vrijdag, november 20, 2009

 

Dow naar 20.000, dollar naar 2

Dit klinkt misschien raar, maar als de dollar verder daalt naar bijvoorbeeld 2 dollar per Euro, dan kan het maar zo zijn dat de Dow Jones op dat moment op dat moment op 20.000 staat.
De koersen van die aandelen moeten namelijk fors stijgen, wil bij een daling van de dollar de waarde van de Dow Jones bedrijven 'eerlijk' blijven.
Hoewel de beurs in Amerika het dus fantastisch kan gaan doen, kunnen Amerikanen buiten Amerika steeds minder kopen en worden ze in feite steeds armer.
Waarom moeten de Dow bedrijven in waarde omhoog?
De reden is uiteindelijk vrij simpel. Deze bedrijven hebben ook noteringen in bijvoorbeeld Europa. De bedrijven hebben daarmee een soort 'wereldprijs' of 'wereldwaardering'. Een prijs die los staat van de notering in Euro of Dollar op één bepaalde beurs.
Stel dat de dollar wegzakt, dan kan het niet zo zijn dat daarom de prijs voor een aandeel van dat bedrijf in Europa hoger is dan in Amerika. Dit houdt twee mogelijke zaken in. De koers in Europa daalt, of de koers in Amerika stijgt, of beide.
De daling van de dollar is dus ook wat dit betreft negatief voor de beurzen in de rest van de wereld en zeker voor die van Europa waar veel van die Amerikaanse bedrijven ook genoteerd staan.

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , , ,
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?