maandag, september 24, 2007

 

Fortis cadeau doet koersen straks dalen

Een aandelen emissie moet Fortis meer dan 13 miljard euro gaan opbrengen. Er worden 896 miljoen aandelen uitgegeven tegen 15 euro per stuk. Fortis zet een vrij wanhopige zet door deze aandelen met een korting van 43% aan te bieden. Als deze emissie een succes wordt, dan nog heeft Fortis 10 miljard te weinig. Ze neemt daarom een lening bij Merill Lynch die ze gaat aflossen door enkele delen van ABNAMRO weer door te verkopen aan onder andere Capitalia. Verder kunnen dan ook onderdelen van Fortis zelf in de verkoop gedaan worden.
Daarnaast wil Fortis eventueel nog een obligatielening uitschrijven om het krediet bij Merill Lynch te vervangen.
Fortis is de enige van de vier beoogde overnemers die nog geen toestemming van Europa gekregen heeft. Heel deze show kan dus nog door Europa afgelast worden. Ik krijg steeds meer de indruk dat dát wel eens de beste weg zou kunnen zijn, al moet dan wel direct daarna de top van ABNAMRO vervangen worden.
Wat overigens het effect wordt van bijna 900 miljoen aandelen tegen 15 euro verkregen, laat zich raden. Heel wat beleggers zullen de stukken zo snel mogelijk tegen de huidige beurskoers proberen te verkopen, hetgeen niet lukt en de koers zal daarom door het aanbod van aandelen fors gaan dalen.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , , ,
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?