vrijdag, juli 27, 2007

 

Amerikaanse Indices door de knieën

Voornaamste reden voor de enorme afwaardering lijkt toch echt de leningen markt te zijn. Ik schreef er eerder deze week al over. Geld is ineens veel minder makkelijk beschikbaar omdat particulieren, maar meer nog de institutionele beleggers, ineens de hand op de knip houden als marktpartijen geld vragen om leuke dingen mee te kunnen doen.
Welke leningen lukken dan niet?
Citigroup maakte woensdag bekend dat een 12 miljard grote lening die ze samen met JP Morgan in de markt wilde zetten, niet opgepakt werd. Met die lening had de overname van Chrysler door Private Equity onderneming Cerberus Capital Management betaald moeten worden. Nu komt die overname niet in gevaar, maar nu zullen de banken zelf het risico op die lening gaan lopen. Dat kost ze veel inkomen, want het uitzetten van de lening had ze al een enorm bedrag aan commissie opgeleverd. Nu zitten ze ook zelf aan het risico vast.
Daarnaast is de huizenmarkt in Amerika nog altijd bijzonder zwak. Tenminste, het lijkt erop dat de huizenprijzen wel even redelijk stabiliseren, maar nu komen de huizensector bedrijven met de resultaten over het laatste halfjaar en het mag duidelijk zijn, de meeste zullen met zwaar tegenvallende resultaten komen. Gisteren kwam er al één met een eenmalige last van 800 miljoen, terwijl zijn winst een jaar eerder nog ruim 200 miljoen was. Dat soort berichten kunnen er in een zwakke markt behoorlijk in rammen. Alcoa, de aluminiumreus is al enige tijd overname prooi. Het aandeel verloor gisteren 7% omdat ook hier de overnemers met geldgebrek kampen en de animo om het bedrijf over te nemen verdwenen is. Het lijkt er toch echt op dat de top in zicht is.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?