maandag, september 03, 2007

 

Na de aanslagen van 11 september verloor de AEX 30%

In Effect nummer 18 van de Vereniging van Effectenbezitters las ik gisteren deze bewering. Daar lijkt niets mis mee te zijn, want in september 2001 verloren we inderdaad 30% aan beurswaarde.
Het probleem is echter dat we NA de aanslagen geen 30% verloren, maar echt maximaal 'slechts' 16,55%.
Hoe is het dan toch mogelijk dat zo'n vergissing wordt gemaakt?
Het probleem is in feite dat de aanslagen te laat kwamen. Die kwamen achteraf bezien pas halverwege de daling van de beurs en feitelijk op was normaal gesproken de bodem van de daling zou zijn geworden.
Veel beleggers rekenen daarom na al die jaren wat ruimer en geven de aanslagplegers meer krediet dan ze verdienen. Het feit is echter dat we dus al bijna 15% lager stonden toen de aanslagen plaatsvonden en we NA de aanslagen 'slechts' maximaal 16,55% verloren en dus niet een veel extremere 30%.
Die aanslagen stelden op de beurs dus niet zo veel voor. Immers afgelopen augustus daalden we ook 15%.
Big deal.
Voor de aanslagen waren we ook al 15% kwijt. We doen dus wel zo dramatisch over die aanslagen en die hebben ook wel een impact op ons leven gehad, maar ze hadden geen dramatische impact op de beurs. Ik heb de VEB een artikel gestuurd en gevraagd de bewering in hun blad te rectificeren.

Binnen een maand na de aanslagen hadden we de daling naar aanleiding van de aanslagen alweer ingelopen. Het klinkt nu verbluffend, maar op de beurs stelden de aanslagen niets voor.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?