dinsdag, september 04, 2007

 

Is het afgestrafte Duitse IKB nu koopwaardig?

Ik kreeg gisteren van Remco Rood een analyse toegestuurd die heel interessant is.
U krijgt van mij hier het tweede deel te lezen, omdat dit deel goed aangeeft waar Remco naar gekeken heeft en welke risico's hij inschat.
Remco heeft overigens zelf GEEN positie in het onderstaande verhaal ingenomen.
Op de beurs in Frankfurt wordt het financiële aandeel IKB verhandeld. IKB noteerde gedurende de maand Juli rond de € 30. In juli werd bekend dat er nogal wat lijken in de kast lagen i.v.m. slechte leningen (o.a. subprime market USA). Het aandeel stortte toen in met als dieptepunt € 10 op 1 augustus. Afgelopen Vrijdag sloot het op 14.
Ik heb het persbericht van IKB van vanochtend nog eens goed gelezen en kom tot de conclusie dat het Eigen Vermogen (EV) per aandeel zoals mijn broker (Alex) het vermeldt mogelijk niet correct is. In dat geval zou de 130% ratio EV/koers dus niet kloppen.
Blijft het feit dat het aandeel wel heel erg afgestraft werd en ook al moet je ‘wat’ van het EV aftrekken (laten we die 700 mio verlies maar nemen...) dan blijft er nog steeds 700 mio EV over en ligt de ratio nog steeds rond de 50%. Overigens geloof ik niet dat je die volle 700 mio van het EV moet aftrekken maar eerder 400 mio. In dat geval blijft er nog 1 miljard over en dat geeft een EV per aandeel van 11.36 ofwel een ratio van 81%. Still not bad….
Dan even naar de technische kant van het verhaal:
Op de weekgrafiek sloten we afgelopen week boven de belangrijke 5MA nadat de prijs daar doorheen prikte en het feit dat de prijs erboven sloot geeft extra waarde aan die 5MA steun. Deze week ligt die 5MA op 13.78 en daar zijn we vandaag weer doorheen geprikt maar (nog) niet onder gesloten (de week is nog niet voorbij).
Op de daggrafiek zien we de o zo belangrijke 20MA op 13.89 liggen en het slot van vandaag op 13.85 is niet zo duidelijk daaronder dat ik die 20MA als verloren beschouw. De 5MA op daggrafiek bleef, ondanks een aanval, gespaard en deze lag vandaag op 13.77
Ten slotte de 3-hoek waar ik vanochtend over repte: indien je vanaf de low op 1 augustus via de lows van 29-30-31 augustus en lijn trekt en vanaf de high van 23 augustus via de high van 30 augustus dan vind je hier de 3-hoek. Vandaag lagen de waardes van die lijnen op respectievelijk 13.64 en 14.12 terwijl ze morgen op respectievelijk 13.80 en 14.05 liggen. Morgen zou dan dus toch D-day moeten zijn…
Een kritische kijk zou bij je kunnen oproepen dat het huidige patroon een ‘bear flag’ is maar als je daar consequent in door zou redeneren, moet je tot de conclusie komen dat de koers naar ongeveer min 5 zou moeten….
Remco's conclusie: kopen met een eerste Stoploss op 13.50 End Of Day en op 12 intraday.

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?