woensdag, augustus 01, 2007

 

De grootste graaiers ter wereld

Nu dacht u natuurlijk dat de CEO's van beursgenoteerde ondernemingen de grootste graaiers ter wereld zouden zijn...

Fout, helemaal fout.

Het zijn natuurlijk wel enorme graaiers die ten koste van hun personeel voor eigen gewin gaan, maar het zijn watjes bij een groep graaiers die nog amper in beeld is bij beleggers en de samenleving.

De grootste graaiers, die werkelijk soms wel meer dan 200 keer meer dan de bekende graaiende Nederlandse CEO's verdienen, zijn de hedgefunds beheerders. Hedgefunds zijn meestal zo opgezet dat een percentage van het ingelegde geld + een performance fee voor de beheerders is.

Nu mag duidelijk zijn dat een klein percentage bij een fonds van 20 miljard nog altijd een enorm bedrag is. Er zijn echter succesvolle beheerder die puur voor zichzelf al 10% inhouden en daarnaast nog een extra 10% van de winst inhouden om hun personeel en kantoren van te kunnen betalen. Ik heb al fondsen gezien die nog verder gaan en niet 20% maar soms wel 35% van de gemaakte winst afromen. Verder ben je dan ook als deelnemer nog minstens 2% per jaar aan vaste lasten kwijt. Het leeuwendeel van de ingehouden gelden is voor de beheerder.

In 2006 was het persoonlijk inkomen van de best betaalde Amerikaanse hedgefunds beheerder 1,7 miljard dollar...

Zet dat even af tegen de 6 miljoen die de Aegon CEO in 2006 naar huis nam en je hebt bijna medelijden met de beste verdienende CEO van Nederland. Wat een watje!

De beste 25 Amerikaanse hedgefunds beheerders verdienden in 2006 samen meer dan 14 miljard dollar.

Het geluk voor die Hedge Funds beheerders is overigens dat ze in Amerika slechts 15% belasting over die inkomsten betalen. De rest van Amerika moet 35% betalen, maar hun inkomen valt onder het 15% tarief... Wat is Bush toch een schatje dat hij deze hard werkende mannen een fiscaal meevallertje gunt. Je moet immers al moeilijk genoeg doen om van 1 miljard en meer rond te kunnen komen. Dan kan je het niet hebben dat je ook nog eens echt belasting moet betalen.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?