vrijdag, augustus 10, 2007

 

Europese Centrale Bank grijpt in

Het is niet meer van deze tijd, maar gisteren waren de problemen in de markt zo groot, dat de ECB besloot om 95 miljard euro tegen slechts 4% rente de markt in te gooien.
De reden voor deze actie was het feit dat BNP Paribas (de tweede bank van Europa) drie van haar fondsen op slot heeft gedaan omdat ze niet meer kon vaststellen welke waarde deze drie fondsen nog vertegenwoordigen.
Anders gezegd, of deze drie fondsen nog wel wat waard zijn...
Het vertrouwen in heel het financiƫle stelsel is daarmee zwaar aangetast en dat maakte dan dat geld ineens heel slecht bereikbaar wordt. De partijen die het hebben, houden de hand op de knip of willen een veel hogere rentevergoeding, terwijl degenen die dachten rijk te zijn, nu met het probleem rondlopen dat ze mogelijk ook waardeloze leningen in bezig hebben en dus de kans lopen helemaal niet meer zo rijk te zijn. Door de zo ontstane krapte in de geldmarkt kunnen er extreme reacties ontstaan, waaronder een rente die omhoog vliegt. De ECB maakte dus miljarden beschikbaar tegen een lage rente, om te voorkomen dat de markt ineens 'droog' zou komen te staan en de rente vervolgens door het plafond zou vliegen. De daggeldrente steeg in Europa tot het hoogste peil in zes jaar, namelijk 4,7%.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?