woensdag, mei 02, 2007

 

Venezuela uit wereldbank en IMF

Hugo Chavez maakte bekend dat Venezuela uit de wereldbank en uit het IMF zal treden. Moeten we daar wakker van liggen?
Neen, ik denk het niet. In het Westen willen we graag geloven dat deze instituten goed werk doen en onmisbaar zijn, maar de waarheid is dat het instituten zijn waarmee het Westen zijn wil op de rest van de wereld oplegt. Hugo Chavez heeft dus volledig gelijk als hij die bewering doet. Zo willen wij in het Westen het niet zien, maar het is de realiteit.
In Thailand zouden in 1997 de Wereldbank/IMF wel even de problemen oplossen. Het resultaat was dat het land er veel slechter mee af was. De Westerse oplossing werkte niet en de kuur was kwalijker dan de ziekte.
Chavez gaat Venezuela veel geld besparen door zijn lidmaatschap op te zeggen. Hij heeft keurig de schulden afbetaald en kan met opgeheven hoofd deze instituten verlaten. Geen dure diplomaten meer in Amerika en geen jaarlijks lidmaatschapsgeld voor een tweetal instituten die geplaagd worden door diplomaten en politici die in andere functies ronduit corrupt genoemd zouden worden. Het zijn instituten die met miljarden dollars om mogen gaan. Dat trekt vogels van allerlei pluimage, maar vooral hen die een persoonlijke greep in de omvangrijke kas willen doen. De lijst van schurkachtige Wereldbank/IMF diplomaten die zich in Amerika te buiten gaan aan illegale handelingen is enorm lang. Die instituten wil Hugo Chavez verlaten en daarmee zijn eigen vreselijk dure diplomaten terughalen en ontslaan. Gelijk heeft hij! Op dit moment doet hij er goed aan zich het geld te besparen. Als hij ooit zijn macht verliest, dan kan zijn opvolger het lidmaatschapsgeld weer gaan betalen en op dat moment de hand weer ophouden om hulp te verkrijgen. Het Westen dokt dan wel weer, in ruil voor invloed en olie.
Chavez mag wel Westers onvriendelijk overkomen, gek is hij allerminst. Dit is een briljante stap gemaakt door een strateeg die niet bang is om alles te doen waarvan hij denkt dat het goed voor zijn land is. Hij is de reactie op Bush die door Amerika aan de macht is gebracht. Amerika moet niet piepen dat er vanuit de wereld reacties komen op haar eigen extreme president. Als Bush er niet was geweest, had Chavez geen kans gehad.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?