donderdag, augustus 16, 2007

 

Goldman Sachs is aan het pappen en nathouden

Het Quant fund van Goldman Sachs is vorige week 30% gedaald. "ineens" werkte het model niet meer en doken de koersen omlaag, waardoor er dus miljarden verloren werden.
Goldman kondigde al aan dat het 2 miljard eigen geld en 1 miljard nieuw geld van beleggers in het fonds wilde pompen. De animo lijkt echter niet groot. Ze hebben daarom nu tegen zowel nieuwe beleggers als bestaande beleggers gezegd dat je nu gratis mag instappen en dat de managementfee dit jaar niet in rekening wordt gebracht. Tevens wil Goldman de winstdeling verlagen van 20% naar 10%.
Winstdeling... als die 30% weer goed wordt gemaakt.
Dit alles om dat nieuwe geld aan te trekken en te voorkomen dat nog meer beleggers hun geld gaan terugvragen.
Feit is echter, al sinds 2005 is de gemiddelde winst van de Hedge Funds achtergebleven bij die van de indices. Als belegger was je beter af geweest met een simpel index beleggingsfonds. Dan had je ook niet 20% van de winst moeten inleveren en een hoge entreefee hoeven te betalen.
De hedgefunds waren een ramp die nog stond te gebeuren. Nu is het zover. Jammer voor die beleggers, maar die gokten en verloren. Nu alleen hopen dat de teloorgang van de funds niet heel het financieel stelsel naar de knoppen werkt.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?