maandag, augustus 13, 2007

 

Banken afwaardering

De afgelopen weken hebben bankaandelen over heel de wereld enorme dalingen laten zien. In Nederland zagen we dat amper, omdat overname perikelen rondom ABNAMRO en Fortis de wereldwijde dalingen camoufleerden. Het gaat echter alleen al in de Verenigde Staten om het schokkende bedrag van 600 miljard dollar aan beurswaarde van banken die verloren is gegaan. Dit begint vergelijkbaar te worden met de verliezen die Internet aandelen in 2000 lieten zien.
Deze enorme daling heeft tot gevolg dat de banken in Amerika in tijden niet zo laag gewaardeerd stonden.
De subprime problemen raken ze nu keihard, maar lang niet iedere bank heeft zich er mee bezig gehouden. Is de sectorbrede daling van 8% in twee weken dus wel terecht?
We zien nu dat de ECB en de FED hun commerciële vriendjes te hulp komen. De financiële sector heeft dus een probleem geschapen, en wordt nu met publiek geld weer uit de problemen getrokken.
Banken kunnen op zich failliet gaan, maar het financiële stelsel lijkt haast onaantastbaar. Het mag zelfs niet in grote problemen komen, want voor het zo ver komt, wordt met veel geld een crisis bezworen.
Aan de ene kant moeten we er blij mee zijn, maar aan de andere kant blijven de boefjes keer op keer de kluit belazeren. Gestraft worden ze niet en we weten nu al zeker dat over vijf jaar een nieuwe crisis zich zal aandienen, weer onder discutabele omstandigheden. Misdaad loont immers in de financiële sector.
Als beleggers lijkt een belegging in de financiële reuzen dus een prima zaak te zijn. Zeker nu er net fors waarde is verloren. Een buitenkansje derhalve.
ING lijkt daarbij op fundamentele gronden een interessante koop kandidaat in Nederland te zijn. In Amerika zijn er ook prachtige banken te vinden met waarderingen die nog veel lager liggen. Het kan lonen te zoeken.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?