woensdag, augustus 23, 2006

 

Zimbabwe

Voorbeeld van hoe gevaarlijk cash geld kan zijn.
Ik schreef recent in mijn gratis E-book (http://www.succesverhaal.nl/ebooks.html) al hoe je als 'bezitter' voorzichtig moet zijn met het aanhouden van baar geld.
Zimbabwe is nu een real-time, real-life voorbeeld van hoe je eigen regering je kan beroven van je volledige vermogen.
In Zimbabwe is het chaos. Niet onverwacht, want de regering onteigende eerst de dragers van de economie en gaf die onteigende eigendommen zonder poespas aan haar ex-soldaten.
Het gevolg was geen verrassing. De economie stortte volledig in elkaar. Die ex-soldaten zijn geen boeren en geen handelaren en heel de tussenhandel is onderuit gegaan omdat er geen contracten meer liggen over levering en prijs.
Een potentieel zeer rijk land is nu in enkele jaren straatarm geworden.
De inflatie is er nu 1000%.
Baar geld was met zo'n hoge inflatie dus al een ramp, maar wie slim was, had zijn of haar geld al lang in buitenlandse valuta of baar goud en zilver omgezet. Het liefst zelfs buiten de landsgrenzen, want deze regering is overduidelijk niet te vertrouwen waar het persoonlijke
eigendommen betreft.
Afgelopen weekend is een nieuwe munt ingevoerd. In één klap was de oude munt niets meer waard en moet je nu met nieuwe biljetten betalen. Biljetten waar drie nullen van af zijn gegaan, maar uitgegeven door diezelfde vrijwel failliete overheid van datzelde straatarme land.
Afgelopen week hebben de bezitters van de oude biljetten nog proberen te kopen wat er te koop was, maar niemand wilde verkopen, want die oude biljetten zouden immers waardeloos worden.
Je mag nu per week ter waarde van $400 omwisselen van oud naar nieuw.
De oude biljetten zijn zo ontzettend waardeloos, dat het goedkoper dan brandhout is geworden. Wie dus op open vuur moet koken, die kan dat het beste op oude brandende bankbiljetten doen. Daarmee wordt ook een ander probleem duidelijk. Immers, brandhout is een beter betaalmiddel dan biljetten. De reden is simpel. Brandhout heeft een tegenwaarde, namelijk de afgegeven energie. De bankbiljetten hebben die tegenwaarde niet. Ze zijn uitgegeven door een onbetrouwbare en zeer arme overheid. Geen inwoner van Zimbabwe die de eigen munt nog
vertrouwt en gelijk hebben ze.
Dit alles is hun overheid aan te rekenen, want hoewel de onteigening van de gigantische landerijen zelf geen slechte zaak is, is de manier waarop en de snelheid waarmee deze plaatsvond in feite een daad die een schending is van de menselijkheid. Niet alleen naar de onteigende boeren die hun landerijen nu ten onder zien gaan aan geklungel van straatarme soldaten die geen benul van landbouw of veeteelt hebben, maar ook richting de rest van het volk, dat nu wel zogenaamd rijke landerijen bezit, maar die vanuit een kennisachterstand geen kans hadden om vanuit zo'n slecht voorbereide actie een nieuw leven op te bouwen.
Wie nu goedkoop land wil opkopen kan dat in Zimbabwe doen, maar sta er niet gek van te kijken dat je onteigend wordt als je succes met je landbouwbedrijf gaat krijgen. In Zimbabwe wordt je letterlijk een kopje kleiner gemaakt als je succes hebt. Het is daar politiek beleid.
Het gevolg daarvan is duidelijk, dat is honger.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?