woensdag, augustus 15, 2007

 

Wat Amerika nu dringend nodig heeft

Als Amerika in de aankomende twee maanden niet in een spiraal van toenemende druk op de huizenmarkt, steeds meer verliezen op hypotheken en letterlijk miljoenen huis uitzettingen terecht wil komen is het noodzakelijk dat de FED als een gek de rente met minstens 2 en misschien wel 4% laat dalen.
Eigenlijk is het te gek voor woorden, want Amerikaanse consumenten profiteren dan WEER van het feit dat ze straffeloos leningen kunnen aangaan, maar het is dat, of een complete ineenstorting van de huizenmarkt en de faillissementen van mogelijk zelfs de helft van de commerciële banken.
Wat is het feit?
In Amerika hebben heel veel huizenbezitters een kortlopende hypotheek genomen, die ze recht gaf op 'gratis' twee of drie jaar aanhouden en pas daarna zou er rente geheven gaan worden.
Gratis geld dus, waarbij heel veel Amerikanen dachten zo slim te zijn om zich 'uit de schulden te lenen'. Immers zouden ze na die twee of drie jaar de hypotheek simpelweg vervangen door een volgende hypotheek, nog iets hoger, maar weer met twee jaar geen rente. Met een stijgende huizenprijs liet je feitelijk de boete in de nieuwe hypotheek opnemen, want je huis was toch meer waard geworden.
Alleen... Het gaat niet meer op. De huizenprijzen gingen niet meer omhoog, heel veel huizenbezitters moeten nu de hypotheek gaan betalen, of hun huis uit.
Daarbij praten we niet over een paar tienduizend, niet over een paar honderdduizend, maar over enkele miljoenen consumenten die zich al jaren 'uit de schulden lenen' en nu vol geraakt gaan worden. Dit gaat niet alleen de huizenmarkt treffen, maar ook de auto industrie, de luchtvaart, de vakantie-industrie. Miljoenen Amerikanen komen met de huidige rentestand vanaf oktober van dit jaar echt massaal in de problemen.
De enige oplossing is om de rente zo ver te laten dalen, dat ze het nog net wel kunnen redden.
Uiteraard is het daarbij noodzakelijk dat in de toekomst de 'vrije' markt ook producten gaat leveren die serieus zijn. Deze financiële zelfmoord die Amerikanen zichzelf aandoen, is volledig ontstaan met de hulp van de Amerikaanse financiële sector. Men heeft als hypotheekverstrekker totaal geen verantwoordelijkheidsgevoel en de sector heeft totaal niet het idee dat consument tegen zichzelf beschermd moet worden. Ik ben van dat laatste ook geen voorstander, maar het mag toch iedereen duidelijk zijn dat je je niet onbeperkt uit de schulden kunt lenen. Iedereen wist dat een enkele dip in de huizenmarkt, net op het moment dat er een hausse aan hypotheek verlengingen zou zijn, op een ramp zou uitlopen. Toch bleven ze maar die bonus leningen verstrekken en zitten we nu al bijna op de blaren.
De ramp van miljoenen Amerikanen in zware financiële problemen loert nu om de hoek. Het is een geluk dat de FED nog enige ruimte tot rente verlagingen heeft. Wat dat betreft deed Greenspan het zo slecht nog niet, al is in zijn tijd heel dit feest begonnen


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?