maandag, juli 16, 2007

 

ABNAMRO overname

Barclays wil ABNAMRO overnemen en wil daarvoor niet in Euro's maar in aandelen Barclays betalen. Dat is immers veel goedkoper. Het vervelende is nu dat de aandelen Barclays de laatste tijd flink gedaald zijn. Eind maart werd nog dik 780 pence betaald, nu staat de teller op 725 nadat eerder 692 geraakt werd.
Het maakt voor aandeelhouders ABNAMRO nogal wat uit. Weliswaar ging het aandeel ABNAMRO na de start van de overname strijd flink omhoog, maar het is natuurlijk zuur om dat voordeel weer te verliezen in een koersdaling van het aandeel Barclays. Het is daarbij reuze makkelijk om als overnemer een paar extra aandelen te laten drukken en daarmee een overname te bekostigen. Dat kost je als onderneming letterlijk 'niets'.
De aandeelhouders van de overnemer, die kunnen er wel wat van merken, want de grotere onderneming heeft ineens ook heel veel meer aandelen uit staan. Vooral de grote aandeelhouders zien dan hun procentuele bezit in de onderneming flink afnemen. Toch hoeft voor die aandeelhouders e.e.a. niet negatief te zijn. Immers als de overgenomen partij ook winst meeneemt, dan wordt de samengevoegde winst verdeeld over ook net zoveel toegenomen aandelen en blijft de winstgevendheid van de hele onderneming op peil.
Voor de aandeelhouders van de overgenomen partij is het de vraag of hun bezit in de nieuwe samengevoegde onderneming interessant is. Ze zijn al bij de start de kleinere partij. Of hun rechten in de nieuwe onderneming nog wat voorstellen, dat moet maar blijken. De koersvorming van Barclays laat zien dat het na het bod van Barclays snel aanmelden van de ABNAMRO aandelen ook heel nadelig kan uitpakken. Het zal niet de eerste keer zijn dat de overnemende partij in de dagen tussen aanmelden en de daadwerkelijke transactie de koers van het eigen aandeel ook nog flink onder druk gezet ziet worden. Volgens mij was het ook bij KLM zo dat het spelletje koelbloedig werd gespeeld zodat de al karig bedeelde aandeelhouders KLM er nog extra op achteruit gingen.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?