woensdag, augustus 02, 2006

 

Yukos failliet

Het zat er aan te komen en is nu ook zo ver. Een Russische rechter heeft Yukos failliet verklaard. De opzet van Putin is daarmee volledig geslaagd.
Yukos, een reusachtig bedrijf, voortgekomen uit de donkere spelonken van een discutabele privatisering in Rusland, is door de Russische president weer onder de macht van de regering gebracht.
De strijd was niet 'netjes', maar wel te voorzien. Putin heeft er de laatste jaren geen geheim van gemaakt dat hij de macht over de energie weer terug wilde hebben. Die stap heeft Rusland van een failliete staat (1999) teruggebracht naar één der grootmachten ter aarde. Voor Rusland was daarom die stap noodzakelijk.
Dat feit wil niet zeggen dat hier netjes gewerkt is. Dat is allerminst het geval. Het valsspelen begon echter niet bij Putin, maar al veel eerder, bij de oprichting van Yukos. Vele miljarden dollars werden richting de topmanagers gebracht, terwijl het Russische volk honger leed. Yukos 'kocht' een groot deel van de energiesector met praktijken die wij in Europa al snel onder maffia activiteiten zouden bestempelen. Belasting werd indertijd door de failliete Russische overheid amper geheven en daarom ook amper betaald.
De CEO van Yukos wilde vervolgens een gooi doen naar de politieke macht in Rusland en ging daarom de rechtstreekse strijd aan met Putin. Die komt echter voort uit de vroegere KGB en wist met hulp van dat apparaat de economische macht van Yukos te breken.
Als het voortbestaan van een land er van afhangt, dan zal de strijd gestreden worden zonder op de nette (beurs)regels te letten. De bezittingen van Yukos zullen nu weer in handen van de Russische staat komen en nog een keer (deels) geprivatiseerd worden. Rusland verkoopt als het ware nogmaals haar bezittingen! In een paar jaar tijd is het mede hierdoor een rijk land geworden.
De les die we eruit kunnen leren is het feit dat regeringen hun energievoorzieningen niet volledig uit handen moeten geven. Iets dat Europa op dit moment juist wel aan het doen is. Als Putin adviseur van Europa zou zijn, dan zou hij deze stap zeer waarschijnlijk afraden. Energie is geld en geld is macht.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?