vrijdag, november 06, 2009

 

14 personen aangeklaagd vanwege Insider trading

In Amerika is met een tweede ronde aan aanhoudingen een flinke fraude met Insider Trading opgerold. Hun winst zou in totaal zo'n 40 miljoen dollar bedragen. Eén van de verdachten die al toegaf schuldig te zijn, is een medewerker van Moody's. Bij tipte een ander over de Hilton overname.
De partijen die er het meeste profijt van hadden waren hedgefunds. Verschillende verdachten zijn dan ook hoge werknemers van hedgefunds.
Uiteraard konden die hedgefunds medewerkers niets zonder de medewerking van topmanagers van de bedrijven waar het om ging.
Net zoals bij de vastgoedfraude in Nederland blijken 'gewone' topmanagers ineens methodes te gebruiken die we in feite alleen van de maffia verwachten. Zo was het geen 'per ongeluk doorgeven van geheimen, maar werden 'weggooi' GSM's gebruikt om maar niet afgeluisterd te kunnen worden. Men hanteerde communicatie methodes zoals ook de georganiseerde misdaad die gebruikt. Het was allemaal zeer goed georganiseerd, alleen... net niet goed genoeg. Ze liepen immers tegen de lamp.
Hoe ziek zijn samenlevingen waar dit soort zaken blijkbaar steeds gewoner gaan worden? Als topmanagers die een fantastisch loon verdienen en enorme bonussen krijgen dit soort criminele activiteiten erbij doen al 'gewoon' gaan vinden, dan zijn we als samenleving diep gezonken. Waarom was het 'gewoon stelen' van het bedrijf via de belachelijk hoge lonen en bonussen niet genoeg? Zegt dit niet al alles over wat er de laatste twintig jaar aan criminelen in de top van het reguliere bedrijfsleven terecht is gekomen? Is heel die bonuscultuur niet al een gigantisch teken dat criminelen de bedrijven over hebben genomen? Criminelen met een universitaire opleiding en in maatpak.

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , , , ,
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?