donderdag, april 19, 2007

 

De angst voor private equity (2)

De enige reden dat de koers van het aandeel ABNAMRO zo hard omhoog is gegaan is de angst geweest dat een private equity bedrijf dit lucratieve bedrijf in handen zou krijgen. Pas op dat moment waren heel veel concurrenten bereid om mogelijk zelfs een 100% bonus op de toenmalige koers te gaan geven.
Als dit de waarde voor private equity niet duidelijk maakt, wat dan wel?
Het vervelende is dat ABNAMRO hoe dan ook niet zal overleven. Een krachtige bank, maar liefst een stuk of zeventig euro miljardjes waard en niet meer dan slechts aangeschoten wild dat onder de haviken verdeeld gaat worden om de cash cow die deze bank is maar uit de klauwen van private equity te houden.
Er blijven wat vragen open.
- Is het verlies van het zelfstandige bedrijf ABNAMRO een slechte zaak?
- Valt het management wat te verwijten, of is dit het beste wat het bedrijf nu kan overkomen?
- Moet het personeel gelukkig zijn met deze gang van zaken?
en dan de vraag die iedereen op de lippen ligt:
- Bij welke deal gaat het topmanagement het meeste verdienen?
We kunnen op onze vingers natellen dat DAT de deal zal worden die er uit gaat komen. Puur toeval natuurlijk, maar de huidige top van ABNAMRO gaat binnenlopen en laat het bedrijf en het personeel aan haar lot over. Het is net als bij de Titanic, met dit verschil dat bij ABNAMRO er geen aanvaring met wat dan ook was, de top de kleine kluis met cash geld in de reddingsboten zet, er zelf in de reddingsboten bij gaat zitten en de rest van het schip, met alles verder er op en er aan bewust laat zinken. U ziet, bijna net als bij de Titanic, met enkele nuance verschillen.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?