vrijdag, augustus 17, 2007

 

Beurs Sentiment

Sentiment op de beurs is een raar ding. Waren beleggers tot twee weken geleden bereid om, zonder er een tweede keer over na te denken, aandelen te kopen van bedrijven met een K/W van 50 of meer, nu worden zelfs aandelen met een trailing K/W van onder de 5 in de uitverkoop gedaan! Eén aandeel in de Global Energy Newsletter heeft nu een trailing K/W van 2,5! Nergens in Europa zult u zo'n goedkoop aandeel aantreffen! Gaat dat aandeel op termijn meer waard worden? Als ik de verkopers moet geloven, is dit bedrijf blijkbaar bijna failliet... Alleen hun omzet groeit 40%+ per kwartaal en ze maken miljoenen dollars... oeps... letterlijk miljarden(!)dollars aan winst. Het aandeel dook gisteren intraday meer dan 14% omlaag. Wie is er hier gek?
Beleggers en de financiële pers zien midden in de daling alleen nog maar een mogelijke verdere daling en menig belegger neemt volkomen onzeker gemaakt het zekere voor het onzekere en verkoopt tegen elke prijs.
Verkopen in een structureel dalende markt is natuurlijk op zich geen slecht idee, maar wanneer is het een structurele daling en moet je dan ALLE soorten aandelen verkopen? Het is namelijk sterk de vraag wanneer de verkopende belegger weer durft in te stappen.
Wie nu uitstapt en pas als de koersen weer hoger dan bij de uitstap staan, weer instapt, die heeft straks verloren.
Ik blijf daarom hameren op het succes van Warren Buffett. Hij werd rijk door voor een goede prijs kwalitatief hoogstaande aandelen te kopen en ze daarna vast te houden, wat de beurs ook deed.
Dit vraagt van de beleggers drie belangrijke zaken...
1. Tegen welke waardering kocht u aandelen
2. Heeft u alleen kwaliteit in huis
3. Heeft u de rechte rug om ze ook vast te houden.
Een andere vraag waarmee u zich nu moet bezighouden is de vraag of deze beursdaling het einde is van de wereldwijde economische groei.
Is dit het einde van de groei van China, is dit het einde van de toenemende vraag naar energie?


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?