vrijdag, augustus 11, 2006

 

Veiling antiek van Frits Philips op 4 en 5 december

Ik werd toch wat triest toen ik dat las. Niet omdat Frits dood is, hij is in grote financiële rijkdom 100 geworden, dus niets te klagen. Hij had daarnaast ook een grote familie, die heel graag langskwamen en de beste vriendjes met hem wilden blijven.
In zijn leven heeft Frits een mooie antiekverzameling bijeengebracht. Daarmee werd in feite een stuk familievermogen opgezet en dat is een groot goed. Daar kunnen dan toekomstige generaties prachtig in grote rijkdom van genieten, tenzij...
Tenzij je als familie die rijkdom direct wilt verdelen in harde cash. Dan wordt de opgebouwde waarde eenmalig omgezet in cash, waarmee de minder rijke familieleden flink gaan consumeren en alle familie-rijkdommen gaan verloren omdat ze vluchtig geld worden.


Heeft Frits het niet goed geregeld?


Had hij het beter moeten regelen, of is het goed zo? Immers, nu krijgen de familiegieren hun buit en Frits is toch dood, dus hem deert het niet meer.
Ik vind het persoonlijk heel jammer. Het is een bijzonderheid als iemand en in dit geval een familie het tot zeer grote rijkdom brengt die vooral in één persoon bewaard gebleven is. Het is dan een extra bijzonderheid als deze persoon een collectie van enige waarde weet op te bouwen. Een collectie die, mits goed beheerd, blijvend geld kan opleveren. Denk aan verhuur van stukken aan musea, of zelfs door er een museum omheen te bouwen. Een actieve handel in stukken is ook een mogelijkheid.

Dit alles had een 'eeuwigdurend' dividend voor de familie kunnen opleveren. Als stukken verkocht zouden worden, want iedere collectie moet je actief beheren, dan had een overwaarde eventueel in een familiefonds gestopt kunnen worden. Een fonds dat aan de rechthebbenden tot ver in de toekomst een soort dividenduitkeringen zou doen. De familie had daarmee vele generaties lang professioneel financieel verzorgt kunnen worden, maar liever hebben ze het allemaal NU en CASH. Immers zo'n familiefonds houdt wel in de de huidige generatie veel minder krijgt, ten gunste van latere generaties die dan ook nog hun deel krijgen. Je investeert dan dus nu in je nazaten, ook als er geen directe familieband bestaat en ook als die nu nog geboren moeten worden.
Het mag bij Philips niet zo zijn. De familie Philips zal de aankomende generatie per gezin nog rijk zijn. De volgende generatie is dat misschien ook nog en waarschijnlijk is daarna het geld van Frits en de oude familie Philips vrijwel volkomen verdwenen.
Van je familie moet je het uiteindelijk maar hebben. Ze hebben al zo lang moeten wachten, want Frits leek het eeuwige leven wel te hebben...

Die lol heeft Frits in ieder geval nog wel gehad.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?