zondag, april 29, 2007

 

(Te) hoge verwachtingen

Zijn er beleggers die structureel en ALTIJD 30%+ per jaar scoren?
Ja, die zijn er. Ongetwijfeld zijn die er. Het vervelende is alleen dat ze dat vaak bereikten met of
- Een heel klein bedrag
- Met alleen hun eigen portefeuille
- Oncontroleerbaar en/of volkomen ongestructureerd
- Nog slechts twee of drie jaar achtereen, in de tijd dat de beursindex dit kunstje gemiddeld ook haalde.
Kortom, laat u niet teveel in de maling nemen door beleggers die van alles beweren. Gemiddeld maakte de ALEX belegger de afgelopen vier jaar geen winst. Zo makkelijk is het halen van (veel) winst dus niet.
U kan rijk worden van beleggen door voorzichtig te blijven, door dubbeltjes winst op te stapelen, jaar in jaar uit.
Door twee stappen vooruit, en dan weer één achteruit. Die stap achteruit hoort als dat ja bij nee hoort en zwart bij wit. U kan niet de stappen vooruit, zonder de stap achteruit krijgen. Er zijn zat beleggers die deze bijna natuurwet willen overtreden. Uiteindelijk komen ze dan terecht bij twee stappen achteruit tegen één vooruit. Eén keer gaat het goed, ze denken er kijk op te hebben en dan gaat het twee keer goed fout. Het is dan nooit hun eigen schuld, maar geloof me, het is gretigheid, ongeduld en geldzucht die de grootste vijanden van de particuliere zijn. Doe het rustig aan, hou het risico laag en beleg structureel en weldoordacht.
Realiseer u dat er mislukte beleggingen horen bij een winstgevende portefeuille. Ik kreeg afgelopen week een mailtje van een belegger die lekker puh zei over een aandeel waar ik van heb gezegd dat ik het risico te hoog vond. Het aandeel is wel omhoog. Alsof ik het 100% van de keren goed moet hebben! Dat is een beeld dat misschien andere analisten u willen doen geloven, maar ik ben een gewoon mens en zit er net als andere stervelingen regelmatig naast. Het is echter de kunst om dan tijdig te kappen, terwijl de winsten doorlopen, of zoals afgelopen week bij Global Energy Newsletter waar we een windfall profit kenden en een snelle fantastische winst namen. Dat is ook lekker en genieten. De insider portefeuille staat er prachtig bij. Slechts twee van de resterende 18 aandelen op een klein verliesje. 16 van de 18 staan op winst waaronder éém positie die in 2007 ingenomen is op + 100%. Daar mag je mee thuiskomen zeg ik dan. De methode werkt blijkbaar.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?