donderdag, augustus 24, 2006

 

Veilig geld

Gisteren een artikel over gevaarlijk geld, maar is is ook veilig geld. Het is zelfs te creƫren.
Stel even, ik ga de 'Lassing' uitgeven. Een gouden munt met een gewicht van 1 troy ounce. Nu kan ik dat in drie manieren doen.


1. Ik kan de munten zelf gaan drukken. U koopt dan de gouden munt. Nadeel is dat u meer dan de goudprijs zult betalen. Immers moet de munt ook gedrukt worden en moet BTW over goud betaald worden. Toch heeft u de zekerheid dat u goud in handen heeft, en geen waardeloos papier zonder veilige tegenwaarde.

2. Een andere manier is dat u deze alleen digitaal kunt kopen. De uitgever verplicht zich er dan toe, dat er voor iedere digitaal uitgereikte munt de voorraad goud in de kluis is. Er hoeft op deze manier geen echt goud te zijn, want ik kan mijn fysieke voorraad goud verkopen en u te tegenwaarde dan terugstorten zodra u wilt. Deze manier bestaat bij ABNAMRO. Echter is dit nog nooit in crisistijd getest. Immers, wie zegt dat de regering dat niet, net als in Argentiniƫ en in Zimbabwe alle rekeningen blokkeert?

3. De derde manier is dat u papieren geld in handen krijgt en u ook hier de garantie krijgt dat de goudvoorraad in de kluis ligt.
Ook dat is dan relatief veilig geld. Het is gebouwd op het vertrouwen dat er een tegenwaarde is in de vorm van een echte voorraad goud. Dit is, zoals voor 1970 de dollar en de gulden officieel waren opgebouwd. Probleem was alleen dat die aanwegzige voorraad goud er niet meer was. Toen Frankrijk aan Amerika ging vragen om de tegenwaarde in goud, toen liet Nixon die goudstandaard varen en bleek dat we in de dollar al een tijd helemaal geen veilig geld meer hadden. De dollar is vanaf dat moment bijna gedecimeerd in waarde.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?