maandag, augustus 28, 2006

 

Olie domino

Geen spel, maar dodelijke ernst. Tsjaad is het jongste land dat kiest voor China en heeft daarom zowel een Amerikaans als een Maleisisch olieconcern het land uitgezet. Dit alles om binnenkort China te kunnen uitnodigen. Het zal dan ook niet lang duren voor ook Chavez van Venezuela zich er zal laten zien. Ook Tsjaad pakt het aan zoals Chavez dat in zijn land deed. Verhoog de belasting extreem zodat de oliemaatschappijen zich ertegen verzetten en beschuldig ze dan vervolgens van belastingontduiking en zet ze het land uit.
Het is opvallend hoe 'soepel' oliemaatschappijen zich op deze manier van hun bezit laten beroven. Was het al afgeschreven, of komt de afrekening over enkele jaren, als via slinkse wegen en 'vrijheidsstrijders' een aantal regeringen van het pluche gejaagd gaat worden?
Zoiets moet je niet te snel doen, want de regerigen zitten zo kort na de installatie en populaire actie richting de oliemaatschappijen nog sterk in het zadel. De kans is echter groot dat ze hun land nu in het verderf storten, zodat het volk zelf ook al meer gaat morren. Op zo'n moment kan je een wankelend regime met ene klein duwtje mogelijk al omverwerpen. Ik heb het vermoeden dat dat mede de reden is dat Chavez en kornuiten zoveel ruimte krijgen.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?