maandag, september 10, 2007

 

Besmette handel

Volgens AFM bestuurder Paul Koster is ongeveer een kwart van de handel in aandelen rondom bedrijven die met overname nieuws komen 'besmet'.
Voor die mededeling komt is al in de koers en omzet te zien dat er blijkbaar partijen zijn die 'meer' weten.
Op zich is het geen onbekend fenomeen. Immers is in Engeland ook zo'n percentage geconstateerd.
De vraag is nu wat of er met die conclusie wordt gedaan. Recent werd een dag handel in aandelen Spijker doorgestreept.
Het voordeel daarvan is dat je de voorkennis mensen straft en ze de winst afneemt. Het nadeel is dat de onschuldige koper of verkoper van de stukken zijn positie ineens teruggedraaid ziet worden. Bijzonder zuur als je 'toevallig' net een prachtige deal hebt gedaan.
Toch lijkt het doorhalen van de handel de meest succesvolle aanpak. Het vergt echter dat supersnel wordt ingegrepen bij afwijkingen. Als een er binnen een bedrijf wekenlang een lek is, dan kan de wekenlange handel met voorkennis niet meer via die weg afgestraft worden.
In feite staat de AFM in zo'n geval dan vrijwel met lege handen. De link tussen de handel in de aandelen en de weken later naar buiten komende persberichten is dan bijzonder moeilijk te bewijzen.
Particuliere beleggers maken zich vaak niet zo'n zorgen over dit fenomeen, maar in feite wordt ook u als belegger bestolen. Zo voelt het niet als de koers stijgt, maar als u die kennis ook had gehad, dan had u mogelijk uw handelen aangepast. Het is daarom een probleem dat ons allemaal aangaat.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?