maandag, augustus 07, 2006

 

Berkshire Hathaway

De winst is voor Berkshire Hathaway met maar liefst 62% toegenomen. Voornaaste reden voor deze enorme winststijging is te vinden in de al verwachte hogere verzekeringspremies. Immers brachten de orkanen van vorig jaar de premies flink omhoog, maar het is de vraag of ook dit jaar zoveel stormschade claims gaan komen.
Een tweede reden voor de winst was het feit dat Buffett goede investeringen wist te doen.
Zo goed dat zijn cash positie ondanks enkele aansprekende aankopen nu nog altijd rond de 42 miljard dollar ligt. Een jaar geleden was Buffett al aan het klagen over het feit dat hij zijn toenmalige 42,8 miljard dollar niet belegd kreeg.
Buffett maakte in de verslagperiode ook een enorme blunder die honderden miljoenen winst gescheeld heeft. Hij zat voor ruim 5 miljard dollar short in de dollar, maar bracht dat terug tot 1,2 miljard. Daarna daalde de dollar 5% tegenover de 5 andere munten waartegen ze geshort was. Buffett liep dus over een bedrag van 3,8 miljard dollar een winst van 5% mis.
Zijn uiteindelijke valutawinst over de verslagperiode was nu 87 miljoen dollar. Nog altijd een leuk sommetje, maar het zal ook hem niet blij maken nu zijn timing er zo enorm naast zat.
Berkshire B won vrijdag slechts 8 dollar op het bericht. Het aandeel doet het beter dan de index, maar gezien de winststijging van het bedrijf zelf blijft de winst voor de belegger in het aandeel flink achter. De enorme overwaardering die het aandeel zoveel jaren kende, wordt door de tegenvallende koersstijging van het aandeel nu wel flink ingelopen. De K/W verhouding is nu 14,9.

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?