maandag, augustus 14, 2006

 

Ahold in de uitverkoop

We hebben er bij Beursbox de laatste maanden al vaker over geschreven, ook Ahold gaat waarschijnlijk in de uitverkoop. Na VNU is het zo'n beetje het meest logische slachtoffer van de Amerikaanse geldhavikken die voor liefst zo min mogelijk geld goede bedrijven oppakken, ze splitsen, saneren en vervolgens voor veel geld weer in delen verkopen aan wie de brokken van het oude bedrijf maar willen hebben.
Dat duizenden banen op de tocht staan boeit ze niet. In hun ogen is het managegement van Ahold niet voldoende in staat gebleken aandeelhouderswaarde te creëren en dat laatste gaat voor de geldhavikken voor alles. Het is voor hen de vrijbrief om harde acties te nemen.

Het is het vervelende uiterste van het kapitalistische bestel. Er zijn immers goede en slechte zaken aan die manier van leven. Die overnames en uitkleding omdat de beurswaarde laag zou zijn is één van de minst leuke onderdelen. Dit vooral omdat de schuldigen van die lage waardering (te hoog betaalde topmanagers) hun zakken toch wel vullen en duizenden werknemers die er geen invloed op hebben straks hun baan en toekomst kwijt zijn.
Dat de de zo enorm goed betaalde Ahold topmensen volgens topfinanciers niet genoeg zou zijn is bijna een grappige constatering. Hoewel het al wel wat beter gaat met Ahold hebben ze blijkbaar dan toch een verkeerde beslissing genomen door miljoenen per jaar aan loon en bonus te verstrekken. Als Ahold geknipt en geschoren gaat worden is alle moeite immers voor niets geweest en zou de enorme bonus voor Moberg onterecht zijn gebleken.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?