woensdag, april 18, 2007

 

Wanneer komt de beurscorrectie

De aankomende weken verwacht ik een wereldwijde correctie van 5 tot 15%, maar geen all-out crash. De kans op zo'n heftige koersbeweging omlaag is echter veel groter rond de Amerikaanse verkiezingen van 2008 en pas na de Olympische Spelen van 2008.
Bush wil immers of zelf blijven zitten (maar is nu nog wettelijk onmogelijk) of wil als hij, als hij zijn zin niet krijgt, een vriendje op zijn huidige plek hebben. Hij zal er alles aan doen om de beurs hoog te houden, want die hoge beurs is wat veel consumenten nog aan net genoeg cash helpt om rond te komen. Bush heeft binnenlandse rust nodig om de republikeinen aan de macht te houden. Hoe lucratief dat is, is duidelijk als de inkomens van de vriendjes van Bush worden bezien. De meesten bezitten flinke belangen in de bedrijven die het meest van het beleid van Bush profiteren.
De Olympische Spelen zijn HET middel voor China om te laten zien dat het de supermacht van de 21e eeuw is. China zal er dus ook alles aan doen om ook de beurs hoog te houden en de economie tot na de Spelen top te houden. Als beide zaken geweest zijn, dan kan het wel eens moeilijk blijken de schijn op te blijven houden met als gevolg een zware beurscorrectie. Amerika is, buiten de topbedrijven, niet in al te beste financiële staat, waarbij vooral consumenten moeite hebben om rond te komen. Chinese aandelen hebben al een enorme run achter de rug, met een 130% rendement in 2006 en sinds begin maar ook dagelijks stijgingen van gemiddeld meer dan een procent. Dat gaat gewoon veel te hard en er komt een moment dat de beurs op adem moet komen. Dat proces gaat nooit geleidelijk, maar komt met een klap. Een klap van 25% in één of twee dagen.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?