woensdag, juli 25, 2007

 

Staalmarkt richt pijlen op India

Dat Arcelor Mittal de ogen op India gericht heeft, mag vanuit de afkomst van de CEO geen verrassing zijn. Het Zuid Koreaanse Posco, waar Warren Buffett nu aandeelhouder van is, wil echter ook die richting op. Om precies te zijn, naar Oost India. Daar zijn namelijk zowel de grondstoffen als goedkoop land en goedkope arbeidskrachten aanwezig.
Arcelor Mittal wil er twee fabrieken bouwen en Posco denkt er aan om er één neer te zetten.
Posco denkt aan een capaciteit van 12 miljoen metrische ton en Arcelor aan twee fabrieken van ieder 10 miljoen metrische ton.
Nu doet me dit alles toch weer aan een situatie in een heel andere markt denken.
ASML dacht in 2000 aan een 2e fabriek. De markt was fantastisch, dus er moesten grote plannen gemaakt worden. Voor die fabriek er was, was de markt ingestort.
Deze staalfabrieken zijn voorzien voor 2016. Dat houdt in dat we nog 9 jaar moeten wachten. Wetende dat de grondstoffencyclus meestal zo´n 16 jaar duurt en deze in 2002 begonnen is, geeft al aan dat de fabrieken op zijn best rond die tijd de doodsklap voor de kleinere verouderde fabrieken gaan uitdelen. Deze hypermoderne fabrieken zullen staal gaan leveren, maar geen winst. Immers is de staalmarkt op dat moment al lang over haar top heen.
De grote staalbedrijven kunnen niet anders dan toch de investeringen doen, want met die fabrieken moeten ze de dip door gaan zitten. Het gaat ze nu voor de wind, dus nu moeten die investeringen gedaan worden. 18 jaar na oplevering begint de volgende grondstoffen cyclus weer. Pas dan gaan die fabrieken geld opleveren. Je moet als grote onderneming soms heel ver vooruit durven kijken. Beleggingen in staalfabrikanten hebben binnenkort hun beste tijd gehad. Het blijft een cyclische markt, hou er maar rekening mee.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?