun ogen is het managegement van Ahold niet voldoende in staat gebleken aandeelhouderswaarde te creëren en dat laatste gaat voor de geldhavikken voor alles. Het is voor hen de vrijbrief om harde acties te nemen.

Het is het vervelende uiterste van het kapitalistische bestel. Er zijn immers goede en slechte zaken aan die manier van leven. Die overnames en uitkleding omdat de beurswaarde laag zou zijn is één van de minst leuke onderdelen. Dit vooral omdat de schuldigen van die lage waardering (te hoog betaalde topmanagers) hun zakken toch wel vullen en duizenden werknemers die er geen invloed op hebben straks hun baan en toekomst kwijt zijn.
Dat de de zo enorm goed betaalde Ahold topmensen volgens topfinanciers niet genoeg zou zijn is bijna een grappige constatering. Hoewel het al wel wat beter gaat met Ahold hebben ze blijkbaar dan toch een verkeerde beslissing genomen door miljoenen per jaar aan loon en bonus te verstrekken. Als Ahold geknipt en geschoren gaat worden is alle moeite immers voor niets geweest en zou de enorme bonus voor Moberg onterecht zijn gebleken.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


 

Japanse economie stagneert

De groei over het tweede kwartaal kwam slechts uit op 0,2%. Er was gerekend op 0,5% groei. Ook de groei in het eerste kwartaal was lager dan verwacht. Deze werd vorige week herzien naar 0,7% waar eerder 0,8% groei gerapporteerd was.
Mede door deze gegevens heeft de Bank of Japan besloten de rente maar niet te verhogen. De enorm hoge rente van 0,25% verhogen naar 0,5% zou immers maar eens aangegrepen kunnen worden als reden voor de aanhoudend stagnerende economie!
Nog altijd blijf ik erbij dat Japan haar problemen eind jaren tachtig toen en tot en met nu verkeerd heeft aangepakt. De lage rente bracht geen soelaas, de enorme overheidsuitgaven ook niet. Blijkbaar had men meer moeten werken 'tussen de oren' bij Japanners. Men is daar te massaal medewerker en niet ondernemer. Er is naar mijn idee te weinig ondernemersschap en teveel economische macht ligt bij de grote corporaties. Als die laatste dus niet groeien en wel efficiënter gaan werken, dan kost dat steeds meer banen. Die ontslagen mensen gaan geen eigen bedrijf beginnen en drukken als werklozen dus op de samenleving als geheel. Het is niet veel anders als in West Europa vrees ik, alleen in Japan ging het al eind jaren tachtig compleet mis en goed gekomen is het nog altijd niet. Met meer ondernemersschap zou er naar mijn idee een sneller herstel mogelijk geweest zijn.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


vrijdag, augustus 11, 2006

 

Door het nieuws het bos niet meer zien

Beleggers volgens de Elliott Wave theorie kijken altijd een beetje meewarig naar al die beleggers die het nieuws volgen en dan denken dat het nieuws een serieuze en voorspelbare impact op de beurs heeft. EW adapten volgen slechts de golven in de koersvorming en maken zich niet druk over welk nieuws dan ook. Ik moet zeggen, gelijk hebben ze!
Immers is het dobbelen over hoe beleggers en de beurs reageren op een nieuwsfeit. Neem de verijdelde aanslagen van gisteren. De olieprijs daalde ruim 3%. Vanuit de pers de uitleg dat de aanslagen een negatieve impact op vliegen zouden hebben. Dat een dag eerder voor lange tijd 8% van de Amerikaanse olieproductie was weggevallen was blijkbaar vergeten! In onzekere tijden zoeken beleggers vaak obligaties op. Zo niet gisteren. Hoewel volgens de pers dus WEL vanuit angst minder gevlogen zou gaan worden, zagen we deze angst niet terug in meer vraag naar obligaties.
Dit klopt dus allemaal niet! Dat is waarom Elliott Wave beleggers die nieuwsfeiten, voor wat betreft hun beleggingen, pertinent niet gebruiken.

Ze verwarren maar. Tel de golven en je weet waar je staat of wat het meest waarschijnlijke scenario is.
Het standaardboek over Elliott Wave is hier te verkrijgen (Key to Market Behavior)


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


 

Veiling antiek van Frits Philips op 4 en 5 december

Ik werd toch wat triest toen ik dat las. Niet omdat Frits dood is, hij is in grote financiële rijkdom 100 geworden, dus niets te klagen. Hij had daarnaast ook een grote familie, die heel graag langskwamen en de beste vriendjes met hem wilden blijven.
In zijn leven heeft Frits een mooie antiekverzameling bijeengebracht. Daarmee werd in feite een stuk familievermogen opgezet en dat is een groot goed. Daar kunnen dan toekomstige generaties prachtig in grote rijkdom van genieten, tenzij...
Tenzij je als familie die rijkdom direct wilt verdelen in harde cash. Dan wordt de opgebouwde waarde eenmalig omgezet in cash, waarmee de minder rijke familieleden flink gaan consumeren en alle familie-rijkdommen gaan verloren omdat ze vluchtig geld worden.


Heeft Frits het niet goed geregeld?


Had hij het beter moeten regelen, of is het goed zo? Immers, nu krijgen de familiegieren hun buit en Frits is toch dood, dus hem deert het niet meer.
Ik vind het persoonlijk heel jammer. Het is een bijzonderheid als iemand en in dit geval een familie het tot zeer grote rijkdom brengt die vooral in één persoon bewaard gebleven is. Het is dan een extra bijzonderheid als deze persoon een collectie van enige waarde weet op te bouwen. Een collectie die, mits goed beheerd, blijvend geld kan opleveren. Denk aan verhuur van stukken aan musea, of zelfs door er een museum omheen te bouwen. Een actieve handel in stukken is ook een mogelijkheid.

Dit alles had een 'eeuwigdurend' dividend voor de familie kunnen opleveren. Als stukken verkocht zouden worden, want iedere collectie moet je actief beheren, dan had een overwaarde eventueel in een familiefonds gestopt kunnen worden. Een fonds dat aan de rechthebbenden tot ver in de toekomst een soort dividenduitkeringen zou doen. De familie had daarmee vele generaties lang professioneel financieel verzorgt kunnen worden, maar liever hebben ze het allemaal NU en CASH. Immers zo'n familiefonds houdt wel in de de huidige generatie veel minder krijgt, ten gunste van latere generaties die dan ook nog hun deel krijgen. Je investeert dan dus nu in je nazaten, ook als er geen directe familieband bestaat en ook als die nu nog geboren moeten worden.
Het mag bij Philips niet zo zijn. De familie Philips zal de aankomende generatie per gezin nog rijk zijn. De volgende generatie is dat misschien ook nog en waarschijnlijk is daarna het geld van Frits en de oude familie Philips vrijwel volkomen verdwenen.
Van je familie moet je het uiteindelijk maar hebben. Ze hebben al zo lang moeten wachten, want Frits leek het eeuwige leven wel te hebben...

Die lol heeft Frits in ieder geval nog wel gehad.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


donderdag, augustus 10, 2006

 

Personeels opties oplichting

De optieoplichtingzaken in Amerika zijn nu fors in het nieuws. "Iedereen deed het" zo wordt nu het bedrog door de topmanagers goedgepraat. De fraude benadeelde vooral de aandeelhouders. Vreselijk overbetaalde managers grepen via de achteraf toegekende opties nog even lekker in de kas. Er zijn nu 80 bedrijven bekend.

Het gerucht gaat nu dat het kan zijn dat tot wel 2000 bedrijven geraakt gaan worden... Over giga schandaal gesproken! Een onderzoek heeft het al over bijna 30% van alle beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven!


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


 

Amerikaanse Beurs en timing

Gisteren alweer een U bocht in Amerika. Wat is dat toch steeds?
Wat we hier in Europa vergeten, is dat we heel anders in de beurs staan als dat de Amerikanen dat doen. Voor hen staat hun beurs al jaren stil. Een kleine winst houdt dus in, snel winst nemen en het gerucht van een slecht bericht houdt al in dat de daytraders uit de markt vliegen.
Nu we nog altijd in de halfjaarcijfers zitten en heel wat ondernemingen problemen met de cijfers hebben, waarbij dan ook nog eens een oorlog in het Midden Oosten en een verbroken olietoevoer uit Alaska een feit is, willen beleggers die er kort opzitten wel eens vreemde sprongen maken. De Amerikaanse economische is al weer over haar cyclische top heen en blijkbaar beginnen steeds meer beleggers dat nu te begrijpen. Zodra de meute het door heeft, gaat de beurs weer omhoog. De meute heeft het echter nog niet door, want berichten in de pers zijn nog altijd positief, met af en toe wat problemen.
Wanneer wordt Amerika dus weer interessant? Volgens de theorie als beleggers massaal en liefst totaal erkennen dat de economische groei aan het minderen is. Op dit moment is het landverraad in Amerika om zoiets te beweren, dus heel het land is nog in ontkenning. De Dow Jones index laat echter zien hoe beleggers er over denken als het om hun geld gaat.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


 

Japanse beurs weer in beeld

Al bijna twee jaar ben ik belegger in Japan. Ik was te vroeg, veel te vroeg, want de stijging duurde na mijn instap veel te lang. Daarna volgde eind 2005 eindelijk de verwachte stijging, waarna ik extra posities innam. Immers was het voor mij de bevestiging van mijn gelijk. Wat ik echter niet in ogenschouw genomen had, was het feit dat Japanners een gigantisch wantrouwen richting hun beurs hadden opgebouwd. 16 lange jaren van beursverliezen hadden hun sporen bij de lokale beleggers achtergelaten. Men nam snel winst toen er eindelijk eens winst was. Op mijn nieuwste beleggingen verloor ik dus tot bijna 20% van de waarde, waarna ik per saldo in de min schoot.
Pas nu lijkt eindelijk een doorbraak mogelijk te worden. Gisteren sloot de index boven de vorige top, waarbij het laatste dal ook al hoger was dan het voorgaande. Is dit dan eindelijk de doorbraak waar ik al zo lang klaar voor ben? Ik wil niet nóg meer bij gaan kopen, maar kijk met genoegen naar het feit dat het er nu wel beter uit gaat zien. De verkopers zijn de markt uit en het vertrouwen in de beurs wordt nu langzaamaan ook in Japan weer opgebouwd. Zit u nog niet in Japan, boven de 15600 kunt u instappen. Komt de Nikkei 225 er weer onder, dan weer even uit de markt gaan.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


dinsdag, augustus 08, 2006

 

Technische Analyses met StockTrends

(A. Bakker)
Een uitstekend analyse pakket. Inclusief koersfeed voor Euronext!
U wilt graag gewaarschuwd worden, wanneer de markt op zijn top is… en u wilt aangemoedigd worden wanneer een bodem is bereikt. Nu kunt u natuurlijk af gaan op adviezen van anderen… maar is het niet beter om ook vooral zelf de fondsen te volgen waar u in geinteresseerd bent?
StockTrends is een uitstekend analyse- en beleggingspakket dat precies dat doet wat u ervan zou verwachten: een dagelijkse koersfeed, grafieken met de belangrijkste indicatoren, en portefuillebeheer waarin u uw bezit kunt volgen, inclusief optiebeheer. Een nieuwsbrief die u te zien krijgt wanneer u de koersinformatie bijwerkt houdt u op de hoogte en geeft u de onontbeerlijke tips. Makkelijk bijwerken, ook als u op vakantie bent geweest: zelf kunt u de fondsen toevoegen uit AEX, BEL20 en CAC40 waarin u bent geinteresseerd. Ieder scherm heeft een help knop met een uitstekende uitleg. U kunt het pakket gratis een maand uitproberen. Kijkt u op de site: www.next150.com

maandag, augustus 07, 2006

 

De verkiezingen komen er aan

Hoewel Nederland nog in vakantiestemming is, komen de verkiezingen ras nader.
Was het 'toeval' dat het kabinet viel en snel weer ge?nstalleerd was, of was het een spel, waarbij 'derden', die niet tot het kliekje beroepspolitici behoren, door de vervroegde verkiezingen buitenspel gezet zijn en de gevestigde politieke partijen na de verkiezingen de macht weer onderling mogen verdelen?
Op www.stemdus.nl zult u de aankomende maanden spraakmakende artikelen vinden. Geen artikelen met een partijpolitieke kleur, maar artikelen die geschreven zijn om u, de Nederlandse kiezer, actief over belangrijke onderwerpen na te laten denken. Uw stem telt, uw stem telt zeker als u zich actief gaat opstellen. Zegt het voort!


 

Olieprijs naar recordhoogte

Opvallend is de stijging van de prijs van olie. Reden is het feit dat BP een olieveld in Alaska sluit. Er is een klein lek en veel aantasting van de leidingen aangetroffen. BP wil voorkomen dat het enorme schadeclaims aan de broek krijgt en neemt daarom geen risico. Het houdt in dat maar liefst 8% van de Amerikaanse behoefte nu ineens niet meer gedekt wordt. Eindelijk lijkt er dan wel een reëel tekort aan olie te kunnen ontstaan. Zeker nu ook Iran dreigt met de beperking van haar olieuitvoer. Voor bedrijven die alternatieven bieden, is dit het beste nieuws dat ze kunnen krijgen. Immers zal nu nog meer dan anders gekeken gaan worden naar alternatieven voor reguliere olie. Het tekort aan reguliere olie is geen verrassing. Er is energie genoeg in de wereld, maar zo makkelijk als we het nu uit de grond krijgen zal het in de toekomst niet zijn. Wel heeft de Global Energy Newsletter enkele zeer kansrijke bedrijven met alternatieven aan de abonnees getipt.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


 

Berkshire Hathaway

De winst is voor Berkshire Hathaway met maar liefst 62% toegenomen. Voornaaste reden voor deze enorme winststijging is te vinden in de al verwachte hogere verzekeringspremies. Immers brachten de orkanen van vorig jaar de premies flink omhoog, maar het is de vraag of ook dit jaar zoveel stormschade claims gaan komen.
Een tweede reden voor de winst was het feit dat Buffett goede investeringen wist te doen.
Zo goed dat zijn cash positie ondanks enkele aansprekende aankopen nu nog altijd rond de 42 miljard dollar ligt. Een jaar geleden was Buffett al aan het klagen over het feit dat hij zijn toenmalige 42,8 miljard dollar niet belegd kreeg.
Buffett maakte in de verslagperiode ook een enorme blunder die honderden miljoenen winst gescheeld heeft. Hij zat voor ruim 5 miljard dollar short in de dollar, maar bracht dat terug tot 1,2 miljard. Daarna daalde de dollar 5% tegenover de 5 andere munten waartegen ze geshort was. Buffett liep dus over een bedrag van 3,8 miljard dollar een winst van 5% mis.
Zijn uiteindelijke valutawinst over de verslagperiode was nu 87 miljoen dollar. Nog altijd een leuk sommetje, maar het zal ook hem niet blij maken nu zijn timing er zo enorm naast zat.
Berkshire B won vrijdag slechts 8 dollar op het bericht. Het aandeel doet het beter dan de index, maar gezien de winststijging van het bedrijf zelf blijft de winst voor de belegger in het aandeel flink achter. De enorme overwaardering die het aandeel zoveel jaren kende, wordt door de tegenvallende koersstijging van het aandeel nu wel flink ingelopen. De K/W verhouding is nu 14,9.

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


donderdag, augustus 03, 2006

 

Benzine op bijna de hoogste prijs ooit

Als u het prijsverloop van benzine en diesel wilt weten, kunt u op de Shell website goed terecht.
U kan daar het prijsverloop van bepaalde producten, zoals een liter Diesel of een liter Euro95 perfect nazien.
Gaat u naar http://www.shell.com/home/nl-nl/html/iwgen/app_profile/nl-nl_hoeveelkost.html om zelf eens te kijken hoe het met de brandstofstijgingen aan de pomp gesteld is.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


 

ML B2B HOLDRS

De tickercode voor dit product is BHH en dit fonds is op de AMEX genoteerd. In februari 2000 was dit een enorme hit. Immers zaten hier de Business to Business Internet fondsen in die tot in de hemel groeiden. De koers kwam vlak na de oprichting tot boven de $100 per aandeel. Direct daarna ging het mis. Heel erg mis. We staan nu op $2,03. Zo erg mis ging het.
Gisteren verloor deze Holder een extra 11%. Eerder dit jaar werd bekend dat de uitgever Merill Lynch maar liefst 23 Class Action Setllements heeft gesloten. Beleggers hadden bezwaar aangetekend tegen achteraf zeer foutieve analistenrapporten die ML in 1999 en 2000 had uitgebracht. Rapporten die de Internet aandelen de hemel inprezen, net voor de top bereikt werd en bleek dat veel van de genoemde cijfers pure oplichting bleken te zijn.
Ik kreeg een vraag over de Holders. De vraag was of ze (nog) interessant zijn. Het antwoord daarop is 'neen'. Probleem is namelijk dat u uitkeringen uit die holders krijgt. Uitkeringen van soms enkele individuele aandelen vanuit de portefeuille van de Holder. Vervolgens heeft u dus bijvoorbeeld twee aandelen van een Amerikaanse bedrijf in handen en bent u meer kwijt aan bewaarkosten en verkoopkosten dan de waarde van de twee of drie aandelen die u verkreeg. Afblijven dus!


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


 

Ford

De automaker staat open voor samenwerkingen. Deze verandering van strategie is geen verrassing. Vooral door de enorme pensioenlasten zijn de resultaten van Ford teleurstellend te noemen. Het verlies was dubbel zo groot als dat men eerder als raming had afgegeven. De pensioenkosten waren namelijk niet 1 miljard, maar liefst 1,2 miljard dollar.
Nu zou je denken dat pensioenkosten redelijk te plannen zijn, maar dat is blijkbaar te makkelijk gedacht. Hoewel de pensioenen al vanaf de oprichting van Ford deel uitmaken van het bedrijf is het nu de molensteen geworden waaraan Ford omlaag wordt getrokken. In goede tijden zijn ruimhartige afspreken gemaakt die nu in slechte tijden het bedrijf slecht uitkomen.
Ford overweegt nu om slecht lopende divisies en merken af te stoten. Ook zijn samenwerkingen met andere fabrikanten mogelijk.
Het aandeel Ford steeg met een winst van bijna 6% vrij stevig. Pas nabeurs verloor het aandeel bijna 2%. Mogelijk dat deze vreemde beweging voortkomt uit het feit dat maar liefst 5,9% van de vrij te verhandelen aandelen short verkocht zijn. De shorters moeten een keer winst nemen en het is mogelijk dat net zo'n negatief bericht het juiste moment is. De vraag naar de aandelen om hun short positie te kunnen dekken kan dan het aandeel snel doen stijgen.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


woensdag, augustus 02, 2006

 

Getronics Breakout

Met het reorganisatie programma 'Breakout' wil Getronics haar efficiency verhogen. Het bedrijf is na de overname van Pink Roccade tegen enorme verliezne aangelopen. Geen verrassing, want Pink stond nu niet direct bekend om haar efficiente werkwijze. Getronics verloor in het eerste halfjaar van 2006 in totaal 41 miljoen euro.
Belangrijkste onderdeel van het nu aangekondigde 'Breakout' is het schrappen van in totaal 1000 banen. Doel is uiteindelijk dat Gertronics sneller op signalen van de markt kan reageren en dat de kosten van de organisatie met ongeveer 40 miljoen euro per jaar omlaag gaan.
Breakout zal waarschijnlijk zo'n 10 miljoen euro gaan kosten. Die kosten zullen in 2006 geboekt gaan worden, zodat de cijfers in 2007 zeer fraai zullen zijn.


- Beleggers zouden vooral het laatste moeten onthouden. Op dit moment zal Getronics flink afgewaardeerd gaan worden, maar tussen nu en de publicatie van de jaarcijfers van 2007 zal er, bij een succesvolle verwerking van Breakout, een enorme verwachting in de koers komen.
Als belegger moet je kopen op zwakke momenten en verkopen als het fantastisch gaat. Wie dus vertrouwen heeft in de top van Getronics, ziet hier een kans verschijnen.

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


 

Obligaties veilig?

Als u naar uw bank gaat en aan medewerkers aldaar vraagt of obligaties een veilige belegging zijn, dan krijgt u vrijwel zeker te horen dat het inderdaad zo is.
Op obligaties krijg je immers rente en dat is een zekere inkomensbron.
Probleem is echter dat de obligaties zelf ook verhandelbaar zijn. Als de rente daalt, dan worden de obligaties die eerder met een hogere rente zijn uitgegeven meer waard. Immers als u een obligatie heeft waarop 6% wordt uitgekeerd, dan is deze interessanter als een nieuwe obligatie waarop nog slechts 3,75% wordt uitgekeerd. Dat feit mag duidelijk zijn.
Echter werkt het ook andersom. Als u een obligatie kocht met een rente van 3,75% maar de rente steeg ondertussen naar 6%, dan zal deze obligatie minder waard worden. Immers als u deze op dat moment te koop aanbiedt, dan zal een koper het verschil tussen de 3,75% en de 6% rentevergoeding graag in de prijs van de obligatie gecompenseerd willen zien.
Er zijn jaren geweest dat ook de obligatiemarkt in zijn geheel meer dan 15% daalde. Het kan u dus overkomen dat u een obligatie kocht die in vrij korte tijd 20% daalt. Gemiddeld is er minder risico dan in aandelenbeleggingen, maar vergis u niet in de klappen die u kunt oplopen met obligatiebeleggingen. 'Veilig' is daarom zeer betrekkelijk. Zeker als u de obligatie tussentijds wilt verhandelen is het van belang dat u een degelijke rente analyse maakt. Als de rente stijgt, dan is dat zeer negatief voor uw obligaties. Iets om terdege rekening mee te houden.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


 

Yukos failliet

Het zat er aan te komen en is nu ook zo ver. Een Russische rechter heeft Yukos failliet verklaard. De opzet van Putin is daarmee volledig geslaagd.
Yukos, een reusachtig bedrijf, voortgekomen uit de donkere spelonken van een discutabele privatisering in Rusland, is door de Russische president weer onder de macht van de regering gebracht.
De strijd was niet 'netjes', maar wel te voorzien. Putin heeft er de laatste jaren geen geheim van gemaakt dat hij de macht over de energie weer terug wilde hebben. Die stap heeft Rusland van een failliete staat (1999) teruggebracht naar één der grootmachten ter aarde. Voor Rusland was daarom die stap noodzakelijk.
Dat feit wil niet zeggen dat hier netjes gewerkt is. Dat is allerminst het geval. Het valsspelen begon echter niet bij Putin, maar al veel eerder, bij de oprichting van Yukos. Vele miljarden dollars werden richting de topmanagers gebracht, terwijl het Russische volk honger leed. Yukos 'kocht' een groot deel van de energiesector met praktijken die wij in Europa al snel onder maffia activiteiten zouden bestempelen. Belasting werd indertijd door de failliete Russische overheid amper geheven en daarom ook amper betaald.
De CEO van Yukos wilde vervolgens een gooi doen naar de politieke macht in Rusland en ging daarom de rechtstreekse strijd aan met Putin. Die komt echter voort uit de vroegere KGB en wist met hulp van dat apparaat de economische macht van Yukos te breken.
Als het voortbestaan van een land er van afhangt, dan zal de strijd gestreden worden zonder op de nette (beurs)regels te letten. De bezittingen van Yukos zullen nu weer in handen van de Russische staat komen en nog een keer (deels) geprivatiseerd worden. Rusland verkoopt als het ware nogmaals haar bezittingen! In een paar jaar tijd is het mede hierdoor een rijk land geworden.
De les die we eruit kunnen leren is het feit dat regeringen hun energievoorzieningen niet volledig uit handen moeten geven. Iets dat Europa op dit moment juist wel aan het doen is. Als Putin adviseur van Europa zou zijn, dan zou hij deze stap zeer waarschijnlijk afraden. Energie is geld en geld is macht.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


dinsdag, augustus 01, 2006

 

Inkoopprogramma's eigen aandelen nader bezien

Bij de discussie of de enorme aandeleninkoopprogramma's echt interessant voor beleggers zijn, was de conclusie eerder negatief. Het is namelijk meer een middel om de managersvergoedingen te verhogen. Een prijsopdrijvend effect vertaald zich direct in de waarde van de personeelsopties en vandaar dat ondernemers liever eigen aandelen inkopen, dan dat ze hun werk doen en gaan ondernemen.
Er is echter nog een reden om ongerust te zijn.
Met de inkoop van eigen aandelen worden steeds meer vrij verhandelbare aandelen uit de markt gehaald. Met andere woorden, er zullen steeds minder kleine beleggers zijn die de aandelen nog in bezit hebben.
Als we kijken naar welke bedrijven enorme inkoopprogramma's kennen, dan valt op dat het toch niet de slechtste bedrijven zijn. In feite dus zonde dat kwalitatief goede bedrijven steeds minder aandeelhouders onder de particuliere belegger kennen. Wel makkelijk voor die bedrijven, want de grote aandeelhouders, daar kan veel makkelijker mee gewerkt worden.
In feite kan het aandeleninkoopprogramma dus ook gezien worden als een vriendelijke manier om particuliere beleggers uit te roken.
Ik wil niet zover gaan om te zeggen dat particulieren juist nu en tegen de huidige koersen zouden moeten kopen, maar we moeten ons wel realiseren dat bedrijven als ABNAMRO, RDS en al die andere grootmachten, wel bedrijven met veel geld en vaak een lage K/W waardering zijn. Tenzij de managers nog weer een schandaal veroorzaken, zijn het wel de bedrijven en aandelen waarmee een belegger op de lange termijn goed zou mogen zitten. Vooral de particuliere belegger verliest zich wel een in gokjes, terwijl kwaliteit vaak een beter alternatief is.

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl


 

OK Score verslaat AEX

Beleggers die zich graag richten op de AEX index zouden zich vooral moeten richten op de OK-Score. Ook dit jaar is de performance namelijk weer in het voordeel van de OK-Score aan het uitvallen.
Vanaf 1 januari staat de OK-Score 2,74% op de AEX index voor.
Het is al langer mogelijk om met >100.000 euro de OK-Score te volgen. Wie dat deed staat 5,56% op de AEX voor.
Sinds 1 maart is het echter ook mogelijk om met kleinere bedragen mee te doen. Beleggers die dat vanaf 1 maart 2006 gedaan hebben, staan nu op een 5,22% voorsprong ten opzichte van de AEX.
Meer informatie over de OK-Score treft u hier aan. http://www.beursbox.nl/okscore.htm


Tom Lassing


This page is powered by Blogger. Isn't yours?