woensdag, juli 25, 2007

 

Amerikaanse leningen

Eén van de pijlers waarop de Private Equity (PE) fondsen de laatste twee jaar konden steunen, was makkelijk en goedkoop beschikbaar geld. Dat is de ene poot van de leningenmarkt die nu in gevaar is. Wat nu namelijk blijkt, is dat de private equity fondsen in juli ineens helemaal niet meer zo makkelijk aan geld komen en als dat zo blijft, dan komen hun deals snel in gevaar. De reden van deze krapte is aan de andere kant van de markt te vinden. Tegelijkertijd dat Private Equity makkelijk geld kreeg, konden ook consumenten ook makkelijk leningen verkrijgen. Banken verlaagden de voorwaarden waarmee je een lening kon krijgen (iets dat we in Nederland maar al te goed kennen) en consumenten konden deze 'subprime' leningen overal krijgen. Vervelend was alleen dat een aantal van die consumenten vervolgens niet in staat bleek de renterekeningen te betalen. De verhoudingsgewijs slechte subprime leningen werden door de financiële instituten verpakt in nieuwe producten en ook die werden onder een mooi etiket in de markt gezet. Dat ging goed totdat teveel consumenten achter bleven met hun betalingen. Toen werden net even te veel huizen via een openbare veiling verkocht en begon ook de huizenmarkt te kraken.
Die barst in de huizenmarkt is nu al zover dat enkele palen waarop die markt staat volkomen doorgerot zijn. Verderop in de markt, in de hoek waar al die slechte leningen verpakt als mooiere leningen in de markt staan, begint het nu ook zwaar te kraken. De eerste hedgefunds zijn al kopje onder en de kans bestaat dat de obligatiemarkt een heel stevige correctie gaat verduren. Hoe dan ook is het nu niet slim om in Amerikaanse leningen te zitten.

Is dit het einde van de mooie aandelenmarkt?

Die kans is er wel, het zijn de eerste echte tekenen die er op wijzen dat de correctie er aan zit te komen. Dan nog kan het een jaar duren, maar de hype zit hem nu in de dure overnames en die komen nu al in de eerste problemen. Goede deals kunnen nog, maar er komt vanzelf een Worldonline achtige deal aan die de markt doet kantelen.

Hoe kunt u zich beschermen?

- Niet in obligaties of andere door banken mooi verpakte leningproducten beleggen
- Kies voor degelijke beleggingen in niet te dure zeer winstgevende ondernemingen die hard groeien.
- Kies voor een deel van uw portefeuille voor goud.

Eigenlijk zouden we als klanten van verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen ook die beheerders moeten kunnen opdragen niet in die risicovolle gestructureerde leningproducten te beleggen. Op het toppunt van de hype hebben ook heel wat fondsen driftig meegedaan aan de financiering van Private Equity. Ze wilden de boot niet missen, maar het lijkt er steeds meer op dat we in juni de top hebben gezien. Dat was net het moment dat ook vanuit institutionele beleggers het meeste geld richting Private Equity ging. Immers besloten heel wat fondsen naar de beurs te gaan. Veel van het opgehaalde geld kwam uit uw pensioenfonds en uw bij verzekeraars ondergebrachte vermogen.
Zijn dat zulke goede beheerders? De geschiedenis leert van niet. Immers doen ze net als de rest van de beleggers allemaal mee in de hype. Ze voeden die en soms denk je wel eens dat ze deze van de brandstof voorzien. Zo ook dit keer in de Private Equity hype.

Wat is de reden van de abrupte schaarste in geld?

Zijn de grote bazen van de institutionele beleggingsmaatschappijen met vakantie en durft de vervanger niets, is het geld op, of... is het vertrouwen weg? Immers dreunt de subprime markt en het bedrog met de gestructureerde leningproducten hard door. Welke partijen zitten nu op een berg waardeloze producten? Welke fondsen gaan als eerste omvallen?
Het is nog niet de bel voor de laatste ronde, ik geloof daar nog niet in, immers hebben we nog geen 'groot schandaal' gezien. Het is echter een waarschuwing. Het feest duurt niet eeuwig en de mooie markt gaat ons een keer verlaten. Voor nu gaan we even stoom afblazen en worden de grootste angsthazen even buiten de markt gezet. Ik denk dat ze snel weer zullen terugkomen.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?